Google Latitude: eigen route terugzien

Op de meeste smartphones kunt u in Google Maps zien waar u zich bevindt. Zou het niet leuk zijn als u deze gegevens kunt bewaren, zodat u ook achteraf nog kunt opvragen waar u allemaal geweest bent? Nou, dat kan! U hoeft er niets voor te kopen, het is alleen een kwestie van aanzetten.

1. Locatiegeschiedenis

Google Latitude is erg handig om altijd op de hoogte te zijn van waar uw vrienden zijn en om hen te laten weten waar u zelf uithangt. Omdat het op een smartphone draait, hebt u geen apart navigatiesysteem nodig. U schakelt Latitude gewoon in en laat het op de achtergrond meedraaien. Het lijkt alsof alleen uw huidige locatie te zien is en u niet kunt uitpluizen waar u eerder op de dag geweest bent. Toch is het wel degelijk mogelijk, blijkt als u met de pc Google bezoekt. U kunt Google namelijk uw locatiegeschiedenis laten bewaren, zodat deze later terug te zien is in Google Maps of Google Earth. Erg leuk, zo weet u altijd waar u geweest bent en hoe laat dat was. Deze gegevens zijn alleen door u te zien en niet door uw vrienden. Zodra u zich met uw Google-account aanmeldt, ziet u onderaan de pagina het kader Instellingen. Met de knop Locatiegeschiedenis inschakelen laat u Google in het vervolg uw locatie bewaren zodra u Google Latitude op uw telefoon aanzet.

© PXimport

Het bijhouden van de locatiegeschiedenis kunt u zelf aan- en uitzetten.

2. Historie bekijken en bewaren

Zodra de locatiegeschiedenis wordt bijgehouden, kunt u deze bekijken via een klik op Uw geschiedenis bekijken en beheren in het kader ernaast. U mag ook rechtstreeks naar Google gaan. Houd er wel rekening me dat er in het begin nog niets te zien zal zijn. Links bovenaan is met Instellingen wijzigen het bijhouden van uw locatie weer uit te schakelen, terwijl onderaan met Verwijderopties een deel of de volledige historie weggegooid kan worden. Extra leuk is Exporteren naar KML. Daarmee downloadt u de historiegegevens als een kml-bestand naar uw eigen computer en kunt het daar niet alleen archiveren, maar ook bekijken in Google Earth, bewerken tot een reisverslag en eventueel zelfs met anderen delen. Om een stukje historie op te vragen stelt u bovenaan de pagina bij Datumbereik in wat u wilt zien. Maximaal vijfhonderd locaties worden per keer op de plattegrond getoond, maar uw historie mag uiteraard veel groter zijn.

© PXimport

Na enige tijd ziet u de locaties die u bezocht hebt verschijnen.

3. Locatiewaarschuwingen

Nu u Google toestaat om uw locatiegeschiedenis bij te houden, is het ook mogelijk om een e-mail of sms te krijgen zodra één van uw vrienden bij u in de buurt is. Bijvoorbeeld als u allebei een dagje uit bent en zonder dat u er erg in hebt in dezelfde omgeving rondzwerft. Zonder dit alarmbelletje ontdekt u het misschien pas achteraf en dat is extra jammer als u elkaar al niet zo vaak ziet. Natuurlijk is het niet handig als u de hele dag meldingen krijgt van mensen die vlak om de hoek wonen. Vandaar dat Google alleen melding maakt als u of een van uw bekenden op ‘een andere plek dan anders’ zijn. Inschakelen kan via Google. U ontvangt allebei een locatiewaarschuwing waarin ook uw gebruikelijke locatie vermeldt staat. Dat u het weet! Tot slot ontvangt u regelmatig privacyherinneringen dat u de locatiediensten van Google gebruikt. Of en hoe vaak u deze meldingen krijgt, stelt u in via Google. U kunt kiezen uit wekelijks, maandelijks of nooit.

© PXimport

U ontvangt een handig kattenbelletje zodra u bij elkaar in de buurt bent.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten