Readdle Documents X: iPhone- en iPad-bestanden beheren

© PXimport

Readdle Documents X: iPhone- en iPad-bestanden beheren

Geplaatst: 30 oktober 2021 - 08:34

Aangepast: 25 november 2022 - 11:13

Ronald Smit

Op zoek naar een app die op je iPad of iPhone niet alleen bestanden kan beheren, maar die ook zeer uitgebreide viewer- en annotatiemogelijkheden aan boord heeft? Dan is Readdle Documents X – inmiddels aanbeland bij versie 10 ofwel X – beslist de moeite waard. Al was het maar omdat je er in ‘basis’-uitvoering niks voor hoeft te betalen.

Laten we meteen even met de deur in huis vallen: de gratis versie van Documents X zal voor het overgrote deel van de mensheid – ook zakelijke gebruikers – meer dan ruim voldoende zijn. Extra functionaliteit is eventueel toe te voegen via in-app aankopen, maar bezint eer ge begint. Want gebruik je toevallig ook PDF Expert van ’t zelfde Readdle, en heb je daar ooit al eens wat extraatjes als bijvoorbeeld PDF bewerken voor gekocht, dan is het zinloos om daar nogmaals binnen Document X voor te betalen. 

Hoe dan ook, in de basisuitvoering – die dus niks kost – tref je een enorme berg aan mogelijkheden voor het beheren en consumeren van bestanden aan. Office-documenten bekijken, muziek beluisteren, videobestand bekijken, PDF bekijken en annoteren, bestanden delen met andere systemen: het zijn maar enkele van de vele mogelijkheden die de app te bieden heeft. In principe worden al je bestanden binnen de app verzameld en beheerd. 

Maar mocht je het willen, dan is er tegenwoordig natuurlijk een koppeling met de huiseigen iOS / iPadOS-app Bestanden. Ook koppeling naar cloudopslag en dergelijke is beschikbaar. Kortom: het moet wel heel gek lopen als je een bestand niet kunt importeren in Documents X. Of exporteren vanuit de app.

Browser en bestandsbeheer

Praktisch is ook de ingebouwde browser. Daarmee download je eventuele bestanden razendsnel binnen de app. Maar – minstens zo handig – regel je met een tik de conversie van een webpagina naar PDF-formaat (die je trouwens terugvindt in de map Downloads). En de aldus gemaakte PDF’s belanden dan weer in de app, zodat je altijd alles lekker overzichtelijk bij elkaar hebt. Het hart van Documents X wordt dan ook gevormd door de bestandsbrowser. De werking daarvan spreekt grotendeels voor zichzelf. Een lijst met mappen en bestanden, daar valt weinig spannends over te vertellen. Om een nieuwe map te maken tik je op de uitnodigende + rechtsonder in beeld. Tik op New folder, geef een mapnaam en klaar. Vervolgens kun je bestanden beetpakken en naar de nieuwe map slepen. Of selecteer eerst meerdere bestanden via de knop … rechtsboven, gevolgd door een tik op Select. Die hele groep is dan te slepen naar de gewenste map. Of maak gebruik van de Copy en Move-opties in het paneel links.

Die ingebouwde browser komt best van pas, al was het maar om PDF’jes te maken en beheren.

© PXimport

Zippen en mailen

In dat zelfde paneel tref je trouwens ook de optie Compress aan: die maakt van de selectie een zip-bestand. En dat zipje kun je bijvoorbeeld weer delen naar je mailprogramma via een tik op … achter dat (of eigenlijk welk ander bestandstype dan ook) bestand. In het contextmenu dat daarop opent tik je op Email, waarna je een mail kunt tikken waarbij het gekozen bestand (of bestanden) als bijlage is (zijn) toegevoegd. De naam wijzigen van de zip (of welk ander bestand ook) is trouwens een kwestie van op de knop … tikken en dan de optie Rename te kiezen. 

Kopieer, verplaats, deel en mail geselecteerde bestanden.

© PXimport

PDF paginabeheer

Misschien had je al gezien dat in het contextmenu van de +-knop rechtsonder een scala aan opties tevoorschijn komt. Eentje ervan is Scan Document, waarmee je via de camera in je apparaat scant. Rechttrekken en dergelijk is allemaal beschikbaar, en uiteindelijk maak je zo een pdf-bestand dat uit een of meerdere pagina’s bestaat. Deze opent in de PDF-viewer annex annotator. Deze lijkt – hoe kan het ook anders – erg op ’t al genoemde PDF Expert van dezelfde makers. Inclusief de mogelijkheid tot annoteren en het (her)ordenen van pagina’s. Dat laatste regel je door in de viewer – dus met een geopend PDF-document – helemaal rechtsboven op de knop met de vier vierkantjes te tikken. Om bijvoorbeeld overbodige pagina’s ontstaan bij het maken van een pdf van een webpagina te verwijderen (vaak vind je die aan het eind), tik je op Select rechtsboven. Selecteer de verwijderde pagina’s en tik dan op Delete in de knoppenbalk bovenaan aan de paginabeheerder. Verder geldt dat je – met gedeactiveerde Select-modus – ook een pagina beet kunt pakken en naar een andere positie kan slepen. Om pagina’s toe te voegen (of desnoods een complete andere pdf) maak je – weer in de modus Select – gebruik van Insert. Samen met de annoteermogelijkheden ontstaat zo een wel heel compleet geheel dat voorziet in nagenoeg al je wensen op het vlak van pdf’s.

De PDF-paginabeheerder in actie.

© PXimport

Notities

Handig is dat je ook tekst-notities binnen Documents kunt maken. Tik daarvoor in de bestandsbeheerder – dus weer buiten de PDF-viewer – op de + rechtsonder en dan op Tekst File. Tik je notitie en klaar. Standaard is de notitie echt een puur en alleen tekstbestand. Wil je opmaakmogelijkheden, klik dan rechtsboven op de knop … en dan in het geopende contextmenu op Make Rich Text. Je ziet dan wat extra mogelijkheden betreffende opmaak onder in de notitie. Overigens leert de ervaring dat het verstandig is de notitie snel te bewaren. Doe je dat namelijk onverhoopt niet en schakel je naar een andere app, dan ben je het getikte kwijt. Dat was althans het geval in de versie die wij gebruikten.

Externe opslaglocaties

Een van de sterke punten van Documents is dat je allerlei externe opslaglocaties kunt koppelen. Dat kan een cloudopslagdienst als Dropbox zijn, maar ook je NAS. Om dat te realiseren tik je in het paneel links op Add Connection. Kies vervolgens uit een van de beschikbare opties, bijvoorbeeld Windows SMB voor een NAS-share. Vul de gevraagde gegevens in en je hebt voortaan een snelle en makkelijke toegang tot een map op je NAS.

Koppel een cloudopslagdienst of een NAS-share in Documents.

© PXimport

Documents kent nog veel en veel meer mogelijkheden. Natuurlijk is dé feature de ingebouwde bestandsviewer die overweg kan met een berg aan al dan niet multimediale bestandsformaten. Alleen daarom is de app de moeite van ’t installeren al waard. Voor een ieder die z’n iPad (of iPhone) serieus gebruikt of wil gaan gebruiken is Documents eigenlijk een must have. Niet over nadenken, gewoon installeren. Grote kans dat je al heel snel niet anders meer wilt. En probeer ook zeker alle opties uit, want wat mogelijkheden betreft kunnen we een boek vullen. In dit artikel was plaats voor slechts een selectie. Extra aardig detail: de app draait ook op de nieuwe M1-Macs.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000