Volledige controle over je muziek met je tablet

© PXimport

Volledige controle over je muziek met je tablet

Geplaatst: 9 augustus 2014 - 06:00

Aangepast: 24 november 2022 - 11:02

Jeroen Boer

Muziek is wellicht niet het eerste waar je aan denkt bij een smarthome, maar het is juist heel interessant om dit via je smartphone of tablet te bedienen. Wij laten hier zien hoe je te werk moet gaan.

In tegenstelling tot televisiekijken ben je bij muziek vaak juist niet op één plek bezig en wil je wellicht op verschillende plaatsen luisteren als je bijvoorbeeld het huis schoonmaakt. Lees ook: Zo stream je films en muziek over het netwerk.

De eenvoudigste oplossing is een bluetooth-luidspreker waarmee je muziek vanaf je smartphone afspeelt. Bluetooth-luidsprekers zijn er in alle soorten en maten. Een nadeel van bluetooth is dat je met je smartphone in de buurt moet zijn van de luidspreker. Ook de geluidskwaliteit van bluetooth is door compressie in het signaal niet optimaal, al maakt dat voor de doorsnee bluetooth-luidspreker weinig uit.

DLNA

De meest universele manier om muziek overal in je huis af te spelen is middels DLNA (Digital Living Network Alliance). Dit is een protocol waarmee apparaten elkaar kunnen vinden en muziek- en filmbestanden naar elkaar kunnen streamen. DLNA wordt ondersteund door vrijwel iedere smartphone, tablet, pc, smart-tv, mediaspeler en NAS. Ook steeds meer routers komen met een geïntegreerde mediaserver waardoor je een usb-schijf met muziek of films eenvoudig kunt delen in je netwerk. DLNA maakt gebruik van servers, afspeelapparaten en controllers.

De controller kan een app zijn op je smartphone die muziek vanaf een centrale locatie (een pc, gedeelde schijf of NAS) afspeelt op een geschikt afspeelapparaat zoals een luidsprekersysteem, mediaspeler of televisie. DLNA wordt door diverse luidsprekersystemen en receivers ondersteund. Er zijn ook mogelijkheden om een bestaand hifi-systeem of actieve luidsprekers geschikt te maken, zoals Sitecoms Wi-Fi Music Player WMA-1000 die 79,99 euro kost.

 

© PXimport

DLNA wordt ondersteund door luidsprekers, receivers en losse streamers zoals deze Sitecom Music Player WMA-1000.

Apple AirPlay

Maak je gebruik van Apple-apparatuur zoals een iPhone of iPad, dan kun je deze toestellen gebruiken om muziek af te spelen op apparaten die AirPlay ondersteunen. Je kunt lokale muziek of een streamingdienst zoals Spotify streamen. Het voordeel ten opzichte van bluetooth is dat AirPlay over je wifi-netwerk gaat, waardoor het bereik veel groter is. Voor het streamen van lokale muziek is het ook mogelijk om je muziek centraal in iTunes op een pc of Mac te zetten.

Je kunt vervolgens Apples app Remote gebruiken voor de bediening. Veel fabrikanten maken luidsprekersystemen en receivers met ondersteuning voor AirPlay, waaronder Cambridge Audio, Logitech, Harman Kardon, Pioneer, Denon, LG, Philips, Sony en Bowers & Wilkins. Het is ook mogelijk om bestaande hifi-installaties of actieve luidsprekers geschikt te maken voor Airplay.

Interessant is Apples eigen AirPort Express die 99 euro kost. Deze compacte router is voorzien van zowel een analoge als een optische geluidsuitgang. Hierdoor is het apparaatje inzetbaar als AirPlay-audiostreamer. Ook de eerder genoemde Sitecom Wi-Fi Music Player WMA-1000 ondersteunt AirPlay. Je kunt met AirPlay dezelfde muziek naar meerdere AirPlay-luidsprekers tegelijkertijd sturen. Het is echter niet mogelijk om verschillende muzieknummers naar verschillende luidsprekers te sturen.

 

© PXimport

Vaak wordt ondersteuning voor DLNA en AirPlay gecombineerd, zoals in deze Teufel Air Blue die ook bluetooth ondersteunt.

Multiroom-streamingsystemen

Wil je meer flexibiliteit hebben voor het afspelen van muziek, dan ontkom je niet aan een multiroom-streamingsysteem. Hiermee kun je muziek afspelen in meerdere ruimtes tegelijkertijd, waarbij je ook naar verschillende liedjes kunt luisteren in verschillende ruimtes. De bekendste speler in deze markt is Sonos, die zich voornamelijk richt op luidsprekersystemen. Het is ook mogelijk om een bestaand hifi-systeem te voorzien van een Sonos-audiostreamer. Sonos werkt uitstekend en heeft als voordeel dat er veel streamingdiensten zoals Spotify en Deezer ondersteund worden.

Naast Sonos zijn er nog andere merken actief. Teufel biedt met zijn Raumfeld-systeem een prima werkende multiroomaudio-oplossing die zich goed kan meten met Sonos. Teufel biedt diverse luidsprekersystemen en met de Raumfeld Connector 2 kan ook een bestaand hifi-systeem onderdeel worden van het multiroom-audiosysteem. Helaas worden zowel Spotify als Deezer niet ondersteund en dat is wel een flinke domper. Een andere speler is Bluesound. Technisch gezien een mooi systeem dat diverse streamingdiensten ondersteunt waaronder Deezer. Spotify wordt helaas niet ondersteund. Ook Philips biedt met het Fidelio-systeem een multiroom-muzieksysteem waarin je zowel kunt kiezen voor losse luidsprekers als een audiostreamer die je koppelt aan een bestaande hifi-installatie.

Spotify en Deezer worden beide ondersteund. Let wel op, want Philips verkoopt ook producten onder het Fidelio-merk die geen onderdeel vormen van de multiroomoplossing. Tot slot heeft ook Samsung vorig jaar zijn eigen multiroomoplossing in de vorm van de Shape geïntroduceerd. Het systeem bestaat momenteel enkel uit luidsprekersystemen. Samsung ondersteunt Deezer en Spotify wordt waarschijnlijk later dit jaar toegevoegd.

Sonos

Sonos biedt volgens ons de meest gebruiksvriendelijke multiroomoplossing die perfect via je smartphone of tablet te bedienen is, en in heel je huis bruikbaar is. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een oplossing via AirPlay, kun je bij Sonos verschillende muziek naar iedere kamer streamen. Het is ook mogelijk om in iedere kamer naar dezelfde muziek te luisteren. Muziek die in een zone speelt, zet je eenvoudig zonder onderbreking door naar een andere zone, waarbij naar keuze de originele zone mee blijft spelen of stopt met spelen. Je kunt gebruikmaken van lokale muziek op bijvoorbeeld een NAS, maar ook van online streamingdiensten waarbij zowel Spotify als Deezer ondersteund worden.

Bedienen kan met een iOS- of Android-app en er is tevens software voor Windows en OS X beschikbaar. De goedkoopste Sonos-luidspreker kost 199 euro en is slechts mono. De geluidskwaliteit van deze PLAY:1 is wel erg goed. De goedkoopste stereoluidspreker is de Play:3 die 299 euro kost, terwijl je met de Play:5 voor 399 euro een nog voller stereogeluid krijgt. Je kunt twee dezelfde Sonos-luidsprekers optioneel koppelen als stereopaar zodat je een voller stereogeluid krijgt. Dat is vooral interessant bij de PLAY:1.

Heb je al een stereosysteem, dan kun je de CONNECT die 349 euro kost gebruiken, terwijl je normale luidsprekers kunt aansluiten op de 499 euro kostende CONNECT:AMP. Dankzij de PLAYBAR is Sonos ook in te zetten bij je televisie, al is Sonos' soundbar met een prijs van 699 euro niet goedkoop. Het is mogelijk om een surroundsysteem te maken in combinatie met twee PLAY:1-luidsprekers en een SUB die 699 kost. Sonos-componenten werken draadloos, maar één component moet wel bedraad verbonden worden. Dat kan eventueel middels de optionele BRIDGE.

 

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten