Opfrisbeurt voor uw mailprogramma

De indeling van een e-mailprogramma kunt u eenvoudig aanpassen. Vensters zijn naar wens te verplaatsen, u schakelt onderdelen uit om extra schermruimte vrij te maken. Ook een chatprogramma kan naar smaak veranderd worden. Kies bijvoorbeeld een leuk thema als achtergrond of maak schermafbeeldingen en emoticons met uw eigen webcam.

Windows Live Mail

Het uiterlijk van Live Mail is met enkele muisklikken eenvoudig aan te passen. Gaat u in de menubalk maar eens naar Beeld / Indeling. Het hoofdvenster van Live Mail bestaat uit drie onderdelen die 'out of the box' naast elkaar getoond worden. Uiterst rechts bevindt zich het Leesvenster met daarin een voorbeeldweergave van het bericht dat u in de berichtenlijst selecteert. Dit leesvenster hoeft niet per se rechts te staan. Het kan ook prima onderaan de berichtenlijst geplaatst worden. Handig om extra ruimte voor de berichtenlijst vrij te maken als uw scherm niet zo breed is. Een andere ruimtebesparende mogelijkheid op bijvoorbeeld een netbook is het volledig uitschakelen van het leesvenster.

© PXimport

De indeling van het hoofdvenster bepaalt u helemaal zelf.

Nog steeds onder Beeld / Indeling geeft u bij Berichtenlijst aan of u in de lijst per bericht één dan wel twee regels met informatie wilt zien. Vooral op kleinere schermen heeft één regel vaak de voorkeur. Het overzicht ziet er ook wat compacter uit. Links op het scherm vindt u het Mappenvenster, dat u tal van manieren kunt instellen. Zo is er een compacte weergave waarin alle snelkoppelingen (teksten) worden vervangen door kleine pictogrammen en zijn opslagmappen en snelle weergaven aan en uit te zetten. Opslagmappen zijn lokale mappen waarin berichten worden opgeslagen, snelle weergaven zijn een soort verzamelmappen om bijvoorbeeld in één oogopslag de ongelezen berichten van al uw in Live Mail ingestelde e-mailaccounts te zien.

© PXimport

Zelf een achtergrondkleur uitkiezen in Live Mail.

Rechts in de wekbalk van Windows Live Mail vindt u de Kleurkiezer. Het heeft een kwast als pictogram en u stelt er de achtergrondkleur van het programma mee in. Nou ja, erg groot is de verandering niet. Via een kleurverloop is dit alleen aan de boven- en onderkant van het venster te zien. Behalve standaardkleuren mag u ook een eigen kleurtje in een kleurenpalet uitkiezen. Op het uiterlijk van de berichten die u maakt kunt u zich wel helemaal uitleven. Zodra u op Nieuw in de werkbalk klikt, vindt u in het nieuwe bericht een werkbalk met opmaakfuncties. U kiest voor een standaardopmaak door de optie Briefpapier te selecteren. Klikt u in het snelmenu Meer briefpapier aan, dan zijn de bestaande lay-outs naar smaak aan te passen. Via de knop Nieuw kunt u zelfs uw eigen briefpapier ontwerpen. In dat geval start de Wizard Briefpapier op, die u begeleidt bij het maken van een eigen lay-out.

© PXimport

Behalve het standaard briefpapier gebruiken kunt u ook een eigen ontwerp maken.

© PXimport

Met regels stuurt u berichten direct bij binnenkomst naar de juiste map.

Berichtenregelaar

Per e-mailaccount zijn in Windows Live Mail een aantal mappen aanwezig. U mag daar zelf mappen aan toevoegen, zodat u de berichten naar wens kunt ordenen. Natuurlijk mag u berichten zelf van de ene naar de andere map verplaatsen, maar deels kan dit ook automatisch gebeuren zodra u de post binnenkrijgt. Hiertoe maakt u regels aan via Extra / Berichtregels / E-mail. U hoeft alleen aan te geven waar een e-mail aan moet voldoen en wat er mee moet gebeuren. U geeft bijvoorbeeld op dat de berichten van bepaalde contactpersonen naar een aparte map verplaatst moeten worden, of dat een bericht met bepaalde woorden in het onderwerp meteen verwijderd moet worden.

Google Mail

Om Google Mail in een nieuw jasje te steken, kiest u rechts bovenin voor Instellingen. Vervolgens gaat u naar tabblad Thema's. Een klik op een thema is voldoende om een indruk te krijgen, want het uiterlijk wordt meteen aangepast. Sommige thema's vragen om een locatie (land en plaats). Dat lijkt misschien raar, maar deze thema's veranderen gedurende de dag of met de weersomstandigheden. Als uw woonplaats niet herkend wordt, kiest u gewoon een plaats dicht bij u in de buurt. Het luistert niet zo heel nauw. De door u ingestelde locatie vindt u onderaan het lijstje met thema's terug en is altijd nog aan te passen. Wilt u verrast worden, kies dan eens het thema Willekeurig. Wilt u zelf een thema samenstellen, ga dan voor Kies je eigen kleuren. In de berichtenlijst van Google Mail kan behalve de afzender, het onderwerp en de ontvangstdatum ook een gedeelte van het bericht zelf getoond worden. Dit stelt u wederom in via Instellingen, maar dan op tabblad Algemeen onder het kopje Fragmenten. Zoals de naam al aangeeft wordt een fragment van de berichttekst getoond als aanvulling op het berichtonderwerp. Wat meteen inhoudt dat een fragment langer is zijn naarmate de onderwerptekst korter is.

© PXimport

Google Mail kent veel thema's.

Net als in Windows Live Mail zijn uw berichten te ordenen door ze in mappen te plaatsen. Alleen worden die in Google Mail niet mappen maar Labels genoemd. U maakt ze aan door boven de berichtenlijst op Labels of Verplaatsen naar te klikken en dan te kiezen voor Labels beheren. Dit is een hazenpaadje, waarmee u automatisch uitkomt op tabblad Labels van de instellingenpagina. Bovenaan staan de systeemlabels. Dit zijn 'mappen' die standaard in Google Mail aanwezig zijn en ze zijn naar wens in- en uit te schakelen. U maakt de lay-out wat rustiger door exemplaren die u nooit gebruikt weg te laten. Ze worden alleen verborgen dus u kunt ze altijd weer terugroepen. Onder de systeemlabels vindt u de 'gewone' labels. Die maakt u dus zelf aan. Berichten kunt u met de hand naar een label verplaatsen, maar dit kan weer geautomatiseerd worden met regels. Het worden Filters genoemd en ook hier is een eigen tabblad voor bij de instellingen.

© PXimport

Een eigen thema maken kan ook.

© PXimport

Mappen worden in Gmail labels genoemd.

Webclips

Het zit een beetje weggemoffeld en is u misschien nog niet opgevallen, maar boven Postvak In bevindt zich een regel waarop webclips getoond worden. Dat zijn korte berichten. U bepaalt zelf welke er getoond worden door bij Instellingen naar tabblad Webclips te gaan. Onder het zoekvak staan categorieën opgesomd zoals nieuws, sport en lifestyle en rechts ervan een keuzelijst met bronnen. Met Toevoegen en verwijderen bepaalt u van welke websites u webclips wilt ontvangen. Klik nog even boven het zoekvak op Mijn clips om het lijstje te zien dat u hebt uitgekozen. Geen behoefte aan deze eenregelige berichten? Dan haalt u het vinkje Mijn webclips boven het Postvak IN weergeven bovenaan deze lijst weg.

© PXimport

U kiest zelf uit weke webclips u ziet, of schakelt ze via Mijn clips uit.

Windows Live Messenger

Om razendsnel het uiterlijk van Messenger te veranderen, beweegt u de muispijl naar het schermgedeelte waarin uw schermafbeelding en naam te zien zijn. Vlak onder het kruisje waarmee u het programma afsluit verschijnt een vouwtje, waarin het pictogram van een verfkwast is te zien. Zodra u hierop klikt, opent het venster Omgeving waar u zowel een achtergrond als een kleurenschema kunt uitkiezen. Het plaatje verschijnt achter de schermafbeelding en uw naam. In plaats van een bestaand exemplaar kunt u ook eigen plaatjes gebruiken via de knop Bladeren. Wat kleuren betreft is een van de standaardkleuren te kiezen of gaat u via Meer kleuren voor een aangepaste kleur. Tijdens het chatten zullen ook anderen de door u gekozen omgeving zien, net zoals u die van hen ziet. Behalve via het ezelsoor komt u hier ook via Extra / Omgeving wijzigen in de menubalk. Mocht die niet te zien zijn, dan springt het menu (tijdelijk) tevoorschijn zodra u op de Alt-toets drukt.

© PXimport

Let op het vouwtje (ezelsoor) rechts bovenin!

Om uw schermafbeelding te veranderen is het voldoende om op het plaatje naast uw naam te klikken. Via het menu kan het ook: Extra / Schermafbeelding wijzigen. Er is een hele rits standaardplaatjes aanwezig, maar via Bladeren kunt u ook een eigen foto gebruiken. Hebt u een webcam, dan duikt u met de knop Webcamfoto gewoon even in een pasfotohokje. Een apart venster genaamd Schermafbeelding opent en uw webcam schakelt zich in. Zorg voor voldoende verlichting in de kamer en let er ook op wat er zich achter u bevindt, zodat u er goed op komt te staan.

© PXimport

Een thema heet in Live Messenger een omgeving

Nog leuker dan een foto is het opnemen van een kort filmpje. Zo'n videoclip van vier seconden zorgt voor een grappige en dynamische schermafbeelding! Een variant op een 'gewone' schermafbeelding of videoclip is de Dynamische afbeelding. Hierbij gebruikt u eigen foto's of video's om tijdens het chatten uw gevoelens te tonen. U kunt in totaal vijf foto's of video's opnemen: uw schermafbeelding en vier emoticons. Onder de vier vakjes van de emoticons ziet u een pijltje. Klik erop om een andere emoticon uit te kiezen dan de getoonde exemplaren. Zodra u tijdens het chatten een van deze emoticons intikt of uitkiest, dan zal de emotion niet alleen in de lopende tekst te zien zijn, maar ook uw schermafbeelding zal tijdelijk de bijbehorende emotie duidelijk overbrengen! Het kan ook door in het chatvenster op het pijltje naast uw schermafbeelding te klikken en te kiezen voor de optie Emoties.

© PXimport

Kies een standaard schermafbeelding of maak er eentje zelf.

Chatvenster achtergrond

Ook het chatvenster zelf is op te fleuren met een eigen achtergrond. Dit doet u met een pictogram dat zich onderin het chatvenster bevindt. In een venster worden direct al een aantal achtergronden getoond, maar klik op Alles weergeven om een totaaloverzicht te krijgen. U kunt kiezen uit gewone en dynamische, oftewel bewegende achtergronden. Er is ook een knop Bladeren waarmee u een eigen plaatje opzoekt. Om weer een blanco achtergrond te krijgen kiest u de cirkel met de streep erdoor. De achtergrond is alleen in uw eigen chatvenster te zien en niet bij uw gesprekspartners.

© PXimport

Een dynamische schermafbeelding brengt leven in de brouwerij.

Windows Live Hotmail

Live Hotmail heette vroeger gewoon Hotmail en is de online variant van Live Mail. Om het nog wat verwarrender te maken, wordt in de werkbalk van Windows Live gewoon gesproken over E-mail. In de werkbalk van Live Hotmail klikt u aan de rechterkant op Opties om een keuzemenu te openen. Hier kunt u het leesvenster zowel naast als onder de berichtenlijst plaatsen of volledig uitschakelen. Ook zijn in dit menu al meteen enkele thema's te zien, die behoorlijk lijken op de omgevingen die we in Windows Live Messenger tegenkomen. Klik op Meer thema's om alle thema's te zien. Zodra u met de muis over een miniatuur beweegt, ziet u het effect live in de browser. Net als in Live Mail wordt niet de volledige achtergrond vervangen, dit keer zal alleen het bovenste schermgedeelte veranderen. Houd er verder rekening mee dat het thema dat u hier kiest voor nagenoeg alle diensten van Windows Live geldt en niet alleen voor Live Hotmail. Er zijn ook dynamische thema's aanwezig, die veranderen gedurende de dag.

© PXimport

Windows Live kent zowel standaard als dynamische thema's.

Ook chatten kunt u rechtstreeks vanuit het scherm van Live Hotmail doen, u hoeft dus niet per se achter een computer te zitten waarop Windows Live Messenger geïnstalleerd is. Om te chatten klikt u op het Messenger-pictogram dat u aan de linkerkant van Opties ziet staan. Via Aanmelden bij Messenger (Web) maakt u zich bekend en daarna is het mogelijk om uw status aan te geven (zoals beschikbaar, bezet, of afwezig) en kunt een chatsessie beginnen. Na afloop kunt u zich in de browser afmelden, of in één klap op alle plekken waar u aangemeld bent.

© PXimport

Via Windows Live is ook Messenger online te gebruiken.

De nieuwste e-mailberichten die u hebt ontvangen zijn ook op de startpagina van Windows Live te zien, net zoals activiteiten in uw vriendennetwerk. De startpagina bereikt u via Start in de werkbalk bovenin het scherm. In de kop is een stapeltje lege fotolijstjes te zien met daarop een plusteken. Geen stapeltje te zien? Breng de muispijl dan naar het lege gebied boven Opties en Help. Klik vervolgens op de stapel en sleep een of meer foto's vanuit bijvoorbeeld Windows Verkenner naar het grote kader dat op het scherm verschijnt. Klik daarna op de knop Uploaden. Behalve slepen mag u ook rechtstreeks vanuit de browser naar uw foto's toe bladeren. Klik dan onder het grote kader op de link Foto's selecteren op de computer. De foto's worden in een online fotoalbum geplaatst met de naam Homepage-foto's (zie de optie Foto's in de werkbalk).

© PXimport

Klik op het plusteken van de fotostapel om foto's toe te voegen.

Foto's uit een webalbum gebruiken

Staan uw foto's al online, dan hoeft u ze niet opnieuw te versturen om ze in de fotostapel van Windows Live te gebruiken. Dan volstaat een klik op Toevoegen uit een bestaand album onder het grote kader om ze uit een online fotoalbum op te pakken. Zodra er foto's op de stapel liggen verschijnt er een reeks bedieningsknoppen wanneer u de muis rechts naast de plaatjes brengt. U kunt foto's toevoegen, het stapeltje in- en uitvouwen of de stapel tijdelijk verbergen. Gestapeld of niet, de foto's veranderen regelmatig dynamisch van plaats.

© PXimport

Een fotostapel met bijbehorende bedieningsknoppen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten