Reken af met scheve foto’s

Door: Maikel Dijkhuizen | 16 september 2010 09:24

How To

Het is een hele kunst om ‘waterpas’ te fotograferen. Zeker wanneer u foto’s maakt van uitgestrekte weilanden of mooie stranden is het soms lastig om de horizon kaarsrecht vast te leggen. Een scheve horizonlijn geeft nogal een knullig beeld, zodat het met strandfoto’s bijvoorbeeld net lijkt of de zee leegloopt. Gelukkig kunt u dit soort ergernissen gemakkelijk verhelpen met Picasa.

01. Picasa downloaden

Met behulp van het programma Picasa brengt u gemakkelijk uw fotoverzameling in kaart. Het programma uit de stal van Google heeft daarnaast ook eenvoudige bewerkingsopties in huis. Zo trekt u mislukte horizonnen binnen een mum van tijd recht, waardoor de weergave veel natuurgetrouwer oogt. Bijna iedereen fotografeert een beetje scheef en dat is in de veel gevallen erg storend. Tijd om deze foto´s te bewerken! U surft naar de website Picasa om de nieuwste versie van de freeware te downloaden. U hebt geen Google-account nodig en het programma van 11,8 MB werkt zonder problemen onder Windows XP, Vista en 7. Loop de installatiewizard vervolgens helemaal door. U accepteert hierin de licentieovereenkomst en bepaalt op welke locatie u de software wilt installeren. Na de installatie plaatst u optioneel een snelkoppeling op het Bureaublad of in het menu Snel starten. Laat in ieder geval het vinkje voor Picasa 3 starten staan en klik op Voltooien.

Gebruik de installatiewizard om snelkoppelingen van het programma op uw pc te plaatsen.

02. Fotoverzameling ordenen

Wanneer u het programma voor het eerst opstart, verschijnt er automatisch een webpagina in uw browser met een overzicht van de nieuwste functies van Picasa. U kunt de mogelijkheden even doornemen, alvorens u het venster wegklikt. De software bevat een handige introductiewizard waarmee u eenvoudig uw foto’s indexeert. U krijgt verder de vraag voorgeschoteld of u het programma voor bepaalde bestandstypen als standaard fotoviewer wilt gebruiken. Maak een keuze en bevestig met Voltooien, waarna u in het hoofdscherm van Picasa terechtkomt. Uw foto’s staan aan de linkerkant gesorteerd op jaartal. Standaard worden de bestandstypen jpg, bmp, tif, psd, raw en enkele videoformaten in Picasa weergegeven. Indien u dat wilt wijzigen, dan gaat u achtereenvolgens naar Extra / Opties / Bestandstypen. U voegt eventueel foto’s toe van externe media, zoals een camera, scanner, geheugenkaart of dvd. Sluit het apparaat of de datadrager aan op uw computer en klik linksboven op Importeren.

Importeer foto’s van verwisselbare media.

03. Scheve foto’s bijwerken

Nadat uw complete collectie door Picasa is geïndexeerd, bekijkt u een foto door erop te dubbelklikken. Aan de linkerkant bevinden zich verschillende bewerkingsopties. Bij sommige afbeeldingen ziet u direct of de horizonlijn scheef loopt, maar bij andere foto’s is dat iets moeilijker vast te stellen. Klik op de optie Recht maken. U ziet aan de rasterlijnen snel genoeg of het noodzakelijk is om het beeld bij te werken. Gebruik de schuifregelaar om de horizonlijn evenwijdig aan een rasterlijn te plaatsen. Bent u tevreden? Bevestig dan met behulp van de knop Toepassen. De resolutie van de foto blijft onveranderd, waardoor de kwaliteit van de foto niet afwijkt van het oorspronkelijke bestand. Als u twijfels hebt over de bewerking, dan keert u via Ongedaan maken Recht maken weer terug naar het originele beeld. Wanneer u zeker bent van uw zaak, navigeert u naar Bestand en Opslaan om de bewerkte foto definitief op uw harde schijf te bewaren. Via Terug naar bibliotheek belandt u weer in het hoofdscherm van het programma.

Dankzij Picasa corrigeert u gemakkelijk de horizonlijn van een foto.

0 Reactie(s) op: Reken af met scheve foto’s

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.