Tover je Raspberry Pi om tot gameconsole

Door: koen-vervloesem | 20 oktober 2015 09:31

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4

De graphics van veel oude games laten anno 2015 wellicht te wensen over, maar de gameplay is vaak nog steeds ongeëvenaard. Met emulatorsoftware, een tv, een Raspberry Pi 2 en eventueel een controller maak je eenvoudig je eigen console waarmee je die oude games weer in de huiskamer brengt.

01 Gamen op je Raspberry Pi 2?

Omdat de Raspberry Pi 2 veel krachtiger is dan zijn voorganger, liggen nu meer games binnen de mogelijkheden van het minicomputertje. Vooral voor retrogames is de Pi 2 ideaal. Je hebt hiervoor wel een emulator nodig: software die de originele ROM-bestanden van de games inleest en naar machinecode voor de Pi vertaalt. EmulationStation biedt een gebruiksvriendelijke interface voor talloze emulators. En RetroPie is een Linux-distributie waarmee je EmulationStation op een Raspberry Pi draait. Die gaan we in deze workshop gebruiken.

02 Image downloaden

Kies op de downloadpagina van RetroPie het juiste imagebestand. Op het moment van schrijven was versie 2.6 de recentste versie. Pak het gz-bestand uit met een programma zoals 7-Zip. Het img-bestand dat erin zit, schrijf je met het programma Win32 Disk Imager naar een microSD-kaart (bij voorkeur 4 GB of meer). Geef bij Device de schijfletter van je SD-kaartje in, klik op het mapicoontje om het image-bestand te selecteren en daarna onderaan op Write.

03 Eerste opstart

Steek de microSD-kaart in je Pi, sluit het minicomputertje via een ethernetkabel op je netwerk aan en via een HDMI-kabel op je televisiescherm. Sluit ook een toetsenbord aan via usb (zie het kader 'Een gamecontroller aansluiten' voor andere opties). Sluit als laatste de voeding aan en kijk hoe je Pi opstart. Na een tijdje krijg je het welkomstscherm van EmulationStation te zien met de boodschap of er controllers gedetecteerd zijn.

04 Bestandssysteem vergroten

Het image dat we naar de microSD-kaart geschreven hebben, is 2 GB groot, maar je microSD-kaartje heeft zeker meer opslag (want dat hebben we nodig om ROMS en savegames in op te slaan). We moeten dus het bestandssysteem even groot maken als de capaciteit van het microSD-kaartje. Druk daarom op F4 om een commandoprompt te openen en typ de opdracht sudo raspi-config in. Kies Expand Filesystem. Ga daarna met de tabtoets naar Finish en druk op Enter. Bevestig dat je je Pi wilt rebooten.

0 Reactie(s) op: Tover je Raspberry Pi om tot gameconsole

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.