Windows 8.1 - Microsofts grote compromis

Door: redactie-computertotaal | 18 oktober 2013 07:44

Review

Microsoft heeft Windows 8.1 eindelijk vrijgegeven; een diepe en cruciale vernieuwing van het Windows 8-ideaal. De tijd van speculatie is dus voorbij. Zal Windows 8.1 de fouten van Windows 8 goedmaken? Wij gingen met de definitieve code van het besturingssysteem aan de slag.

Compromissen

Voor Microsoft werd de ontwikkeling van Windows 8 geleid door het mantra "geen compromissen". Pc of tablet, moderne apps of traditionele desktopsoftware, stralende schoonheid of simpelweg productiviteit, Windows 8 was het besturingssysteem dat het allemaal zou moeten bieden.

Maar op de lange weg naar alomtegenwoordigheid gebeurde er iets grappigs: Microsoft's aanvankelijke benadering ten opzichte van haar nieuwe besturingssysteem werd uiteindelijk behoorlijk gecompromitteerd.

In plaats van een naadloze ervaring te bieden, gaven de moderne gebruikersinterface (voorheen Metro) en de desktop interface Windows 8 een tegenstrijdig gezicht. Erger nog, het systeem had de nare gewoonte om je zonder pardon van de ene interface in de andere te dumpen. De moderne interface - prachtig, dat wel - voelde in het beste geval halfbakken aan. Het zat boordevol met Byzantijnse interfaces en er ontbraken tal van functies. En in een poging om iedereen het moderne mobiele tijdperk in te duwen haalde Microsoft de geliefde startknop weg en kon je niet langer direct naar de desktop opstarten.

Pc-liefhebbers voelden zich gedumpt en ondergewaardeerd. De computerverkoop daalde sterk. En nu, minder dan een jaar later, heeft Microsoft CEO Steve Ballmer zijn ontslag aangekondigd. Geen compromissen.

Twee werelden verenigen

De poging om elkaar tegemoet te komen, wordt belichaamd door de nieuwe Windows 8.1-optie om meteen naar de desktop te booten. Hoewel de functie zo eenvoudig is en diep verstopt zit in een submenu, is het bestaan ervan een zegen voor desktop diehards die hun toevlucht genomen hadden tot mysterieuze omwegen om het verplichte startscherm van Windows 8 te omzeilen. De boot-to-desktop optie maakt het gebruik van Windows 8 een stuk minder frustrerend op apparaten zonder aanraakscherm; hetzelfde geldt voor de nieuwe opties om de computer af te sluiten die je in het Power User-menu kunt vinden (dit menu wordt geopend als je op Windows-X drukt of met de rechtermuisknop in the linkeronderhoek van de desktop klikt).

Maar niet alle desktopaanpassingen van Windows 8.1 zijn even welkom. De File Explorer laat standaard geen bibliotheken meer zien (hoewel je ze eenvoudig kunt herstellen door View > Navigation Pane > Show Libraries te selecteren). Meer omstreden is de veelbesproken terugkeer van de startknop - maar niet het startmenu en de lijst met programma's en snelkoppelingen.

Als je op de startknop klikt word je tussen de Live Tiles van het moderne startscherm neergezet. Aanvankelijk is die overgang verwarrend, maar als je het startscherm als een modern startmenu beschouwt lijkt het ineens een stuk logischer. Bovendien kun je met Windows 8.1 de startknop aanpassen, zodat deze de All Apps lijst van het startscherm opent waardoor het veel meer op het traditionele startmenu lijkt terwijl je toch met de moderne gebruikersinterface bezig bent. De nieuwe benadering is een redelijk compromis, maar het vereist ook een compromis van jou.

De leercurve afvlakken

De nieuwe functionaliteit van de startknop is er echter niet alleen om je te irriteren: Het geeft een visuele aanwijzing over hoe je de desktop kunt verlaten, en het versterkt het idee dat het startscherm het oude startmenu vervangt.

Het nieuwe Help + Tips-menu in Windows 8.1.

Maar daar houden de aanwijzingen niet bij op. Terwijl Windows 8 zware kritiek te verduren kreeg vanwege de minimale instructies voor gebruikers met betrekking tot de nieuwe interface - het was zo erg dat veel fabrikanten hun eigen instructie-apps op hun pc's installeerden - zit Windows 8.1 vol met handige aanwijzingen en verbeteringen van de gebruiksvriendelijkheid.

Grote, opvallende pop-up vensters na de installatie die duidelijk de verschillende hot corners aanduiden en uitleggen hoe je ze moet gebruiken. Een nieuwe, ingebakken Help + Tips-app geeft duidelijke uitleg over alle aspecten van het beheersen van je machine, met mooie visuele instructies en korte animaties. Er verschijnt een omlaag wijzende pijl wanneer je je muis over het startscherm heen beweegt die aangeeft waar het All Apps scherm zich bevindt. Zelfs de Windows Store is aangepast zodat je eenvoudiger kunt browsen.

Windows 8.1 belooft een veel gemakkelijkere leercurve te worden dan Windows 8.

Afstemming voor extra gebruiksgemak

Zodra je de basis eenmaal doorhebt is de moderne interface van Windows 8.1 veel gebruiksvriendelijker. Je kunt namelijk drie of meer apps tegelijkertijd open hebben staan met "snap", en bovendien kun je het formaat van elke app dynamisch aanpassen. (Met Windows 8 kun je alleen twee apps tegelijk op het scherm hebben staan, met een verhouding van 75/25.) Wat ook nieuw is, is dat sommige apps - zoals Internet Explorer 11 - in meerdere vensters geopend kunnen worden. De functie is geen concurrentie voor de flexibiliteit van traditionele desktopvensters, maar ach: compromissen.

Je kunt meerdere Internet Explorer-schermen naast elkaar draaien

De gratis update breidt ook het moderne PC Instellingen menu uit met allerlei extra opties waarvoor je vroeger terug naar het Control Panel op de desktop moest gaan. Je kunt nu ook met de SkyDrive app je lokale bestanden bekijken, zodat je een soort File Explorer in de moderne stijl hebt. Het zijn inderdaad kleine aanpassingen, maar ze maken het een heel stuk eenvoudiger om in de interface van je keuze te blijven.

Als je toch besluit om tussen de twee interfaces te switchen heeft Microsoft de overgang eenvoudiger gemaakt met een aantal toevoegingen die echt helpen om Windows 8.1 als een samenhangend geheel te zien. De nieuwe en geweldige Bing Smart Search haalt informatie uit moderne apps, desktopbestanden en het web, zodat je een uitgebreide lijst met resultaten krijgt. Jammer van de advertenties, dat wel.

Bij de PC Instellingen vind je enkele nieuwe opties.

Ondertussen kun je met een andere optie je bureaubladachtergrond met het moderne startscherm delen, zodat het hele besturingssysteem meer een eenheid vormt. Het is nog niet helemaal naadloos, maar het switchen tussen de moderne interface en de desktop is minder abrupt en meer vrijwillig dan voorheen.

Microsoft heeft zelfs het vergrendelscherm aangepast zodat je nu Skype-oproepen kunt beantwoorden en opnames met de camera kunt maken zonder dat je je apparaat hoeft te ontgrendelen.

Dat wil echter niet zeggen dat Windows 8.1 elke tekortkoming oplost. Ik zou graag nog een of andere visuele indicator voor de verborgen Charms Bar zien, en een meer voor de hand liggende manier om de computer af te sluiten of opnieuw op te starten. Er zitten bovendien nog steeds veel opties verborgen in menu's waarvoor je veel te vaak moet klikken.

Een blik op de toekomst

In grote lijnen komt de Windows 8.1 (wij testen hier de RTM-versie) overeen met de Windows 8.1 Preview. Het zit vol met nieuwe functies, verborgen geheimen, en zelfs een overvloed aan nieuwe apps. Aangezien we in andere artikelen uitgebreid op specifieke functies zullen ingaan, zal ik slechts vermelden dat er een iets aangepaste versie van de Skype-app zit ingebakken in Windows 8.1 die de Windows 8 Messaging app vervangt. Bijna alle ingebakken moderne apps van Windows 8.1 zijn aangepast; de vernieuwde Mail-app schittert in het bijzonder.

De nieuwe gezondheidsapp in Windows 8.1

Microsoft diensten in Windows 8.1

Windows 8.1 heeft een zeer web-centrische kern, meer dan enig ander besturingssysteem. De overgrote meerderheid van de ingebouwde apps van Windows 8.1 is gelinkt aan Microsoft diensten, zodat je om ze te kunnen gebruiken verbonden moet zijn met een Microsoft Account. SkyDrive slaat op de achtergrond automatisch je data en foto's op en synchroniseert meer instellingen met al je Windows 8.1 apparaten dan ooit tevoren. (Nu ook: apps!) Ondertussen updaten de automatische instellingen al die apps op de achtergrond, zodat je altijd het allernieuwste bij de hand hebt.

Wanneer alles vlot werkt creëert het besturingssysteem een diepe persoonlijke ervaring die je op al je apparaten volgt. Het valt niet te ontkennen dat Microsoft's nieuwe focus op supersnelle updates - in plaats van de meerjarige ontwikkelingscyclussen van vroeger - geholpen heeft om de oorspronkelijk vreselijke ingebakken apps van Windows 8 in relatief korte tijd enorm te verbeteren.

Dat gezegd, sommige mensen vinden het misschien niet zo prettig om zo sterk verbonden te zijn met de cloud, of met Microsoft. En als je ooit een keer je vingers gebrand hebt aan een malafide Windows update, ben je misschien niet zo blij met het idee dat tientallen apps zichzelf constant zonder waarschuwing updaten. Let dus op je instellingen!

Het nieuwe startscherm van Windows 8.1.

Conclusie

Windows 8.1 is overduidelijk het besturingssysteem dat Windows 8 had moeten zijn, en mogelijk een blik op de toekomst van Microsoft.

Is het perfect? Nee, Het heeft niet eens alle functies die we graag hadden gezien. In wezen is Windows 8.1 nog steeds een tabletinterface, gemengd met een desktopinterface - een hippe mengeling van oud en nieuw. De moderne interface is er nog; de compromissen gaan beide kanten op.

Maar Windows 8.1 maakt Microsoft's formule wel beter verteerbaar voor de mensen die ervoor kiezen om de sprong te wagen. Windows 8.1 vereenvoudigt de overgang voor desktop diehards, zodat pc-liefhebbers de mogelijkheid hebben om de op tablets gerichte onderdelen te vermijden. Nieuwe handleidingen en interface hints zullen veel hulp bieden voor ontheemde nieuwe gebruikers. En als je besluit om de Live Tiles te gaan gebruiken, zul je merken dat de moderne interface omgeving in Windows 8.1 een stuk beter is dan die van Windows 8. Als een update, een verontschuldiging en een les in het sluiten van compromissen, is het uiterst succesvol.

Dit is een vrij vertaald artikel van onze zustersite PCWorld.com. De mening van de auteur komt dan ook niet per definitie overeen met die van ComputerTotaal.nl.

14 Reactie(s) op: Windows 8.1 - Microsofts grote compromis

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 18 oktober 2013 11:55 Anoniem
  Ik mis nog steeds de mogelijkheid om de charmsbalk vast te zetten. Verder zou het tegelscherm veel flexibeler moeten zijn. Standaard moeten er steeds 2 tegels naast elkaar staan. En ik zou het formaat naar eigen inzicht willen wijzigen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 18 oktober 2013 13:40 darknessblade
  nu nog de versie verschillende market veranderen
  JA: er is een verschil tussen de nederlandse en engelse windows (pre-installed & nieuwe installatie)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 oktober 2013 10:47 Anoniem
  @Gast charmsbar vastzetten is windowknop + c
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 oktober 2013 12:07 Anoniem
  Hallo goede morgen,

  Windows 8.1 werkt wel maar rechts onder in staat:
  SecureBoot is niet juist geconfigureerd Build 960.
  Wat is hier aan de hand, vele gebruikers hebben er last van.
  Is er iets aan te doen om dit te verwijderen?
  Schenk aandacht van dit probleem in het volgende blad.

  Groetjes Dingeman
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 21 oktober 2013 11:27 Anoniem
  @dingeman als je in de bios secure boot aanklikt is het weg
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 november 2013 22:53 Anoniem
  Het opvallende pop-up vensters (schakelen tussen apps) blijft bij mij in beeld staan en is niet weg te klikken. Hoe krijg ik dit weg? Erg irritant, staat nl over mijn bureaublad, webpagina of document waarin ik aan het werken ben heen. Iemand tips?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 januari 2014 13:49 Anoniem
  HELLP! What the F$$K.
  Lijkt in verre weg niet op vorige versies.
  Teveel aan het besturings systeem gesleuteld
  Het was al niet mijn hobby ,Maar nu word het een grote ergernis.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 6 februari 2014 21:40 Anoniem
  Ik ben niet A technisch , en heb al 4 pc 's va de Medion , altijd zeer tevreden , maar is mijn groot ergernis 1 pc met Windows 8.1 ik word er gek van !!! , ik kan met mijn moeder ,niet meer contact houden . zeer vervelend , mijn advies KOOP GEEN !!!! 8.1
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 mei 2014 00:03 Anoniem
  ik ben in november begonnen met windows 8 en moet toegeven, dat het toch wel behoorlijk irritant was in het begin. Ik ben 31 jaar en heb al jarenlange ervaring met computers, zowel het bouwen ervan als omgaan met verschillende besturingssystemen. Windows 8 is wel echt enorm wennen. Ikzelf had een boek aangeschaf van kleine 500 pagina's, maar de meeste mensen zoeken het niet om een heel boek te moeten doorbladeren om een een besturingssysteem te leren kennen.

  Groeten chris
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 juli 2014 00:28 Anoniem
  Een besturingssysteem hoe simpel en hoe moeilijk kun je het maken.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 september 2014 07:54 Anoniem
  Gisteren windows 8.1op pc gezet na een uurtje was ik al vertrouwd met het nieuwe systeem piece of cake
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 25 december 2014 15:44 Anoniem
  Goedendag, ik weet niet of ik hier aan het goede adres ben maar ik heb een probleem met mijn Windows 8 Ultrabook waarbij ik gewoon de ultrabook gebruik en opeens opent de ultrabook zelf aplicaties als ik typ.
  Als ik dan bijvoorbeeld de letten K indruk opent de pc zelf een venster voor zoeken van bestanden waardoor ik de pc weer opnieuw moet opstarten dat die het normaal doet en ik moet eerlijk zijn ik wordt er schijtziek van.
  zelfs de update naar Windows 8.1 heeft het probleem niet opgelost.

  ik weet echt niet meer waar ik anders heen moet met deze vraag aangezien ik heel wat topics ben afgegaan dus als jullie mij kunnen helpen graag en alvast bedankt.

  M.v.g. Stefam
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 15 augustus 2015 10:33 Anoniem
  Ik heb windows 8.1. Kan nu de afbeelding bij het vergrendelingsscherm niet meer aanpassen. Wat nu?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 december 2015 12:21 Anoniem
  Weer terug naar windows 8 daar mijn windows 10 niet voldoet aan mijn wensen
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.