Keuzehulp: Welk smartphone-platform past bij jou?

Door: chris-broesder | 25 juli 2013 12:29

Nieuws

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4

De keuze voor een mobiel besturingssysteem is er eentje die niet licht genomen moet worden. Elk mobiel OS heeft een heel eigen ecosysteem met specifieke diensten, applicatiewinkels en een eigen interface. Hoewel de verschillende besturingssystemen steeds meer functionaliteit en andere ideeën van elkaar overnemen, is de keuze nog steeds zeer afhankelijk van je eigen wensen.

Het is dus belangrijk dat de gemaakte keuze bij jou als persoon past. Niet in de laatste plaats omdat later overschakelen naar een ander mobiel besturingssysteem behoorlijk wat voeten in de aarde heeft. Naast het feit dat je weer zou moeten wennen aan de nieuwe navigatie en waar je alles kan vinden, ligt overstappen nog wat gecompliceerder.

Ecosysteem

Zo kunnen apps niet overgeheveld worden naar een ander besturingssysteem. Stel dat je een smartphone twee jaar lang gebruikt, dan is het zeer waarschijnlijk dat je gedurende die tijd niet alleen gratis apps zult downloaden, maar ook wat zal kopen. Gratis apps kunnen, mits beschikbaar op het andere platform, nog wel opnieuw gedownload worden. De apps die je gekocht hebt, zal je echter opnieuw moeten aanschaffen en dat is ronduit zonde van het geld. Daarnaast moet je ook nog maar zien dat je overige data over te zetten is naar het nieuwe ecosysteem.

Gelukkig zijn er wel steeds meer programma’s om dat voor elkaar te krijgen zonder bijvoorbeeld handmatig je hele adresboek te moeten overtypen. Toch blijven er in de praktijk vaak nog dingen die niet zo makkelijk te transporteren zijn. Denk aan sms’jes, opgeslagen wifi-netwerken, surfgegevens, instellingen etc.

Kortom, je keuze voor een platform is erg belangrijk. Wij helpen je graag een handje en leggen daarom de mobiele besturingssystemen Android, iOS en Windows Phone 8 naast elkaar.

BlackBerry

Naast de drie hoofd-platforms van dit artikel is er ook nog BlackBerry 10 OS. BlackBerry heeft eigenlijk te lang stilgestaan en wil met een nieuwe versie van het besturingssysteem weer proberen aan te haken. Het is het bedrijf zeer aardig gelukt om bijna alle functionaliteit van de moderne besturingssystemen in te bouwen en toch herkenbaar te blijven. Het is wel even wennen: alle navigatie werkt met veegbewegingen en het kost wat tijd om die onder de knie te krijgen. Er zijn veel functies ingebouwd die we ook in Android en iOS terugvinden. Zo heeft ook BlackBerry 10 een digitale assistent die vergelijkbaar is met Siri of Google Now. Deze werkt wel houteriger en dat is het geval met meer apps, zoals de Maps-app. Deze werkt niet met Google Maps en mist een hoop functionaliteit in vergelijking met Googles kaartendienst. Kleine irritaties doen zich verder voor bij handelingen als het selecteren van tekst. Ook dat werkt nog niet zo vloeiend als bij de concurrentie. Toch zullen fans van oude BlackBerry OS-versies waarschijnlijk blij zijn met BlackBerry 10.

De in januari gelanceerde BlackBerry de Z10, met daarop het OS BlackBerry 10.

0 Reactie(s) op: Keuzehulp: Welk smartphone-platform past bij jou?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.