Overal documenten bewerken met deze 5 iPad-apps

Door: harry-hol | 25 maart 2014 09:23

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4
 5. pagina 5

De kritiek op de eerste iPad was dat het apparaat vooral geschikt was voor mediaconsumptie. Inmiddels kan de iPad de concurrentie met laptops beter aan, zelfs als het gaat om écht werk met documenten of presentaties. Wij zetten vijf apps op een rij waarmee je bestanden kunt tonen, bewerken en maken.

Op computers en laptops is Microsoft Office nog steeds standaard om documenten te maken en openen. Als je bestanden met anderen moet uitwisselen, dien je daar rekening mee te houden. De apps in deze test kunnen de meeste Microsoft-documenten lezen, al is de weergave van complexe opmaak nog een probleem. Geen van de applicaties is dan ook een volledige computer-vervanger.

We moeten ze zien als een manier om onderweg nog de meest noodzakelijke taken te verrichten: dat rapport bijwerken dat in de mail zit of die jaarcijfers nog even doornemen in de trein.

Er zit helaas wel wat kaf tussen het koren. Op de meeste mobiele Office-vervangers is wel iets fundamenteels aan te merken. De prijzen zijn ook relatief hoog, al zouden we dat geen bezwaar vinden bij een foutloze ervaring.

Díe hebben we helaas nog niet aangetroffen. Compatibiliteit blijkt een groot probleem, wellicht dankzij de animositeit tussen Apple en Microsoft. Dit opent gelukkig de weg voor kleinere ontwikkelaars om een groot gat in de markt te vullen, en dat doen ze steeds beter.

Kunnen wij onze laptop voortaan echt thuislaten met deze apps?

Office 2 HD

Met een rustige interface en compatibiliteit met Microsoft Office lijkt Office 2 HD de ideale oplossing voor wie ook op het terras door wil kunnen werken.

In eerste instantie maakt dit pakket een goede indruk. Het is compatibel met de meeste diensten voor cloudopslag, we konden zonder problemen ons Dropbox-account koppelen. Het programma leest zonder morren de meeste Office-bestanden in, maar we liepen hierbij wel tegen een aantal lastige minpunten op.

Tekstverwerking

De meest voorkomende taak is het bewerken van tekst. Office 2 HD levert hier een redelijk goede vervanging van bijvoorbeeld Pages of Word. De app is in staat om de nieuwe docx-standaard te openen, maar dan verdwijnt wel een deel van de opmaak. Geavanceerde functies zoals eigen opmaakprofielen, verdwijnen.

Zo hoort het: we kunnen al onze cloud-services koppelen en meteen aan de slag.

De tekstverwerker is toereikend voor snelle bewerkingen. In het overzichtelijke scherm is meteen duidelijk hoe we lettertypes kunnen aanpassen en dergelijke.

Spreadsheet

Het inlezen en tonen van een eenvoudige sheet gaat goed. De formules zijn hetzelfde als in de Engelse Excel en een testbestand met wat berekeningen gaat prima heen en weer tussen Office 2013 en Office 2 HD. Op één ding na: grafieken toont de iPad-app niet.

Presentaties

Het openen en tonen van Powerpoint-presentaties werkt ook redelijk. Niet alle effecten en grafische toeters en bellen komen ongeschonden over van een pc naar de iPad. Vervelender vinden we dat achtergronden op dia's die we op de iPad in Office 2 HD gemaakt hebben, op de pc helemaal verdwijnen. Net als de andere onderdelen is dit lang niet zo robuust als we zouden willen.

De tekstverwerker heeft niet veel functies maar is wel geschikt voor snelle bewerkingen.

Het grootste minpunt van Office 2 HD is het ontbreken van een auto-opslaan-functie, waardoor we bij een crash werk verliezen. Dit is echt onacceptabel. Natuurlijk kunnen we onszelf aanleren om regelmatig te saven, maar op de iPad zijn we dit niet gewend. Wij zouden geen grote projecten durven uitwerken in Office 2 HD. Een kleine aanpassing of het bekijken van documenten onderweg: dat werkt goed genoeg.

Office 2 HD

Fabrikant: Bytesquared

Prijs: € 6,99

Pluspunten

Kan de meeste MS Office-bestanden lezen

Werkt met Dropbox en Google Drive

Minpunten

Niet 100% compatibel

Opmaak valt weg

Slaat niet automatisch op

SCORE: 2,5/5,0

4 Reactie(s) op: Overal documenten bewerken met deze 5 iPad-apps

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 25 maart 2014 09:42 Anoniem
  Ik mis Quickoffice in dit lijstje, bevalt mij prima op mn iPad
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 25 maart 2014 10:35 Anoniem
  Allemaal leuk en aardig, maar een tablet (iPad of anders) blijft natuurlijk een tablet. De aard van zo'n apparaat en dan met name de invoermethodes halen het gewoon nooit bij de ervaring die een toetsenbord en muis/touchpad kunnen bieden. Het is ook niet voor niets dat 4 jaar na de introductie men nog steeds moeite heeft om goede Office apps te ontwikkelen.
  .
  Het is allemaal leuk en aardig voor de simpele dingen, maar als je enigszins serieus aan de slag wilt werkt het gewoon niet. Tuurlijk kun je dan een dock en externe apparaten gebruiken, maar dan kun je beter gewoon een echt productiviteitsapparaat gebruiken.
  .
  Een tablet is het gewoon allemaal net niet: Net geen laptop, net geen e-reader, net geen smartphone en net geen videoscherm. Voor veel toepassingen is het best aardig hoor, ik heb er zelf ook een, maar ze moeten geen grootheidswaanzin krijgen. ;)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 25 maart 2014 11:43 Anoniem
  gratis voor elk nieuw ios apperaat
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 mei 2014 21:24 Anoniem
  Ik mis de optie "openen met een andere app" om zo ook te kunnen printen zonder een airprinter.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.