Microsoft Surface Pro 2 - Langer en sneller werken

Door: Jeroen Boer | 06 februari 2014 14:00

Review

Windows 8 was voor Microsoft de gelegenheid om met eigen tablets te komen onder de naam Surface. Tegelijkertijd met de lancering van Windows 8.1 bracht Microsoft nieuwe varianten van deze tablets uit. Surface Pro 2 is Microsofts krachtigste tablet en draait op een volwaardige versie van Windows 8.1.

Microsoft Surface Pro 2

Prijs: Vanaf € 889,- (4 GB RAM en 64 GB SSD)

Processor: Intel Core i5-4200U

Intern geheugen: 4 of 8 GB

Grafisch: Intel HD Graphics 4400

OS: Windows 8.1

Opslag: 64, 128, 256 of 512 GB SSD

Scherm: 10,6 inch (1920 x 1080)

Camera’s: 1,2 megapixel (voorkant), 1,2 megapixel (achterkant)

Draadloos: 802.11a/b/g/n, Bluetooth 4.0

Aansluitingen: Usb 3.0, 3,5mm-geluidsaansluiting, microSD-kaartlezer, mini-DisplayPort

Afmetingen: 27,45 x 17,29 x 1,3 cm

Gewicht: 907 gram

Accu: 42 Wh

7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Wacom stylus
 • Goed scherm
 • Krachtig
 • Minpunten
 • Dik

Net als de eerste uitvoering heeft ook de Surface Pro 2 een zwart afgewerkte behuizing die gemaakt is van magnesium. De ingebouwde kickstand kan nu uitklappen in twee hoeken. De grotere hoek zorgt in meer situaties voor een prettig zicht op het uitstekende 10,6inch-scherm.

Naast de multitouch-laag heeft het scherm van de Surface 2 Pro ook een Wacom digitizer ingebouwd inclusief een stylus met 1024 drukniveaus. Voor fotobewerking of digitale artiesten is de Surface Pro 2 dus erg interessant. Jammer is wel dat de Surface Pro 2 geen voorziening heeft om de stylus op te bergen. Wel is de stylus magnetisch aan de laadpoort te hangen. Qua aansluitingen zien we een usb3.0-poort, 3,5mm-headsetaansluiting, microSD-kaartlezer en mini-DisplayPort.

De prestaties van de tablet zijn prima en ook de SSD presteert goed.

De Surface Pro 2 wordt in tegenstelling tot de goedkopere Surface 2 geleverd zonder Office. Andere hardwarefabrikanten bundelen echter wel Office 2013 bij hun Windows 8.1-tablets.

Haswell

De belangrijkste verbetering zit binnenin in de vorm van een Haswell-processor oftewel een Core-processor van de vierde generatie met als typenummer Core i5-4200U. De processor wordt gecombineerd met 4 of 8 GB RAM en een SSD van 64, 128, 256 of 512 GB. De nieuwe processor heeft een betere grafische chip, is iets sneller en energiezuiniger dan de processor uit de eerste Surface Pro.

Met alledaagse taken en een iets gedimde schermhelderheid is het mogelijk om zeven uur met de tablet te werken. Helaas is ook met deze zuinigere chip een passieve koeling niet mogelijk en daarom heeft de Surface Pro 2 een sleuf rondom voor de lucht toe- en afvoer. Bij intensieve taken komt hier wat warme lucht uit. Het is niet veel, maar voor een tablet is het niet zo fraai als er warme lucht tegen je handen blaast.

Conclusie

De nieuwe Surface 2 Pro is niet wezenlijk anders dan de originele Surface Pro en bevat vooral intern verbeteringen. Handig is de kickstand die nu een grotere hoek ondersteunt. Om hier echt profijt van te hebben, moet je wel een van de toetsenbordcovers kopen. De ander verbetering vormt de Haswell-processor die iets sneller is en voor een veel betere accuduur zorgt.

Als tablet is de Surface Pro 2 misschien niet zo heel indrukwekkend door zijn hoge gewicht en dikke behuizing. De ingebouwde Wacom-digitizer geeft echter wel toegevoegde waarde en de Surface Pro 2 is waarschijnlijk de goedkoopste oplossing om onderweg te tekenen met Wacom-technologie.

1 Reactie(s) op: Microsoft Surface Pro 2 - Langer en sneller werken

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 6 februari 2014 14:20 Antonnetje
  Draait op een volledige versie van Windows 8.1 en laat dat nu juist hetgeen zijn wat mij tegenstaat!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.