Kan slaapstand niet inschakelen

KCBr 20 november 2007, 20:14

Na installatie van een nieuw moederbord (WinFast / Foxconn MCP61SMA, incl. AMD AThlon 64 X2 4000+ processor + 1024 MB DDR2 geheugen) heb ik mijn Windows XP Home + SP2 opnieuw geinstalleerd. In Configuratiescherm / Energiebeheer / tabblad Slaapstand moet ik een vinkje zetten om deze in te schakelen. Als ik dit vinkje aanzet krijg ik de mededeling: "Het proces heeft geen toegang tot het bestand omdat het bestand door een ander proces wordt gebruikt". Fraai is dat.
Geprobeerde oplossingen:
- Als ik met Ctrl+Alt+Del kijk in de lopende processen zijn dat er te veel om een voor een uit te zetten en opnieuw te proberen.
- In evtvwr kan ik deze melding niet terugvinden.
- Opstarten in veilige modus helpt niet omdat daar het tabblad slaapstand niet terug te vinden is in Energiebeheer.
- Ik heb iets gelezen over een NVIDIA driver die in de weg zou zitten. Ik werk met een onboard grafische chip: NVIDIA GeForce 6100 nForce 405. Snelheid 425 MHZ. Stuurprogramma versie 9.1.3.6. Datum 12-7-2006.
Weet iemand een oplossing om de slaapstand weer in te schakelen?

Antwoord niet gevonden? Stel hier je vraag:

020 20 november 2007, 20:24

kijk eens in het bios

KCBr 21 november 2007, 19:23

Eeeeehhhhh..... ja. Dat zou ik kunnen doen. Maar waar moet ik in het BIOS kijken en wat moet er in het BIOS in- of uitgeschakeld staan?

KCBr 24 november 2007, 23:03

Weet niemand hier een antwoord op?

jolo 25 november 2007, 09:15

Om mee te beginnen is die MCP61SMA wel het exacte type? Want als ik dit typ in google vind ik alleen dit topic.

KCBr:
Maar waar moet ik in het BIOS kijken en wat moet er in het BIOS in- of uitgeschakeld staan?
Dat zou je kunnen opzoeken in de meegeleverde Maual. Als je die niet (meer) hebt, kun je deze op de website van Foxconn downloaden. Daar zou je bij Search by Download Type Keyword,
(een deel van) het type van je moederbord kunnen typen. Bijvoorbeeld mcp61sm. Als je daaronder Motherboard Manual selecteert, dan kunnen de volgende manuals worden gedownload

MCP61PM2MA-8EKRS2H
MCP61PM2MA-8KRS2HV
MCP61SM2MA-ERS2H
MCP61SM2MA-RS2H
MCP61SM2MA-RS2HV
MCP61VM2MA-RS2H
MCP61VM2MA-RS2HV
Daarin zou je kunnen zoeken naar ACPI APM of Power Management.
Check verder op de site van Microsoft, Windows XP en ondersteuning van geavanceerd energiebeheer (APM) http://support.microsoft.com/kb/307525/nl

KCBr 25 november 2007, 12:55

Inderdaad een foutje in het type moederbord opgegeven. Het is de: FOXCONN MCP61SM2MA-RS2HV.
In het BIOS vind ik terug onder Power Management Setup 2 ACPI functies.
1) ACPI function - Enabled of Disabled. Standaard staat deze functie op Enabled. Deze op Disabled gezet en opnieuw opgestart. Mijn pc wilde niet meer starten en bleef in het "F8" scherm hangen. Vervolgens weer deze ACPI function ge-Enabled en de pc start weer normaal op. ACPI moet, volgens mij, gewoon op Enabled staan.
2) ACPI Suspend type. Ook weer 2 mogelijkheden. De functie S1(POS), stond default ingeschakeld. Deze op de 2e functie S3(STR) gezet. Pc startte normaal op, maar onder Energiebeheer / tab: Slaapstand is deze nog steeds niet te activeren.
Vervolgens de manual van het moederbord gedownload, echter onder hoofdstuk Power Management Setup wordt ik daar weinig wijzer als het bovenstaande betreffende de slaapstand.
Ook het kb-artikel van Microsoft geraadpleegd. Duidelijk is nu dat mijn moederbord / BIOS wel ACPI ondersteund en geen APM hoeft te ondersteunen. Veel meer wordt ik uit dat artikel ook niet wijzer, omdat met het ondersteunde ACPI de slaapstand gewoon te activeren zou moeten zijn.
Verder heb ik (omdat er sprake is van een werkend proces dat activeren van de slaapstand in de weg zit) met Ctrl-Alt-Del / tab: Processes telkens na elkaar verschillende processen geprobeerd uit te schakelen en vervolgens met Energiebeheer de slaapstand weer geprobeerd te activeren. Ondanks dat ik achter elkaar steeds meer processen afsloot, is het mij nog steeds niet gelukt de slaapstand te activeren.
Het probleem lijkt hardnekkig te worden. Zijn er nog andere oplossingen?

jolo 25 november 2007, 13:31

KCBr:
ACPI function - Enabled of Disabled. Standaard staat deze functie op Enabled. Deze op Disabled gezet en opnieuw opgestart. Mijn pc wilde niet meer starten en bleef in het "F8" scherm hangen. (..) ACPI moet, volgens mij, gewoon op Enabled staan.
Inderdaad. Bovendien als je in het BIOS ACPI Enabled of Disabled, dient Windows XP opnieuw te worden geïnstalleerd. Je zou nu in het Appaatbeheer kunnen klikken op het plusje bij Computer. Staat daar ACPI-pc of iets anders? Check in het Apparaatbeheer ook of er geen vraag- en/of uitroeptekens staan. Had je de chipset drivers van je moederbord al geïnstalleerd?
Verder zou je applicatie SIW kunnen downloaden. De Standalone met een grootte van 1.52 MB kun je zonder deze te installeren gebruiken. In applicatie SIW klik je bij Hardware op BIOS. Daar staan behalve de Release datum van je BIOS ook bij Characteristics of ACPI en/of APM ondersteund worden.

KCBr 25 november 2007, 15:02

Onder apparatbeheer bij Computer staat bij mij vermeld: ACPI Multiprocessor pc. Er komen in Apparaatbeheer (alle plusjes opengeklikt) geen ? of ! voor.
Chipset drivers voor het moederbord installeren? Zelf heb ik mijn moederbord niet ingebouwd, maar we hebben wel (delen van) de cd gedraaid die met het moederbord meegeleverd is. Volgens mij hebben we zowel de Audio en de Video-drivers geinstalleerd. Moeten er dan nog aanvullende chipset drivers geinstalleerd worden? Behalve die slaapstand werkt alles verder zo goed als OK.
SIW heb ik gedownload en gedraaid. Handig programma trouwens. Bedankt voor de aanvullende tip. Van Hardware BIOS heb ik even een kopie gemaakt en hieronder gekopieerd. Zoals je o.a. kunt zien supports het BIOS ACPI. Wellicht dat het BIOS ge-update zou kunnen worden, maar dat durf ik zelf niet. Is een beetje tricky, en als dat fout gaat werkt niet alleen de slaapstand niet meer, maar waarschijnlijk met hele pc niet.
Kopie SIW / Hardware / BIOS:
Property Value
BIOS Version Nvidia - 42302e31
)Phoenix - Award WorkstationBIOS v6.00PG
oC(Phoenix - Award WorkstationBIOS v6.00PG
BIOS Date 11/29/06
BIOS Web Page http://www.award.com
BIOS Vendor Phoenix Technologies, LTD
Version 6.00 PG
Release 11/29/2006
BIOS Size 512 KB
Characteristics - supports booting from ATAPI ZIP drive
- supports booting from LS-120
- supports legacy USB
- supports ACPI
- Multi Processor supported by BIOS
- supports INT 10 CGA/Mono video services
- supports INT 17 printer services
- supports INT 14 serial services
- supports INT 09 and 8042 keyboard services
- supports INT 05 print-screen
- supports INT 13 3.5-inch/2.88M floppy services
- supports INT 13 3.5-inch/720K floppy services
- supports INT 13 5.25-inch/1.2M floppy services
- supports INT 13 5.25-inch/360K floppy services
- supports Enhanced Disk Drive specification
- BIOS ROM is socketed
- supports selectable boot
- supports booting from CD-ROM
- allows BIOS shadowing
- upgradeable (Flash) BIOS
- supports APM
- supports Plug-and-Play
- supports PCI
- supports ISA


DMI Version 2.4 @000F0BE0

DeXeS 25 november 2007, 19:02

als work around zou je ook een ander programma kunnen gebruiken om je pc in slaapstand te zetten. persoonlijk gebruik ik autoshutdown pro 5.

jolo 26 november 2007, 21:00

KCBr:
Behalve die slaapstand werkt alles verder zo goed als OK.
Dus Stand By werkt wel goed?
Check voor alle zekerheid nog even deze info van Microsoft http://www.microsoft.com/windowsxp/using/setup/learnmore/tips/magyar1.mspx
KCBr:
Als ik dit vinkje aanzet krijg ik de mededeling: "Het proces heeft geen toegang tot het bestand omdat het bestand door een ander proces wordt gebruikt".
En op deze Tutorials Win: Microsoft Windows Forum, beweert iemand dit opgelost te hebben http://www.tutorials-win.com/WindowsXP/Cannot-enable-1160714/

KCBr 28 november 2007, 20:33

Hartelijk dank aan allen die aan de oplossing van dit probleem hebben meegewerkt. Echter, de werkelijke oplossing heb ik ergens anders gevonden. Hoewel, toch op ons onvolprezen internet.
In het engels zocht ik met het volgende item op Google: “Hibernet process”, omdat een bepaald proces inschakeling hiervan tegenhield. Hierbij stuitte ik op het artikel: "Cannot use hibernate – Windows XP, Hibernate cannot be activated", op het AmazingTechs.com forum. In de periode juni – november 2004 is deze vraag beantwoord.
De oplossing, aangedragen aan een forumlid, uiteindelijk door Microsoft zelf, luidde als volgt:
- Run MSCONFIG in Start / Uitvoeren.
- Haal alle mogelijke vinkjes weg in de tabbladen: Opstarten, Services, Boot.ini, Win.ini en SYSTEM.ini.
- Start de pc opnieuw op.
- Slaapstand kan nu met Configuratiescherm / Energiebeheer / tab: Slaapstand geactiveerd (vinkje aan) en bevestigd worden.
- Run opnieuw MSCONFIG en zet alle weggehaalde vinkjes weer aan.
- Start de pc opnieuw op en Slaapstand kan weer ingeschakeld worden.
Oorzaak: Startup items hielden slaapstand tegen.
Hopende hiermee ook anderen weer te kunnen helpen.
Vriendelijke groet: KCdB.

Antwoord niet gevonden? Stel hier je vraag: