Smartphone verkopen? Dit moet je niet vergeten

Door: Jochem de Goede | 26 oktober 2016 10:31

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Ieder jaar komen er vele nieuwe goede smartphones en tablets. Ga jij je oude tablet of smartphone verkopen? We leggen je uit waar je precies op moet letten. Hoe maak je het apparaat leeg en hoe zorg je dat je straks weer alle contactpersonen, gegevens en apps op je nieuwe apparaat hebt staan?

Tip 01: Accessoires

Voordat je begint, is het belangrijk om eerst alle accessoires te verzamelen van je smartphone of tablet, zodat je het maximale uit de verkoop kunt halen. Heb je bijvoorbeeld nog ergens de originele doos liggen, haal die er dan bij. Dat vinden kopers vaak fijn. Hetzelfde geldt voor de oplader en usb-kabel die oorspronkelijk in de doos zaten, het zijn pluspunten als je die hebt en als die nog werken. Lees ook: Tweedehands telefoon kopen? Zo check je of deze gestolen is.

Bij een aantal inruilprogramma’s is het ook verplicht om de originele spullen zoals die uit de doos kwamen, bij te voegen. Heb je misschien nog andere accessoires gekocht voor je toestel? Haal die er dan ook bij, stof ze af en neem ze mee in de verkoop. Denk bijvoorbeeld aan extra cases of extra accu’s voor je smartphone of aan een standaard, een toetsenbord of beschermhoes voor je tablet. Vaak heeft je nieuwe apparaat toch een afwijkend formaat en andere accu en misschien ook wel een andere aansluiting, waarna je dus niets meer hebt aan de bestaande accessoires.

Tip 01 Als je de originele doos nog hebt, verkoop deze dan mee en verzamel ook accessoires.

Tip 02: Back-up iOS

Als je je smartphone of tablet verkoopt, wil je natuurlijk je bestaande gegevens overzetten naar je nieuwe telefoon. Daarvoor moet je dan eerst een back-up maken. Voor de overstap tussen twee iOS-apparaten is dat op twee manieren mogelijk: met iCloud (waarna je spullen in de cloud staan) of via de pc. Bij iCloud is het belangrijk dat je oplet dat er nog genoeg vrije ruimte beschikbaar is. Standaard krijg je helaas maar 5 GB van Apple, wat wel erg weinig is. Als je een iCloud-back-up wilt maken, ga je naar de app Instellingen en tik je op iCloud. Bijna onderaan bevindt zich de optie Reservekopie. Zet daar de schakelaar om, wacht even en tik op Maak nu reservekopie. Als je het via de pc doet, hoef je je geen zorgen te maken over ruimtebeperkingen, maar dan is het wel nodig om iTunes te downloaden. Nadat je iTunes hebt gedownload, verbind je je tablet of smartphone met de pc. iTunes opent automatisch. Klik linksboven onder de grijze balk op het apparaaticoon en klik daarna op Maak reservekopie om een back-up te maken. Heb je een Apple Watch? Maak dan een versleutelde back-up, zodat ook je fitnessgegevens mee worden opgeslagen en overgezet worden naar de nieuwe telefoon.

Tip 02 Gebruik je iTunes om een lokale back-up te maken, kies dan voor Deze computer bij Reservekopieën om de back-up lokaal op te slaan.

Tip 03: iCloud en iMessage

Nog een belangrijke voor iOS-apparaten: iCloud en iMessage. Zodra de back-up succesvol is voltooid, is het nodig om iCloud en specifiek Zoek mijn iPhone/iPad uit te schakelen. Schakel je dat niet uit, dan is de telefoon of tablet voor de volgende eigenaar onbruikbaar. Om Zoek mijn iPhone uit te schakelen, open je de app Instellingen en ga je naar iCloud / Zoek mijn iPhone. Zet daar de schakelaar om. Hetzelfde geldt voor iMessage, maar alleen als je overstapt naar Android of Windows. Schakel je iMessage niet uit, dan kunnen mensen met een iPhone je niet meer sms’en, omdat die berichten dan automatisch iMessages worden, die je niet op andere besturingssystemen kunt ontvangen. Je schakelt iMessage uit via Instellingen / Berichten, waar je de schakelaar omzet bij iMessage om de dienst uit te schakelen.

Wil je ook graag apps back-uppen, dan is Helium een goede keuze

Tip 04: Back-up Android

Als je je Android-apparaat verkoopt, dan is het maken van back-ups iets minder goed geregeld. Er is de optie om back-ups naar Google te maken, maar die oplossing is ‘hit or miss’. Hiervoor ga je naar de app Instellingen en daarna naar de optie Back-up maken en resetten. Vervolgens tik je op de optie Back-up maken van mijn gegevens en zet je die op Aan. Controleer een pagina terug even bij Back-upaccount of dat het juiste Google-account is, want in dat account worden de back-ups opgeslagen.

Het is niet mogelijk om handmatig een back-up te starten of om te controleren of de back-up is geslaagd. Gebruik je liever een andere app, dan is bijvoorbeeld Easy Backup & Restore handig om je sms’jes, mms’jes, agenda’s en bladwijzers op te slaan. De app werkt erg eenvoudig en kun je vinden in de Google Play Store. Wil je ook graag apps back-uppen, dan is Helium een goede keuze. Je kunt de app zowel met als zonder root-toegang gebruiken. Zonder root is het nodig je smartphone even op de pc aan te sluiten, de juiste usb-drivers voor je telefoon te downloaden en te installeren, en de ontwikkelaarsmodus aan te zetten. De ontwikkelaarsmodus zet je aan door naar Instellingen / Over [apparaat] te gaan en aantal keer te tikken op Build-nummer. Vervolgens ga je een niveau hoger en zie je daar Opties voor ontwikkelaars. Tik bovenaan op Aan en daarna op USB-foutopsporing.

Tip 05: Android <-> iOS

Als je ervoor kiest om over te stappen van Android naar iOS of andersom, lijkt het misschien wat lastig om je data over te zetten. Toch zijn er wel oplossingen voor beschikbaar. Als je van Android naar iOS gaat, heeft Apple een officiële app om je gegevens over te zetten, namelijk Move to iOS. Daarmee worden je gegevens via wifi naar je nieuwe toestel overgezet. Als je van iOS overstapt naar Android, dan heeft je telefoonfabrikant vaak een handige overstaptool. De HTC Sync Manager kan bijvoorbeeld direct iTunes-back-ups importeren en de inhoud ervan overzetten. Ook Samsung kan data overzetten vanaf iOS naar je nieuwe toestel. Daarvoor heeft Samsung een Android-app gemaakt die je gegevens ofwel via iCloud kan importeren, ofwel door de twee telefoons met een usb-kabel met de computer te verbinden. Hetzelfde geldt voor Sony via Xperia Transfer Mobile. Gebruik je een andere telefoon, dan is het nodig handmatig alle data te exporteren vanaf www.icloud.com.

Tip 06: Back-up van foto’s

Als je veel foto’s hebt, is het handig om gebruik te maken van Google Foto’s, zowel op iOS als op Android. Met deze app kun je al je foto’s in een keer in de cloud opslaan. Google geeft je een oneindige hoeveelheid opslagruimte gratis, mits je de foto’s in ‘hoge kwaliteit’ opslaat in plaats van in originele kwaliteit. Dit betekent dat je foto’s met een maximum van 16 megapixel worden geüpload en filmpjes maximaal in HD (1080p). Vaak is dit ruim voldoende! Daarnaast kun je er direct vanaf al je apparaten bij en is het mogelijk de foto’s eenvoudig in albums in te delen. Het enige wat je hoeft te doen, is de app te installeren en toegang te geven tot je foto’s. Daarna worden alle foto’s automatisch in de cloud geback-upt. Vanaf je pc kun je er vervolgens via https://photos.google.com eenvoudig bij om zo je foto’s te bekijken en je kunt de app natuurlijk ook op andere iOS- en Android-apparaten installeren.

Tip 06 Als je naar een nieuw toestel gaat, wil je natuurlijk je foto’s meenemen, dat kan gemakkelijk met Google Foto’s.

0 Reactie(s) op: Smartphone verkopen? Dit moet je niet vergeten

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.