Office voor Android-tablets - Gepolijste productiviteit

© PXimport

Office voor Android-tablets - Gepolijste productiviteit

Geplaatst: 25 maart 2015 - 05:49

Aangepast: 14 december 2022 - 15:42

Redactie ID.nl

Office voor Android is een belangrijk onderdeel van Microsofts strategie om de wereld te veroveren. De belofte is dat je met ieder apparaat, zelfs op Android, met de productiviteitssuite kunt werken die je kent en waar je wellicht niet zonder wilt. Wij mochten van Microsoft even met de apps spelen.

Ik heb de kans gehad om met de nieuwste builds aan de slag te gaan. Er waren geen enorme veranderingen, maar de apps waren uitgegroeid tot een aantrekkelijke productiviteitssuite die de dominantie van Google-apps (Docs, Sheets en Slides) op Android zou kunnen aantasten. Lees ook: Office voor Android gelanceerd in Nederland.

Begin met een Microsoft-account

Om elk van deze Officebestanden te gebruiken en bewerken heb je een (gratis) Microsoft-account nodig. Hiermee word je verbonden met OneDrive, de clouddienst van Microsoft. Op deze manier kun je met alle bestanden ook op je Android-tablet aan de slag. De beste ervaring is natuurlijk voor mensen met een Office 365-abonnement.

Naast OneDrive kun je ook bestanden van Dropbox openen, een groot voordeel van de recente samenwerking tussen die twee bedrijven.

 

© PXimport

Je kunt bestanden openen vanaf een Microsoft-account, Office 365 of Dropbox.

Voel je thuis in Word

Wat veel mensen prettig vinden van Word is hoe vertrouwd het er voor Windowsgebruikers uitziet op het mobiele platform van aartsrivaal Google. Microsoft heeft het goed voor elkaar gekregen om haar hele productlijn een vertrouwde interface te geven, en het bedrijf heeft zich echt ingezet voor haar "cloud first"-strategie.

 

© PXimport

Bepaalde handelingen zorgen voor bijbehorende menu's.

Druk gewoon ergens op het bestand om het te bewerken, of houd het scherm ingedrukt om een pop-up-balk tevoorschijn te halen om te kopiëren en te plakken. De optie om met twee vingers de pagina te kunnen inzoomen zodat je de tekst beter kunt lezen is voor mij zeer waardevol. Er is ook een handige knop om het toetsenbord te verbergen zodat het niet geopend wordt als je alleen maar even een bestand bekijkt in de leesmodus.

Mijn favoriete ontdekking was de prettige "Welcome back!"-begroeting die de mogelijkheid biedt om je naar de plaats waar je was opgehouden te brengen wanneer je een document opnieuw opent. Ik heb dit met een bestand geprobeerd, en meteen werd ik naar pagina 6 gebracht waar ik mijn laatste verandering had aangebracht.

 

© PXimport

Met je vingers kun je bijna net zo veel als met een muis in de desktopversie.

Het enige probleem dat ik kon ontdekken was de manier waarop Office Wordbestanden naar OneDrive opslaat. Zo heeft Google Docs geen knop om een bestand op te slaan - alles wordt meteen opgeslagen terwijl je werkt. Je kunt zelfs op je tablet zitten typen en de woorden gelijk op een ander apparaat zien verschijnen.

Office belooft hetzelfde, maar het werkt niet helemaal. Wijzigingen die aangebracht worden in Word Online of op de desktop verschijnen pas wat later op de tabletversie. En het lijkt overbodig om te vragen of je het bestand wilt opslaan als je het afsluit, en niet in één lijn met de "cloud first"-wereld. Microsoft moet het onmiddellijk opslaan, wat het internet kan leveren, gaan aanbieden.

Je kunt printen vanuit Word en de andere Office-apps. Toen ik dit probeerde werd ik gedwongen om verbinding te maken met Google Cloud Print, dat aan je tablet gekoppeld moet zijn om te printen. De dienst, die voortdurend in betastadium verkeert, is nogal onhandig, hoewel deze vervelende ervaring natuurlijk niet de schuld van Microsoft is.

Rekenen op Excel

Het kan in veel situaties handig zijn om een spreadsheet tevoorschijn te halen op je tablet, zoals bijvoorbeeld zakelijke vergaderingen of om de details van die laatste betaling te vinden.

Uitgebreid werken met spreadsheets lijkt op een tablet nogal pijnlijk, maar Microsoft heeft de juiste balans gevonden tussen bruikbaarheid en functionaliteit. Je kunt bijvoorbeeld, net als met de previewversie, draaitabellen bewerken, maar niet vanaf nul aanmaken. Je kunt formules invoegen en de ruimte hiervoor is veel groter en beter geschikt voor je vingers dan op de desktop.

 

© PXimport

Formules werken prima in de Android-versie van Office.

Als je kolommen wilt verplaatsen, kun je ze ingedrukt houden om ze naar een nieuwe plek te verslepen. Je kunt een set met data nemen en een grafiek aanmaken, waarbij je kunt kiezen uit verschillende soorten datarepresentaties. Excel is erg soepel en stabiel, wat fijn is voor Excel-diehards en mensen die gewoon willen zorgen dat al hun bestanden onderweg gesynchroniseerd worden.

 

© PXimport

Ook het bewerken en verplaatsen van kolommen is een fluitje van een cent.

PowerPoint is perfect

De beste app van de drie is PowerPoint. Het is oneindig veel beter dan Google Slides, dat niet eens in de buurt komt wat betreft sjablonen of ontwerpfuncties voor dia's.

 

© PXimport

Je kunt makkelijk notities toevoegen in je PowerPoint-presentatie.

PowerPoint op een tablet is ook erg logisch, aangezien je niet vastzit aan een computer wanneer je deze app voor een presentatie gebruikt. Je kunt ook op je scherm tekenen met je vinger of stylus terwijl je presenteert, wat ervoor zorgt dat je publiek de aandacht er goed bijhoudt.

 

© PXimport

Met de hand kun je nog snel even iets duidelijker maken.

Hoewel je de opties voor de overgangen en effecten van je dia's kunt aanpassen, kun je helaas het thema niet veranderen. Je kunt de volgorde van de dia's veranderen door ze naar een nieuwe locatie te verslepen. Er zijn verschillende andere vingervriendelijke opties ingebouwd, waardoor dit echt een geweldige applicatie is.

Overal Office

Deze nieuwe edities van Office zijn essentieel als je al een Office 365-abonnee bent, maar anderen zullen ook blij zijn met wat Microsoft voor elkaar gekregen heeft. Het bedrijf is Google aan het inhalen op het gebied van Android-tablets. De Windows-maker heeft het gaspedaal ingetrapt en loopt nauwelijks meer achter. Microsoft moet simpelweg functies blijven toevoegen en de cloudprestaties snel en betrouwbaar maken.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten