Nokia T20: goedkope Android-tablet kan jaren mee

© PXimport

Nokia T20: goedkope Android-tablet kan jaren mee

Geplaatst: 7 december 2021 - 06:48

Aangepast: 14 december 2022 - 10:11

Rens Blom

De Nokia T20 is een voordelige tablet die jarenlang Android-updates krijgt. Dat maakt hem een toekomstbestendige keuze, maar is de tablet zelf ook prettig in gebruik? Computer!Totaal testte het en praat je bij in deze Nokia T20 review.

Na zeven (!) jaar brengt Nokia weer eens een tablet uit. Het is de eerste onder de nieuwe eigenaar, HMD Global. De Nokia T20 is een tablet met een adviesprijs van 229 euro (wifivariant). Een 4G-model kost 249 euro. Computer!Totaal testte de Nokia T20 drie weken en bespreekt in deze review de voor- en nadelen van de budgettablet.

Ontwerp en bouwkwaliteit

Wie aan Nokia denkt, denkt waarschijnlijk aan stevige apparatuur. De T20-tablet komt aan dat imago tegemoet met een behuizing met aluminium afwerking. De tablet voelt daarom robuust en premium aan, zeker in vergelijking met vergelijkbaar geprijsde tablets die van plastic gemaakt zijn. Met 465 gram is de T20 van gemiddeld gewicht en de dikte valt met 7,8 millimeter ook alles mee. De tablet past prima in je tas en is ook prettig met twee handen te bedienen als je in bed ligt.

De tablet is met zijn IP52-certificering bestand tegen een spat water en wat stof, maar verwacht er niet te veel van. Opladen gaat via de usb-c-poort, onderaan op de korte zijde. De 3,5mm-hoofdtelefoonaansluiting vind je op dezelfde zijde, helemaal in de hoek. Slim bedacht, want zo zit de audiokabel minder in de weg als je de tablet gebruikt. De aan- en uitknop en volumeknoppen zitten aan de andere kant aan de boven- en zijkant. Wat mist is een vingerafdrukscanner om de tablet eenvoudig te ontgrendelen. Jammer, maar gezien de prijs een logische bezuiniging. 

 

© PXimport

Nokia verkoopt de T20 in één kleur: donkerblauw. Ik vind het een mooie kleur, al zijn vingerafdrukken goed zichtbaar op het aluminium. Een hoesje lost dit op en geeft de tablet ook meer bescherming.

Wat opvalt is dat Nokia zelf twee soorten beschermhoezen verkoopt, maar geen andere accessoires aanbiedt. Dat vind ik een gemiste kans, want ik mis bijvoorbeeld een hoes met geïntegreerd toetsenbordje om productiever gebruik te maken van de T20. Mogelijk komt zo’n accessoire later nog op de markt. Andere merken verkopen dit soort accessoires wel voor hun tablets. 

Duidelijk scherm

Het scherm van de Nokia T20 is 10,36 inch groot en is daarom ideaal om met twee handen te bedienen. Dankzij de resolutie van 1200 x 2000 pixel oogt het beeld scherp. Het lcd-display toont prima kleuren en het scherm kan helder genoeg voor gebruik binnenshuis. Buiten met een waterig winterzonnetje is het scherm minder goed afleesbaar, wat weinig goeds voorspelt voor de zomer. Nokia stelt dat het scherm extra stevig glas gebruikt om kras- en stootschade te beperken. Dit heb ik niet getest omdat de tablet weer terug moet.

De luidsprekers in de randen van de Nokia T20 kunnen lekker hard en klinken prima voor korter gebruik. Als je een Netflix-film gaat kijken, ben je echter beter af door een hoofdtelefoon aan te sluiten via de 3,5mm-poort of bluetooth-verbinding.

 

© PXimport

Niet de snelste processor

Een duidelijke bezuiniging in de Nokia T20 is de processor. De tablet draait op een simpele processor van Unisoc, de Tiger T610. Met 4 GB is het werkgeheugen wel groot genoeg om vlot te wisselen tussen recent gebruikte apps en games. In de praktijk voelt de T20 langzamer aan dan het mooie ontwerp en scherm doen vermoeden. Apps opstarten duurt even, bij het snel wisselen tussen programma’s treedt er regelmatig een vertraging op en ook op andere momenten houdt de tablet mij niet altijd bij. Dat stoorde mij de eerste uren best wel, maar het went en de verkoopprijs verzacht de pijn. Met deze tablet kun je op zich alle populaire apps gebruiken, al moet je er rekening mee houden dat hij simpelweg niet de snelste is.

Andere specificaties van de Nokia T20 zijn prima in orde. Het opslaggeheugen is met 64GB groot genoeg voor heel wat apps, foto’s en andere media. Je kunt het geheugen bovendien vergroten via een micro-sd-kaartje. Als gezegd biedt Nokia de T20 in twee varianten aan, met ondersteuning voor wifi (inclusief snelle 5 GHz-band) en wifi en 4G. De meerprijs is met twee tientjes schappelijk. Als je de 4G-uitvoering koopt en een simkaartje met mobiel data-abonnement in de tablet stopt, kun je overal internetten.  

 

© PXimport

Simpele camera's

De Nokia T20 heeft een camera op de voor- en achterkant. Die achterop (5 megapixel) is simpelweg slecht omdat hij fletse en onscherpe foto’s vindt. Jammer, al vind ik het een begrijpelijke bezuiniging waar ik weinig moeite mee heb omdat de tablet goedkoop is en weinig mensen serieus fotograferen met een tablet. De camera voorop is – handig – op de lange zijde geplaatst en brengt je daarom goed in beeld als je de T20 horizontaal vasthoudt. De beeldkwaliteit is gelukkig beter dan de camera achterop en goed genoeg om duidelijk te videobellen. Een iPad biedt een betere selfiecamera, maar is als gezegd flink duurder.

Lange accuduur, maar ook oplaadtijd

Nokia staat niet alleen bekend om zijn stevige producten, maar ook dat ze een lange accuduur hebben. De T20 stelt op dit vlak niet teleur: de grote 8200 mAh-accu gaat probleemloos een dag mee bij het gebruiken van apps, het spelen van een simpel spelletje en ’s avonds kijken van een Netflix-film. En oh ja, dan werkte ik ’s middags ook nog een uur of twee op de tablet in combinatie met een bluetooth toetsenbord. Wie de tablet minder intensief gebruikt, hoeft hem slechts een paar keer per week op te laden.

En dat is maar goed ook, want het volledig opladen van de accu duurt drie uur. Dat is anno 2021 wel erg lang. De schuldige is de trage oplader in de doos, met een vermogen van slechts 10 watt. Dat Nokia deze oplader meelevert is een duidelijke bezuiniging. Een vreemde overigens, want de tablet ondersteunt opladen met maximaal 15 watt. Je kunt hem dus sneller opladen, mits je zelf een geschikte oplader regelt. 

 

© PXimport

Software

De Nokia T20 draait op Android 11, zonder storende aanpassingen van Nokia. Fijn, want de software is zo lekker opgeruimd. De aanpassingen die merken als Samsung, Huawei en Lenovo doen, worden niet door iedereen gewaardeerd omdat ze extra apps toevoegen en via meldingen eigen diensten promoten. Op de Nokia T20 gebruik je Android zoals Google het voor ogen heeft.

Hoewel de software prima werkt, valt het mij op dat Android 11 niet slim omgaat met het grote scherm van een tablet. De software-ervaring lijkt geleend van de smartphone, wat tot veel loze ruimte leidt. Tijdens de testperiode maakte Google gelukkig bekend dat de nieuwste Android-versie voor tablets (Android 12L) beter gebruik gaat maken van het grotere scherm. De software toont meerdere kolommen en laat je prettiger twee apps naast elkaar gebruiken. Android 12L moet begin 2022 uitkomen en was dus nog niet te testen.  

 

© PXimport

 

© PXimport

 

© PXimport

Het updatebeleid van de T20 is uitstekend, gelet op de prijs. Nokia garandeert als gezegd twee versie-updates (Android 12 en 13) en drie jaar elke maand een beveiligingsupdate. Je kunt de T20 dus tot de herfst van 2024 veilig gebruiken. Dat is langer dan vergelijkbaar geprijsde Android-tablets. Een iPad (review) krijgt vijf jaar updates, maar is met een adviesprijs van 389 euro ook een stuk duurder. 

Conclusie: Nokia T20 kopen?

De Nokia T20 is een voordelige tablet met een degelijk ontwerp, een mooi scherm en een lange accuduur. De Android 11-software is lekker opgeruimd en krijgt twee versie-updates en drie jaar beveiligingsupdates. Je kunt de tablet dus lange tijd prettig en veilig gebruiken. De T20 maakt minder indruk met zijn simpele camera’s, langzame processor en trage meegeleverde oplader. Het zijn duidelijke bezuinigingen om tot de scherpe adviesprijs van 229 euro (wifimodel) te komen. Voor die prijs is de Nokia T20 een interessante koop als je als niet-intensieve gebruiker een complete instap-tablet zoekt.  

7,5

Ons oordeel

Nokia T20

Pluspunten

Luxe ontwerp

Schone software

Lang updatebeleid

Minpunten

Relatief langzaam

Opladen duurt lang

Weinig accessoires beschikbaar

Conclusie

**Prijs**€ 229,- (wifimodel) / € 249,- (4G-model) **Kleur**Donkerblauw **Scherm**10,4 inch-LCD (1200x2000 pixels) **Processor**1,8 GHz Unisoc T610 **Werkgeheugen**4 GB **Opslag**64 GB **Accu**8200 mAh **Afmetingen**24,8 × 15,6 × 0,78 cm **Gewicht**462 gram (wifimodel), 470 gram (4G-model) **Overig**IP52-certificering, Android Enterprise Recommendation **Website** [www.nokia.com](https://www.nokia.com/phones/nl_nl/nokia-t-20/specs)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000