Zo maak je een back-up van je Raspberry Pi

© PXimport

Zo maak je een back-up van je Raspberry Pi

Geplaatst: 23 juni 2015 - 04:45

Aangepast: 14 december 2022 - 15:28

Robbin Ooijevaar

De Raspberry Pi is een fraai stukje hardware voor allerhande doe-het-zelf-projecten. Hij heeft echter één groot nadeel: een stroomstoring of het per ongeluk lostrekken van de (micro)SD-opslag resulteert snel in een defect opslagmedium. Dankzij dit artikel hoeft je project niet verloren te zijn!

Raspberry Pi

In de basis is het eenvoudig om een Raspberry Pi in te richten. Je bouwt bijvoorbeeld voor een paar tientjes de perfecte mediaspeler. Dankzij XMBC en handige uitbreidingen stream je films en muziek via je thuisnetwerk (of van minder legale plekken op internet). Het zoeken, uitproberen en tweaken van je ultieme Raspberry Pi-installatie kan veel tijd in beslag nemen. Werkt alles zoals je wilt? Dan wil je niet uren tijd verliezen aan je eigen onhandigheid. Het gebeurt helaas vaak dat een SD-kaartje defect raakt, bijvoorbeeld door het per ongeluk verwijderen als de Raspberry Pi nog aanstaat. Het resultaat: opslagkaartje stuk en je kunt weer opnieuw beginnen. Dit laatste kun je voorkomen door een complete reservekopie te maken met USB Image Tool.

 

© PXimport

Met een Raspberry Pi bouw je je ultieme mediaspeler of een ander leuk doe-het-zelf project.

USB Image Tool

Je hebt een Windows-computer nodig met kaartlezer en het geheugenkaartje uit je Raspberry Pi (die nu nog correct werkt!). De reservekopie kun je als je geheugenkaartje ooit beschadigd raakt, terugzetten op een nieuw geheugenkaartje. Schakel je Raspberry Pi uit, verwijder het geheugenkaartje en plaats het in de geheugenkaartlezer van je computer. Download USB Image Tool en start het programma. Kies in het dropdownmenu voor Device mode en selecteer je geheugenkaart in de lijst.

 

© PXimport

De inhoud van je opslagmedium van je Raspberry Pi is belangrijk, maar ook gevoelig voor zelfveroorzaakte storingen.

Back-up maken en herstellen

Klik op de knop Backup en geef aan waar Raspberry Pi de reservekopie moet bewaren. Geef je reservekopie een goede naam waaraan je herkent dat het een back-up is van je Raspberry Pi-project. De reservekopie wordt als image-bestand bewaard en neemt zeer veel schijfruimte in beslag, meestal net zoveel als de capaciteit van je opslagmedium. Als je schijfruimte beperkt is, kun je het bestand van USB Image Tool veel kleiner maken door het te zippen. Het herstellen gaat bijna op dezelfde manier. Plaats een nieuwe SD-kaart waarop je je reservekopie wilt herstellen en selecteer deze in USB Image Tool. Klik op de knop Restore, wijs je image-bestand aan en bevestig je actie.

 

© PXimport

Maak snel een reservekopie van je Raspberry Pi met USB Image Tool.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten