Verbeter de snelheid van je oude iPad

Door: Martin Gijzemijter | 31 augustus 2022 14:09

How To

Het is zonde als je je iPad niet meer gebruikt, omdat de tablet traag is geworden. Vaak kun je namelijk nog wat dingen doen om je iPad weer wat sneller te maken. Wij geven enkele tips.

Hoewel je absoluut geen wonderen moet verwachten - een trage iPad wordt niet ineens razendsnel - is het wel degelijk mogelijk om enigszins snelheidswinst te behalen. Het is echter lastig om dit snelheidsverschil meetbaar te maken. We zetten een aantal tips op een rij. De instellingen kunnen per iOS/iPadOS-versie net iets anders zijn.

Verversen op de achtergrond

Een vaak genoemde tip is het afsluiten van apps in de multitask-balk. Dit is onzin. Apps worden op de achtergrond 'bevroren', die verbruiken geen systeembronnen. Anders is het wanneer die apps informatie downloaden op de achtergrond. Je kunt je voorstellen dat als dertig apps constant nieuwe informatie opvragen, dit z'n weerslag heeft op de snelheid van je iPad. Je schakelt dit uit via Instellingen / Algemeen / Ververs apps op achtergrond. Je kunt kiezen of je het verversen helemaal uitschakelt, of slechts bij bepaalde apps. Wij zouden dit laatste doen, omdat de apps die je vaak gebruikt, dan nog wel direct voor je klaarstaan op het moment dat je ze opent. Het moet natuurlijk wel gebruiksvriendelijk blijven.

Overweeg ook om zowel locatievoorzieningen als het indexeren van Spotlight uit te schakelen, waardoor je iPad nog minder actief is op de achtergrond. De iPad is hierdoor niet alleen sneller in gebruik, maar het verlengt ook de levensduur van je batterij. Uiteraard duurt het zoeken wel langer als er niets is geïndexeerd, waardoor dat 'stukje iPad' langzamer is.

ververs app op de achtergrond
Schakel verversen op de achtergrond uit, dat geeft je iPad meer rust.

Opslagcapaciteit

Staat je iPad bomvol met apps, video's en muziek? Dan kan het de moeite lonen om eens wat op te ruimen. Dit is echter alleen nuttig als er bijvoorbeeld minder dan 1 GB ruimte vrij is op je iPad. Heb je nog een paar GB vrij, dan is het niet noodzakelijk om dingen te verwijderen.

opslagcapaciteit
Staat je iPad echt helemaal vol, dan loont het de moeite om wat weg te gooien.

Browsercache

Een maatregel die niet van invloed is op de algehele snelheid van je iPad, maar wél op de snelheid van Safari, is het leeggooien van de browser-cache. Ironisch genoeg is cache juist bedoeld om de internetervaring sneller te maken, maar dat geldt alleen voor de sites die je vaker bezoekt. Een bomvolle cache kan het surfen juist vertragen. Je doet dit in Instellingen / Safari / Wis cookies en gegevens. (of Wis geschiedenis en websitedata)

cookies en gegevens
Gooi je browsercache leeg als je merkt dat het internetten trager wordt.

Notificaties

Hartstikke leuk, al die apps die je notificaties kunnen sturen wanneer er iets te melden is, maar voor hoeveel apps is dat nu écht noodzakelijk. En dat terwijl het behoorlijk wat systeembronnen opslurpt. Je schakelt notificaties uit in Instellingen / Berichtencentrum. In iOS/iPadOS-versies kan dit kopje Berichtgeving heten. Onder het kopje Inclusief of Meldingsstijl kun je aangeven van welke apps je geen notificaties meer hoeft te ontvangen.

instellingen
Notificaties uitschakelen is een goede manier om systeembronnen vrij te maken.

Hoeveel scheelt dat nu echt?

Helaas verander je een trage iPad verander je niet zomaar in een snelheidsbeest, daarvoor kun je beter overstappen naar een nieuwer model. Maar een beetje sneller kan je iPad echt wel worden. De voorgaande tips zijn geschreven vanuit onze eigen ervaringen. Onze iPad Air voelt echt sneller aan wanneer we de hiervoor genoemde acties uitvoeren.

Maar kunnen we deze bewering hard maken? We hadden onze iPad Air tot aan het randje volgeladen met content en vervolgens benchmarktool Geekbench gedraaid. Na het uitvoeren van alle 'versnellingsacties' uit dit artikel, geeft Geekbench geen significante verschillen aan. De iPad presteert wel iets beter, maar de meeste resultaten vallen binnen de foutmarge van zo'n benchmark. Dus bewijs? Nee, dat niet. Maar bovenstaande maatregelen zorgen theoretisch én voor het gevoel wel voor een snellere tablet. En dat laatste is toch het belangrijkst.

Helpen de bovenstaande tips niet voor jouw iPad? Dan kun je ook overwegen om je tablet terug te zetten naar de fabrieksinstellingen. Dit kan de tablet sneller maken, maar deze maatregel is in verhouding met de eerdere tips wel wat rigoureus. Zorg dan ook dat je een goede back-up hebt gemaakt voordat je je tablet herstelt. In dit artikel laten we zien hoe je je iPad kunt terugzetten. 

Een tweede leven

Geven de tips in dit artikel toch niet het gewenste effect en is je iPad niet noemenswaardig sneller geworden? Gooi je tablet dan niet alsnog weg. Je kunt in veel gevallen je iPad een tweede leven geven, zonder dat je je ergert aan het trage apparaat. Zo kun je een oude tablet als tweede scherm of als afstandsbediening gebruiken, waardoor het in principe niet zo opvalt dat je iPad wat trager is. In een handomdraai maak je van je tablet ook een wekker of een fotolijstje.

Nieuwe iPad kopen

Heb je besloten dat je toch een nieuwe tablet nodig hebt? Dan moet je kijken welke iPad het beste bij jouw gebruik en budget past. We vergelijken in een ander artikel de vier typen iPads van dit moment op mogelijkheden en prijs.

2650
Voor...
1477
... en na.

9 Reactie(s) op: Verbeter de snelheid van je oude iPad

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 20 november 2014 11:24 Anoniem
  Een echte oude iPad is een 1, en die draait max. Ios 5. Dit artikel is gebaseerd op ios 7/8
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 21 november 2014 11:22 Anoniem
  Wil je echt snel werken?
  Koop een goede android pad die kan je tenminste wel uitbreiden met een geheugen kaartje.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 november 2014 09:23 Anoniem
  Wat ik mis is helemaal opnieuw starten. Leegmaken en opnieuw alle (noodzakelijke) apps installeren en dan benchmarken.
  Dan heb je mi wel een representatieve test en snelheidswinst.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 november 2014 12:25 Anoniem
  En natuurlijk is er weer een stakker die Android komt promoten…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 20 april 2017 09:57 tijsco
  Je iPad herstellen of wissen werkt vaak veel beter. Dat kan echt snelheidswinst opleveren. Al die tweaks maakt vaak weinig uit.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 21 april 2018 11:39 FrankHor
  Heb als eerste een iPad air gekocht, toen een iPad pro (incl. iPencil) erbij. Later de air verkocht en een Asus ZenPad 3s 10 gekocht. Met veel pijn de air verkocht… spijtspijtspijt!!! Als haren op m’n hoofd.
  De ‘Android stakker’??? Hij weet niet waarover ie praat… Apple rules! Ben super tevreden over de pro!
  Komt toch een iPad erbij, weet nog niet welke.
  (Apple wisselt heel vaak van updates, geen probleem mee, en veranderd graag de ‘instellingen’, wél een probleempje mee)

  Oh, wil nog even zeggen: een android hoeft NIET slecht te zijn, heb een note 2… maar ook een iPone 7+ (zijn beide goede toestellen)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 december 2019 11:48 Homer
  Hier valt me op dat scrollen in Safari erg traag wordt na enkele uren al met zeg drie tabs open, nog geen andere goede oplossing gevonden dan herstarten, data wissen werkt wel maar ook maar even en is me te veelomvattend. Iemand de juiste truuk?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 december 2020 16:17 Kasander1
  Hier nog een leuk lijstje voor de liefhebbers
  https://cdn.statcdn.com/Infographic/images/normal/5824.jpeg
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 mei 2021 18:27 rveijkwwnl
  nog beter

  jailbreak je iPhone / root je Android en zet er zelf op wat je wil
  https://download.cnet.com/s/iphone-root/

  maar lees eerst dit door
  https://www.simyo.nl/blog/jailbreak-en-rooten-de-voor-en-nadelen/
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.