Dit is waarom je backups moet maken van je online opslag

© PXimport

Dit is waarom je backups moet maken van je online opslag

Geplaatst: 31 januari 2017 - 08:46

Aangepast: 14 december 2022 - 14:27

Partnerredactie

Steeds meer mensen slaan hun data uitsluitend nog online op bij diensten als bijvoorbeeld href="https://onedrive.live.com/about/nl-nl/">OneDrive</a>, <a href="https://www.google.com/drive/">Google Drive</a> of <a href="https://www.dropbox.com/">Dropbox</a>. Dat is wel zo veilig… Of toch niet? Dit zijn de belangrijkste redenen om juist van je online bestanden regelmatig een backup te maken.

Media has no description

© PXimport

Online opslag is gevoelig voor diefstal

Het is waar dat - in tegenstelling tot bijvoorbeeld een externe hardeschijf – je je online opslag niet uit je handen kunt laten vallen. Maar denk niet dat je gegevens helemaal niet gestolen kunnen worden. Hackers en internetcriminelen richten zich steeds vaker op het ontfutselen van dit soort gegevens en – in tegenstelling tot wanneer iemand aan je voordeur thuis loopt te rommelen – heb je dit pas vaak door als het te laat is; bijvoorbeeld als al je belangrijke bestanden door ransomware zijn versleuteld.

Synchroniseren is een zwakke schakel

Het is een misverstand om te denken dat wanneer je met je notebook, pc, tablet en smartphone toegang hebt tot je online opslag, je automatisch ook meerdere reservekopieën hebt van je data. Meer apparaten betekent eerder dat de kans dat het mis kan gaan toeneemt. Worden de bestanden op één apparaat door bijvoorbeeld een virus geïnfecteerd, dan worden deze via de synchronisatiefunctie vrijwel direct automatisch naar je andere apparaten overgezet, waarbij de originele bestanden - zonder dat je dit doorhebt – gewoon worden overschreven. Niet alleen een backup maar zeker ook een goede bescherming van al je apparaten is dus echt noodzakelijk.

Online opslag is nauwelijks beschermd

Verlies je een belangrijk bestand in je online opslag, bijvoorbeeld omdat je dit zelf per ongeluk hebt gewist? In tegenstelling tot bijvoorbeeld de 25 GB veilig cloudopslag die je standaard bij Norton Security Premium krijgt, is de meeste online opslag niet beschermd tegen virussen of malware. En zelf bestanden terughalen met dataherstel software is al helemaal niet mogelijk. Kortom: of het nou je eigen fout is of een crimineel die je bestanden heeft gewist; zonder veilige opslag of backup hang je.

Je kunt nergens aankloppen als het misgaat

Met een kapotte harde schijf kun je nog aankloppen bij een datahersteldienst. Maar wanneer je je bestanden online verliest, kun je eigenlijk nergens terecht. Online opslagdiensten hebben geen telefoonnummers en je kunt ook niet langsgaan. Wel hebben ze uitgebreide voorwaarden met heel veel kleine lettertjes waar ze zich achter kunnen verschuilen, handig voor als ze door een eigen fout jouw data verliezen of van de ene op de andere dag hun deuren sluiten. Daarnaast bestaat ook de mogelijkheid dat politiek, wetgeving, censuur, storing in een internetknooppunt of (tijdelijke) uitval van elektriciteit de kan oorzaak zijn dat je (tijdelijk) niet meer bij je bestanden kunt. Een actuele lokale backup helpt je dan uit de brand.

Meer weten over veilig online netwerken? Je leest het in het dossier 'Netwerken'.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten