© CIDimport

10 leukste apps

Geplaatst: 27 juli 2011 - 13:14

Aangepast: 27 augustus 2022 - 08:45

Redactie ID.nl

Een groot deel van de Nederlandse bevolking heeft inmiddels een smartphone – en dus worden er volop apps  gedownload.  Prangende hamvragen: welke apps moet u absoluut hebben en welke apps kunt u beter links laten liggen? Computer Idee zocht het voor u uit!

Een groot deel van de Nederlandse bevolking heeft inmiddels een smartphone – en dus worden er volop apps  gedownload.  Prangende hamvragen: welke apps moet u absoluut hebben en welke apps kunt u beter links laten liggen? Computer Idee zocht het voor u uit!
1. Starttalking

10 leukste apps-16479508

© CIDimport

Volgens onze eigen adjunct-hoofdredacteur Dick van der Schraaf werkt Starttalking beter dan Google Voice Search. Met Google Voice Search kunt u zoeken op Google, een navigatie-opdracht geven of direct iemand bellen. Met Starttalking kunt u dat allemaal ook, meer. Zo kunt u er zelfs sms’jes mee versturen en (uiteraard) mee beluisteren. Daarnaast kunt u berichtjes naar Facebook en Twitter versturen, gewoon door ze in te spreken. Momenteel is deze app alleen nog beschikbaar voor Android, maar volgens de website van Starttalking komt het er ook snel voor andere besturings-systemen. De app is gratis te downloaden uit de Market.

www.starttalking.com

2. Thinkfree Office

10 leukste apps-16479510

© CIDimport

Op een aantal Android-telefoons is deze applicatie al voorgeïnstalleerd. Is dat bij u niet het geval, dan moet u zeker even kijken of hij beschikbaar is voor uw toestel. Thinkfree Office is namelijk erg handig. U kunt er allerlei soorten documenten mee openen en opslaan. Niet alleen lokaal op uw telefoon, maar ook online als u een Thinkfree-account hebt. Zo kunt u er altijd en overal bij. De tool is volledig compatible met Microsoft Office en gratis. Thinkfree Office is beschikbaar online, op Android-telefoons, Windows Mobile telefoons en iPhones.

www.thinkfree.com

3. Newsrob

10 leukste apps-16479511

© CIDimport

Er zijn tal van rss-lezers beschikbaar, ook voor uw telefoon, maar deze vonden we erg mooi. Met Newsrob kunt u handig uw Google Reader-feeds lezen. De interface is erg rustig. U krijgt een mooi lijstje te zien van de feeds die u volgt en na selecteren krijgt u de feed te zien. Het is mogelijk om alle items in één keer als gelezen te markeren, u kunt ze aflopend of oplopend sorteren of ervoor kiezen om alleen de ongelezen berichten te tonen. De instellingen zijn erg uitgebreid. Zo kunt u kiezen hoe Newsrob moet synchroniseren met uw account en hoe vaak. Tevens kunt u aangeven of en wanneer u notificaties wilt ontvangen van nieuwe berichten in de feeds. Newsrob is gratis beschikbaar voor Android-telefoons. Een betaalde versie met nog meer opties is voor 5 dollar te koop in de Market.

Newsrob.blogpost.com

4. 2do

10 leukste apps-16479513

© CIDimport

Voor iPhone en iPad is het nu nog makkelijker om takenlijstjes te beheren. De 2do-app zorgt ervoor dat u mooie lijsten kunt maken van wat u zoal moet doen en wanneer. In tabbladen kunt u per categorie bladeren door uw lijsten. Zo hebt u alles wat met familie, of werk, of winkelen te maken heeft netjes bij elkaar. U kunt zelfs uw to-do’s tweeten, zodat anderen u  eraan kunnen
herinneren (of misschien wel helpen) bij de uitvoering. De lijsten kunt u koppelen aan uw agenda’s op Mac of pc via wifi met de desktopapplicaties die hiervoor beschikbaar zijn. De app is te downloaden via de App Store en kost 7 dollar.

www.2doapp.com

5. Photofunia

10 leukste apps-16479515

© CIDimport

Briljante gezichtsdetectie, dat is het eerste wat opvalt bij het spelen met Photofunia. Met deze applicatie kunt u aan foto’s met mensen erop allerlei effecten toevoegen. Zo kon u met de kerstdagen een leuke kerstmuts op uw hoofd deponeren, net echt! U kunt uzelf laten terugkomen op aanplakbiljetten, doen alsof u bent wezen pokeren of net getrouwd bent, enzovoorts. Met de meer dan 180 effecten die mogelijk zijn, kunt u naar hartenlust spelen. Geen foto in uw galerij? Dan maakt u er meteen eentje met de app. Als u klaar bent kunt u het resultaat delen via sociale netwerken of e-mail. Nu is Photofunia niet de enige applicatie die foto-effecten kan toevoegen, maar wij vinden hem wel erg leuk en ook nog eens erg makkelijk in gebruik! Photofunia is er voor Android en iPhone/iPad/iTouch.

www.photofunia.com

6. TvGids.tv Pro

10 leukste apps-16479516

© CIDimport

Tja, niet iedereen is al gezegend met een digitale ontvanger voor televisie. De televisiegids snel even bekijken is er dus niet bij. Maar een abonnement op zo’n blaadje waarin de programmering staat kost geld. Zonde! Mocht u echter een smartphone hebben, dan kunt u TvGids downloaden. In de applicatie kunt u zien welke programma’s er binnen nu en een uur beginnen. Voor die programma’s kunt u dan meldingen instellen, zo mist u niets! Daarnaast kunt u een overzicht zien van programma’s op primetime, films, sport en genres. TvGids is er ook voor België. In de
iPhone-applicatie wordt ook een waardering toegevoegd die afkomstig is van de bekende filmdatabase IMDB. Als u de applicatie hiervan ook installeert, gaat u voor meer informatie direct naar deze uitgebreide database. De TvGids-applicatie is gratis te downloaden via de App Store van Apple en de App Market van Android.

www.androidtvgids.nl

www.tvgids-iphone.nl

7. K9-mail

10 leukste apps-16479518

© CIDimport

Favoriet van uw redacteur! Buitengewoon handig open source e-mailprogramma waarmee u meerdere accounts kunt behheren. De indeling is stukken handiger dan de Android-mailapplicatie die standaard opAndroid-telefoons wordt meegeleverd. Bovendien hebt u net iets meer opties voor synchronisatie en meldingen. Van alle mappen kunt u zien of u daar favorieten of ongelezen berichten in hebt staan. Het programma opent nagenoeg alle soorten e-mail en kan ook prima met bijlagen – ongeacht grootte – overweg. Het allerhandigst is dat u meerdere identiteiten kunt instellen voor het verzenden van e-mails. U kunt er pop3, imap en Exchange (WebDAV)-accounts mee beheren. Bladeren door e-mails in dezelfde map doet u simpelweg door naar links of rechts te vegen. U kunt zelfs zoekopdrachten in uw mailboxen doen! Deze onmisbare app is gratis te downloaden via de App Market van Android.

code.google.com/p/k9mail/

8. ReadItLater

10 leukste apps-16479520

© CIDimport

ReadItLater is niet zozeer een applicatie als wel een webservice. Deze is te bereiken via diverse applicaties die door gebruikers zijn gemaakt. U kunt er pagina’s, documenten en allerlei andere items die u tegenkomt in opslaan. Met applicaties op uw computer, mobiele telefoon of tablet kunt u vervolgens deze items teruglezen – zelfs als u even geen internetverbinding hebt. Zo zijn er applicaties voor de meeste mobiele telefoons, extensies voor de meeste browsers én u kunt een desktop-programma downloaden. Handig!

www.readitlaterlist.com

9. Alchemy Classic

10 leukste apps-16479522

© CIDimport

Dit spel is gebaseerd op een (oud) Dos-spelletje. Verbind diverse elementen met elkaar en creëer nieuwe elementen. Zo leert u nog eens iets over chemie! Het is vooralsnog gratis, en u kunt het spelen op uw Android-telefoon of met Windows. U moet voor die laatste eerst de Intel App Client downloaden. In die client kunt u dan zoeken naar Alchemy Classic en van daaruit beginnen te spelen. Het spel is zeer verslavend, sommige combinaties zijn moeilijk te vinden. Wij kwamen na een half uur tot 20 elementen en liepen toen vast.

nia-soft.com/AlchemyClassic.aspx

10. FlipBook

10 leukste apps-16479523

© CIDimport

Niet te verwarren met de populaire app Flipboard! Met FlipBook maakt u prachtige animaties op uw iPhone of iPod Touch. U kunt bovenop een bestaande afbeelding tekenen, of zelf van voor af aan beginnen met tekenen. Alles zit erop en eraan: gummetjes, verschillende kwasten, effecten: net een volwaardig tekenprogramma. Als u de mist ingaat, drukt u  op Undo. Bent u klaar, dan kunt u de animatie afspelen en u kunt tevens kiezen hoe snel dat gaat. Tot slot kunt u uw filmpje uploaden naar flipbook.tv, zodat iedereen het kan zien. Leuk tijdverdrijf! Prijs? 5 dollar in de App Store.

www.flipbook.tv

 

De slechtste apps

1. Petting Cat

10 leukste apps-16479526

© CIDimport

Als u geen kat hebt maar er wel altijd een had willen hebben, dan is deze app best een heel klein beetje leuk. Maar
verder is Petting Cat volstrekt zin- en waardeloos. Volgens de makers werkt het aaien van deze virtuele kat rustgevend en helpt het bij eenzaamheid. Was dat niet alleen bij echte katten? Enfin: u begint met een kat die ligt te slapen. Als u hem stoort miauwt hij even. Na een tijdje gaat de kat naar een andere ruimte en kunt u hem over rug, nek en staart aaien. Weer wat langer wachten en u kunt hem laten rondrennen. Een keer dubbel tikken op het scherm en de kat ligt weer in zijn ‘mandje’. Beschikbaar voor iPad en iPhone. Kat in de zak.

www.iphonecat.info

2. Jingle Bells

10 leukste apps-16479528

© CIDimport

Het duurt nog een klein jaar, maar zelfs als het weer kerst is vinden wij het niks: een Jingle Bells iPhone app. Gaap. Hiermee wordt u, na betaling van 1 dollar, het populaire kerstlied voorgespeeld en kunt u, als u wilt, zelf het liedje leren spelen. Een soort piano voor dummies, maar dan met kerstbelletjes. De noten die gespeeld worden staan eronder. Alleen voor echt fanatieke kerstvierders. Verder geen bal aan.

Bit.ly/cidjinglebells

3. Paper Toss

10 leukste apps-16479531

© CIDimport

Men neme: een prullenbak en (oud) papier. Gooi vervolgens de proppen papier in de prullenbak. Heel simpel. Hoewel dit in het echt natuurlijk honderd keer leuker is, en bovendien nuttiger, is er toch een spel van gemaakt. Te downloaden voor iPhone, iPod Touch, iPad en Android. U moet bij het spel rekening houden met windrichting en de sterkte van de wind … van een ventilator. Nee, wij zijn niet overtuigd en gooien liever IRL (In Real Life) met proppen.

www.backflipstudios.com/games/paper-toss/

4. Lightsaber

10 leukste apps-16479534

© CIDimport

We moeten eerlijk toegeven dat Star Wars ons wel kan boeien. Maar applicaties waarmee je virtuele gevechten kunt houden met de lichtzwaarden uit de films…nee. Toch zijn er verschillende partijen die zo’n app hebben gemaakt. Daarom krijgt u van ons geen link, maar de opdracht om vooral zelf even in uw App Store of Market te zoeken naar ‘lightsaber’ of ‘lightsword’. Ziet u meteen
hoeveel er zijn.

5. Viber

10 leukste apps-16479536

© CIDimport

Groots in het nieuws! Want met deze app kunt u gratis bellen van iPhone naar iPhone. En daar hebben veel gebruikers op zitten wachten. Helaas bleek na korte tijd dat Viber het niet zo nauw neemt met uw privacy en die van uw contactpersonen. Viber stuurt namelijk ongevraagd uw lijst met contactpersonen door naar derde partijen en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Vandaar: heel slecht! Een tip: let altijd op de kleine lettertjes van algemene voorwaarden. Overigens komen er nog een Android- en Blackberryversie aan. Ons advies kunt u wel raden: lekker links laten liggen!

www.viber.com

6. Zonkracht

10 leukste apps-16479538

© CIDimport

Ach, we moeten wel punten geven voor de poging. De applicatie is afkomstig van KWF Kankerbestrijding en die wil met deze app mensen met een kwetsbare huid waarschuwen als de zon te fel schijnt. Niet geheel onbelangrijk zou je zeggen. We hebben echter begrepen dat de app ook (hoge) zonkracht doorgeeft als het ernstig bewolkt is. En de zon mag dan ook door de wolken heen nog wel eens effect hebben, dikke wolken op een regenachtige dag houden de zon aardig goed tegen. Desondanks niet geheel slecht, maar toch…

www.zonverstandig.nl

7. What's my age

10 leukste apps-16479540

© CIDimport

Iedereen kent ze wel: van die tests in bladen waarmee u kunt bepalen welk type autorijder of internetter u bent, of wat uw beste dag is om te daten, dat soort. Op uw telefoon bestaan ze ook. What’s My Age is een gratis iPhone app waarmee u uw échte leeftijd kunt bepalen. Als u zich op een dag wel 100 voelt, kunt u nu testen of u
misschien in uw hoofd echt al 100 bent. Dus.

bit.ly/cid_wma

8. IP Network Scanner

10 leukste apps-16479542

© CIDimport

Aangemerkt door één van onze lezers als “kan stukken beter”. De app scant alle apparaten in uw netwerk en geeft wat informatie hierover, zoals het ip-adres, mac-adres en fabrikant van de draadloze chip die gebruikt wordt om te verbinden met internet. Zo kunt u zien of er ongeautoriseerde apparaten in uw netwerk zitten. Er ontbreekt echt nog informatie, zoals de eigen ‘local gateway’ en ‘subnetmask’. Voor netwerktechneuten bekende taal…
Oftewel: er zou veel meer
informatie in moeten staan. De 5 dollar in iTunes niet waard.

10base-t.com/iphone-ipod-software/ipscanner-mobile/

9. Alaaf

10 leukste apps-16479544

© CIDimport

Ondanks dat we maar in een deel van het land carnaval vieren, is er toch een app gemaakt speciaal voor dit voornamelijk Zuid-Nederlandse feest. Gratis gelukkig. Installeer de app en als u hem opent wordt er drie keer ‘Alaaf!’ geroepen. Hoeft u zichzelf niet schor te schreeuwen in elk geval! Uw ‘Alaaf!’ verschijnt al dan niet anoniem op www.alaaf.nu. Kan iedereen ook virtueel meegenieten. Te downloaden via iTunes, of de Market van Android.

www.alaaf.nu

10. Justin Bieber puzzle

10 leukste apps-16479546

© CIDimport

Ja, ook wij gaan met onze tijd mee. De populaire jonge popster Justin Bieber dringt qua naam ook door tot onze redactiegelederen. We vonden warempel diverse apps die over deze beroemdheid gaan. De Justin Bieber Puzzel echter, vonden we wel zo’n staaltje van moderne verheerlijking dat deze niet mag ontbreken in onze lijst van slechtste apps. Mocht u meer fan zijn van Lady Gaga, The Simpsons of The Jonas Brothers, dan kunt  u ook puzzels van hen downloaden. Het is maar dat u het weet. Geen url’s dit keer, gewoon in uw App Store of Android Market even zoeken naar ‘justin bieber’.

Dit artikel komt uit Computer Idee nummer 5, jaargang 2011.


 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten