Digitaal informatiebord: Wat is digital signage

Het begrip ‘digital signage’ is niet zo bekend bij het brede publiek. Toch komt iedereen er nagenoeg dagelijks mee in contact, in de vorm van infoborden met tekstboodschappen en multimedia-content. Zo werkt een digitaal informatiebord.

Digital signage, ook wel narrowcasting genoemd, kun je definiëren als het op afstand aanleveren van dynamische en multimediale content met behulp van digitale displays, gericht op een specifiek publiek, op een geselecteerde locatie en tijdstip.

Digital signage kent tal van toepassingen. Je vindt zulke infoborden op allerlei plekken, je kunt het zo gek niet bedenken: bij de haringkar, in winkelcentra voor productpromotie, in congrescentra voor up-to-date eventinformatie, in scholen voor uurregelingen en projectnieuws en zelfs in restaurants met menu’s aangepast aan het tijdstip. Maar ook in wachtruimtes van ziekenhuizen, banken etc.

Zelfs voor open dagen van je eigen vereniging of club kan zo’n digitaal scherm een uitstekende oplossing zijn, vooral omdat de kosten beperkt zijn. De software kan zelfs helemaal gratis, voor de hardware bepaal je eigenlijk vooral zelf hoever je daarin wilt gaan.

Software en hardware

De software bestaat typisch uit twee componenten: een authoringmodule en een servergedeelte. Het eigenlijke ontwerp gebeurt via een web-app of met een desktop-applicatie. Je legt hiermee een of meer lay-outs vast en je vult die op met de gewenste inhoud. Via de bijhorende serversoftware kun je dan players met aangekoppelde displays via het internet of je lokale netwerk registreren en beheren, en vervolgens de gemaakte lay-outs met de inhoud op gezette tijden naar de juiste players distribueren. Heel wat digital signage-software blijkt bedrijfseigen, maar er bestaat ook (gratis) opensource-software.

Wat de players betreft, onderscheiden we zowel interne als externe modellen. De interne exemplaren kun je in specifieke displays inbouwen. Er zijn echter ook externe, passief gekoelde modellen die compact genoeg zijn om onopvallend achter een scherm te plaatsen, zoals een mini-pc. Wij gebruiken voor ons eigen systeem onder meer een Shuttle-barebone DX 30, waaraan we drie (televisie-)schermen gekoppeld hebben via displayport, hdmi en een extra vga-adapter, die elk andere content krijgen doorgestuurd.

Digitaal informatiebord

© PXimport

Wil je het absoluut low budget, dan kun je ook een Raspberry Pi als player inzetten. Het is wel handig als de players ook over wat interne opslag beschikken: valt ooit de netwerk- of internetverbinding weg, dan kan de lokaal bewaarde content worden getoond.

Displays en infrastructuur

Bij de beeldschermen zijn de mogelijkheden en kosten uiteenlopend. Je komt al een heel eind met een doorsnee televisie of met een grote lcd/led-monitor. Industriële schermen hebben meestal wel een langere levensduur en zijn tevens geschikt om permanent ingeschakeld te blijven. Een belangrijke eigenschap is de helderheid van zo’n scherm. Die wordt uitgedrukt in nit (1 nit is 1 candela per m2) en bij standaard lcd-schermen blijft de nit-waarde vaak beperkt tot 300, wat onvoldoende is in felverlichte omgevingen.

Staan de player en de displays op dezelfde plek, dan kunnen de beelden via displayport of hdmi door de player worden verstuurd. Staan ze te ver uit elkaar, dan biedt bijvoorbeeld een (actief gevoede) hdmi-extender via utp een mogelijke oplossing. Degelijke producten vind je al vanaf ongeveer zeventig euro. Zo’n extender-set bestaat uit een zender en een ontvanger, waarbij elk apparaat zowel een netwerkpoort als een hdmi-aansluiting heeft. Afhankelijk van de gebruikte ethernetkabel kun je dan een bepaalde afstand overbruggen, tot wel 120 meter met een Cat6-kabel.

Digitaal informatiebord

© PXimport

Gratis software: Digital Signage en Concerto

Er zijn allerlei bedrijven die totaaloplossingen leveren voor digital signage, maar deze producten zijn vooral gericht op zakelijke omgevingen en snel te duur voor het budget van een doorsnee vereniging of zelfs van een bescheiden mkb-bedrijf. Om de software betaalbaar te houden, focussen wij ons in dit artikel op (nagenoeg) gratis oplossingen.

Een gratis oplossing vind je bijvoorbeeld bij Digital Signage. Deze opensource-software heeft alle nodige basisfunctionaliteit, inclusief talrijke sjablonen. De service biedt de ontwerpapplicatie SignageStudio en de speler SignagePlayer, en voorziet ook in beheer op afstand. De desktop-variant van SignagePlayer draait op Windows en macOS, maar er is ook een afgeslankte mobiele player beschikbaar voor Android en iOS. Wil je echter ook toegang tot de API, dan moet je wel over een betaald enterprise-account beschikken.

Andere bekende software is het opensource-project Concerto. Daar heb je wel een webserver voor nodig die overweg kan met RoR-applicaties (Ruby on Rails), of een connector als Phusion Passenger die voor de nodige compatibiliteit zorgt. Verder vereist Concerto een relationele database, als MySQL, Postgresql of desnoods SQLite. Hier vind je de nodige installatie-instructies.

Digitaal informatiebord

© PXimport

Beschik je over een QNAP-nas en liggen je ambities voor digital signage niet al te hoog, dan kan het nog eenvoudiger. QNAP voorziet namelijk in de gratis app Signage Station, in combinatie met de – eveneens gratis – designsoftware iArtist Lite. Je importeert heel makkelijk allerlei content, zoals video, audio, afbeeldingen, banners, feeds en PowerPoint-presentaties, waarna je je project naar je nas met geïnstalleerde Signage Station uploadt.

Vervolgens hoef je maar op de bijhorende en webpagina af te stemmen met de Signage-app of via een browser. Als je je zaken goed voor elkaar hebt (denk aan portforwarding en ddns) is alles ook prima van buitenaf bereikbaar.

In aankomende artikelen kijken we naar nog twee opties: Google Sites en Xibo.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000