Koopgids tablet

Door: Joris Peterse | 04 mei 2019 13:55

tablet
Review

Inhoudsopgave

 1. Deze tablets zijn er
 2. Functies van een tablet
 3. Smartphone of tablet?
 4. Een tablet voor werk, of ontspanning
 5. Windows, iOS, Android of Chrome OS?
 6. Belangrijke eigenschappen van een tablet
 7. Deze accessoires heb je nodig

Is de tablet nu een grote smartphone, een laptopvervanger of een eigen productcategorie? De grenzen lijken steeds vager te worden. Toch blijft een tablet vooral het apparaat om Netflix en YouTube mee te streamen, een spel te spelen en te browsen. Waar je je tablet ook voor wilt gebruiken, en hoeveel je ervoor over hebt… Voor ieder is er wat wils.

Deze tablets zijn er

De meeste tablets zijn bedoeld voor simpele taken als video’s streamen en browsen. Deze tablets zijn vaak in kleine uitvoeringen beschikbaar, met schermen van zo’n 8 tot 10 inch. Hiermee heb je een soort grote smartphone, zonder belmogelijkheid. Ideaal voor kinderen dus. Er zijn ook grotere tablets beschikbaar met schermen tot wel 12 inch. Meestal worden deze grote tablets in de markt gezet als werkpaarden: tablets die je laptop moeten vervangen. Met extra accessoires zoals een toetsenbord en stylus breid je desgewenst de mogelijkheden uit.

Functies van een tablet

Veruit de meeste mensen gebruiken hun tablet voor browsen en het streamen van video, zoals Netflix, NPO Gemist, YouTube of ZiggoGO. Het grotere scherm van een tablet leent zich hier natuurlijk uitstekend voor, met het schermpje van je smartphone is het toch altijd een beetje behelpen. Het grotere scherm leent zich natuurlijk ook prima voor andere doeleinden, zoals webbrowsen, online shoppen en e-mailen. Uiteraard kun je talloze gebruikstoepassingen bedenken voor je tablet, als kookboek, afstandsbediening voor je slimme huis, e-reader, of gewoonweg om die kinderen even een uurtje stil te krijgen.

Smartphone of tablet?

Het grotere scherm van een tablet heeft zo zijn voordelen, maar vooral thuis. Wanneer je twijfelt tussen een tablet en een smartphone (met een groot scherm) moet je je vooral bedenken waar je je apparaat voor wilt gebruiken. Een smartphone beschikt over een veel betere camera, en wees eerlijk, je staat voor schut als tablet-fotograaf. Ook is een smartphone natuurlijk veel makkelijker mee te nemen. Thuis wint de tablet het, op de bank of lekker op bed heb je natuurlijk veel meer aan het grote scherm en de langere accuduur.

Een tablet voor werk, of ontspanning


Wanneer je een tablet hebt, zul je deze niet snel hoeven te vervangen. Tenzij je tablet defect is of de accu versleten raakt. Dat verklaart ook de verkoopcijfers, die omhoog schoten na de introductie van de eerste iPad in 2010, maar een paar jaar later vrij snel weer weg zakten. Dit zijn de tablets die voornamelijk voor ontspanning bedoeld zijn, thuis op de bank of op bed. Fabrikanten zoals Microsoft en Apple proberen de verkopen weer een beetje op te krikken door tablets te maken die als werkpaard geschikt zijn. Deze tablets zijn pittig geprijsd, maar zijn tegelijkertijd een stuk mobieler dan een laptop. Microsoft levert ze in de Surface-lijn, Apple heeft de iPad Pro. Hoewel onze praktijkervaringen wisselend zijn (iOS is minder geschikt voor werk en Windows 10 minder voor tablets), hebben de fabrikanten wel prachtige tablets afgeleverd die een middenweg vinden tussen accuduur en prestaties.

Windows, iOS, Android of Chrome OS?

De bekendste tablet is natuurlijk de iPad. Deze tablet van Apple draait op iOS, hetzelfde besturingssysteem dat ook op de iPhone staat. Iedereen kan met iOS overweg, waardoor iPads met name geschikt zijn voor jong en oud. Gevorderde gebruikers en professionele gebruikers lopen echter al gauw tegen de grenzen van iOS op. Er zijn ook tablets met Windows 10 verkrijgbaar. Voor professionals natuurlijk een zegen, maar een tablet met Windows 10 werkt eigenlijk gewoon als een pc, dus wees er op voorbereid dat je extra kosten moet maken voor een muis en toetsenbord om echt lekker te werken. Veruit de meeste tablets die verkocht worden draaien op Android, dat ook op veel smartphones draait. Voor ontspanning zijn Androidtablets prima, maar wil je er wat werk op gedaan krijgen, dan is Android ook minder geschikt. Google heeft dit ook door, en probeert Chrome OS (dat je kent van Chromebooks) klaar te stomen voor tablets. Android-apps werken al op Chrome OS, je kunt dus een hoop Chrome-tablets verwachten de komende jaren.

Belangrijke eigenschappen van een tablet

We hebben het over het besturingssysteem gehad van een tablet. Maar welke eigenschappen zijn nog meer van belang voor een tablet? Let erop dat vooral het scherm van belang is. Niet alleen het formaat: dat ook het formaat van de tablet zelf bepaalt. Maar ook de beeldkwaliteit. Ga altijd minstens voor een Full HD-scherm, bij voorkeur met een oled- of amoledpaneel. De kwaliteit bij LCD-schermen wil wel eens wisselen. Verder is het gewicht heel belangrijk, vooral als je video kijkt op je tablet: je moet hem immers toch vasthouden. Tenslotte is het van belang even te kijken naar de aansluitingen. Veel fabrikanten kiezen voor een usb-c aansluiting. Dit is een universele aansluiting, waar veel apparatuur mee aangesloten kan worden. De iPad Pro beschikt als enige iPad ook over deze aansluiting, maar van Apple mag je geen opslag-apparatuur zoals usb-sticks en externe schijven aansluiten. Houd er ook rekening mee dat sommige fabrikanten er vooral bij nieuwe, dure tablets voor kiezen om de koptelefoonaansluiting weg te halen, in de hoop dure accessoires en bluetooth-headsets te slijten.

Deze accessoires heb je nodig

Er zijn veel accessoires verkrijgbaar voor tablets, hoezen spreken voor zich. Vooral als je je tablet vaak mee op pad neemt. Wie graag ook werk doet op zijn tablet, kiest voor een toetsenbord (en mogelijk een muis). Je kunt ervoor kiezen een stylus te kopen, wil je graag tekenen of notities maken. Let er echter wel op dat zo’n pennetje fors geprijsd is: vaak meer dan honderd euro. Ga van tevoren na of het je dat wel waard is.

1 Reactie(s) op: Koopgids tablet

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 4 mei 2019 17:20 chrislaarman
  Volgens mij heeft een tablet twee eigenschappen die hem vooral samen een afzonderlijk product maken:
  (1) het gemak van draaien (staand/liggend);
  (2) de aanwezigheid van de invoermiddelen die je nodig hebt als je ze nodig hebt (schrijfmachinetoetsenbord (met de gewenste indeling!), pianoklavier, flippers) - maar je kunt ook hardware-invoer aansluiten.

  Ik heb eens geprobeerd, een meerzijdig PDF-bestand A4-staand (zoals een gewone brief) te lezen op een notebook (Asus Eee). De volgende dag een tablet (toen iPad 2) gekocht.

  Bij (1):
  Wat je dus (volgens mij) NIET moet doen is, een goede tablet in een clam shell met toetsenbord inbouwen, en daarmee degraderen tot een matige notebook.
  Gebruik zonodig een standaard die makkelijk te draaien is tussen staand en liggend, en gebruik een volwaardig toetsenbord met Bluetooth. (In de praktijk gebruik ik meestal het schermtoetsenbord.)

  Volgens mij is de tablet als werkpaard onderbelicht. Dat geldt dan met name voor de grote iPad Pro (met LTE). Die lijkt mij heel geschikt om als "kantoor" bij je te hebben. Bijvoorbeeld als projectmanager, pendelend tussen huis, eigen werkplek en de plek(ken) waar het moet gebeuren. Voor het plannen van een musical of voor werkzaamheden aan de (spoor)weg. Voor iOS bestaat de (prijzige) software. (Ik denk aan die van de Omni Group, maar ook "gewoon" van Microsoft. Er is vàst meer.)
  Contracten, vergunningen, liedjes, podium-eigenschappen, hoogspanningskabels, omrekeningstabellen… - allemaal bij de hand in dat ene apparaat, desnoods in een rugzak op de fiets.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.