Tablet voor kinderen kopen: waar moet je op letten?

Door: redactie-computertotaal | 18 januari 2022 17:29

Nieuws

Steeds meer bedrijven bieden een speciale kinder-tablet aan. Zo’n tablet is vaak voorzien van een kleurige kids-vriendelijke vormgeving. Een tablet voor kinderen is relatief goedkoop – veel goedkoper dan een iPad – maar wat kun je er precies mee? En hoe verantwoord is zo’n aanschaf?

Hoewel er heel wat spelletjes voor jonge kinderen (en zelfs baby’s) te vinden zijn in de Google Play Store en Apple App Store, zijn deskundigen het er over eens dat het niet verstandig is om kinderen al op jonge leeftijd een eigen tablet (of computer, of smartphone) te geven. Natuurlijk kan een spelletje op zijn tijd best, op de iPad of de laptop van mam of pap. Maar alleen als de ouder erbij is. 

Zelfs onschuldig ogende games bevatten soms angstaanjagende beelden of worden onderbroken door reclamefilmpjes die helemaal niet geschikt zijn voor jonge kinderen. Daar moet je als opvoeder dus rekening mee houden en bij in kunnen grijpen.

In het ideale geval krijgt een kind pas in het laatste jaar van de basisschool een eigen tablet of smartphone. Want pas met 10, 11 jaar zijn kinderen in staat om (met hulp van de ouders) te leren om met zo’n enorme toevloed aan media om te gaan, en kunnen ze (ook weer met hulp van hun opvoeders) leren onderscheid te maken tussen wat echt is en wat niet, en zijn ze in staat te verwoorden waar ze moeite mee hebben of waar ze niet aan toe zijn.

Beste kinder-tablet vinden

Een kinder-tablet moet aan een aantal belangrijke eisen voldoen. Niet alleen speelt de prijs een rol, hij moet ook stevig zijn – je wilt natuurlijk niet dat het apparaat snel stuk gaat. Belangrijker nog is dat het apparaat makkelijk door ouders is ‘dicht te timmeren’ om te voorkomen dat kinderen ongewenste inhoud zien, of zelf zonder toestemming dingen downloaden.

Een iPad (mini) voldoet aan die laatste eisen redelijk, maar is zeker geen goedkope keuze. Bepaalde Galaxy-tablets van Samsung’s hebben daarnaast eigen ‘kids mode’, die alleen met een pincode is te deactiveren. Die kids-mode geeft helaas wel toegang tot YouTube, de webbrowser en de App Store.

Beter zijn in dit geval bijvoorbeeld de Kurio Tab-modellen, die niet alleen de App Store voor kinderen kan blokkeren, maar zelfs een ingebouwd filter heeft om alleen toegestane websites te kunnen bezoeken. Een erg leuk apparaat voor jonge kinderen, al is deze tablet niet geschikt voor Fortnite of andere intensievere games. 

Ook is de batterijduur beperkt – hoewel je dat ook als voordeel kunt zien, omdat dat wel helpt om de schermtijd wat in te perken. De Kurio heeft bovendien een sterke behuizing, die een valpartij vaak wel kan doorstaan.  

Tablets gevaarlijk voor kind?

Een tablet is geen onschuldig speelgoed. Besef dat als je een tablet aan je kind geeft en de instellingen voor ouderlijk toezicht negeert, hij of zij meteen ook volledige toegang tot heel het internet krijgt. We kunnen ons voorstellen dat je dit niet wenselijk vindt.

Lang niet alle spellen (en video’s) zijn voor kinderen geschikt. Games in de Google Play Store hebben daarom ook een PEGI rating, die aangeeft of spellen al dan niet schadelijke inhoud bevatten. Met schadelijk bedoelt PEGI dat de beelden kinderen angstig kunnen maken en zelfs nachtmerries kunnen veroorzaken, of dat de spellen indringende beelden over drugs of racisme kunnen bevatten.

PEGI is overigens geen ‘geschiktheidsleeftijd’. Een spel met PEGI 3 is dus niet bedóéld voor kinderen vanaf die leeftijd. Schaken heeft bijvoorbeeld PEGI 3. PEGI gaat alleen over schadelijkheid van de inhoud. 

Het belangrijkste advies hierbij is om spellen te behandelen zoals je ook tv en film zou behandelen. Net zoals je je kinderen van 9 geen films voor 16 jaar en ouder laat zien, zijn games met een PEGI 16 rating op dezelfde manier niet veilig voor hen. Je wilt hen immers niet aan geweld blootstellen waar ze bang van worden. Games zijn inmiddels bijna net zo realistisch als films. In de Apple App Store tref je geen PEGI aan, maar Apple’s eigen systeem met een leeftijdsaanduiding.

Naast spelletjes spelen is ook het kijken naar Youtubers uitermate populair bij kinderen. Hoewel dit natuurlijk op zich leuk vermaak kan zijn, bevatten deze online filmpjes vaak (verborgen) gesponsorde onderdelen.

Ook vragen deze internetpersoonlijkheden vaak donaties van hun kijkers, en zijn de beelden die ze maken lang niet altijd geschikt voor jonge kijkers. Het belangrijkste advies is hier: kijk zo nu en dan mee, en praat met je kinderen over wat ze zien. Ze zijn zelf niet in staat om in te zien wat het verschil is tussen de echte mening van de Youtuber en wanneer het om betaalde reclame gaat.

Hoe duur?

Hoewel je voor een paar tientjes al een tablet kunt aanschaffen, is goedkoop hier echt duurkoop. Onder 100 euro is het scherm en de batterij onvoldoende en ontbreken vooral belangrijke mogelijkheden voor ouderlijk toezicht. Zo’n heel goedkope tablet is dus misschien niet wat je zoekt. Vanaf 100 euro zijn gelukkig diverse zeer goede modellen te vinden.

0 Reactie(s) op: Tablet voor kinderen kopen: waar moet je op letten?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.