Grand Theft Auto V voor pc - Oude wijn in een fraaie nieuwe zak

© PXimport

Grand Theft Auto V voor pc - Oude wijn in een fraaie nieuwe zak

Geplaatst: 18 juni 2015 - 11:13

Aangepast: 14 december 2022 - 15:28

Joris Peterse

Hoewel GTA V al anderhalf jaar door consolegamers gespeeld kan worden, is het spel nu ook uitgekomen voor de pc. Ontwikkelaar Rockstar heeft de tijd genomen om het spel grafisch flink op te poetsen om zo de hogere (mogelijke) rekenkracht van een pc ten volste te benutten.

Rockstar maakt het mogelijk om de game in een 4K-resolutie (4096 x 2160!) te spelen met een vloeiendere framerate van 60 frames per seconde. Daarmee worden zelfs de nieuwste generatie consoles op grote achterstand gezet, hoewel je over een beestachtige pc moet beschikken om die framerate te halen. Gelukkig heeft Rockstar er ook voor gezorgd dat de game goed draait op tragere pc's. In de instellingen zie je meteen hoeveel videokaartgeheugen er verbruikt gaat worden als je een instelling aanpast, zo kun je GTA V precies zo afstellen op wat je systeem aankan. Wil je weten of jouw pc GTA V draait, kijk dan even naar de systeemeisen.

Los Santos

Het spel zelf is hetzelfde gebleven als de consoleversie van anderhalf jaar terug (plus de extra updates die erbij zijn gekomen). GTA V vindt plaats in de fictieve stad Los Santos en zijn omgeving. De stad heeft alles wat een (Amerikaanse) metropool biedt: zakendistrict, villawijk, getto, binnenstad, woonwagenkamp, en meer ... heel veel meer. De speelomgeving is werkelijk enorm. Tijdens het spelen stapte ik soms uit mijn (gestolen) auto om van het landschap of zonsondergang te genieten. Iets wat ik sinds de game Skyrim niet meer heb gedaan.

Je kruipt niet in de huid van één speelbaar karakter, maar in de huid van drie personages, van wie de levens in de verhaallijn verstrikt raken. Je speelt met Michael De Santa, een verveelde familieman met teveel geld in midlifecrisis, Franklin Clinton, een jongen die de eindjes aan elkaar probeert te knopen door rotklusjes te doen of Trevor Philips, een typisch gevalletje verknipt woonwagentuig.

Gewelddadig met een grijns

Uiteraard biedt GTA de gewelddadige spelelementen die je gewend bent, aangevuld met flinke doses humor met een knipoog naar de realiteit. Midden op straat voertuigen stelen door de bestuurder achter het stuur vandaan te trekken, 'road rage' (de overtreffende trap van agressief rijgedrag), politie-achtervolgingen, overvallen, vuur- en vuistgevechten, alles zit erin. Daarnaast is er een aantal bizarre missies, zoals het sociale netwerk LifeInvader platleggen, een gestolen zeiljacht op een trailer midden op de snelweg terugjatten of als personage Michael de tenniscoach achtervolgen die met jouw vrouw vreemdgaat! Ook is er een multiplayermodus om met anderen overvallen, races of deathmatches te spelen.

Conclusie

Pc-gamers hebben te lang moeten wachten op GTA V. Maar nu hij uit is, is het genieten geblazen van een geweldige game met geweldige graphics. Ook krijg je een video-editor meegeleverd om je memorabele momenten te bewerken en te delen. Inhoudelijk is het spel echter wel hetzelfde gebleven als de consoleversie van anderhalf jaar terug.

 

© PXimport

De game zit vol actie en geweld.

9,0

Ons oordeel

Pluspunten

Gameplay

Graphics

Enorme speelwereld

Minpunten

Niets nieuws vergeleken met de consoleversie

Enorm veel opslagruimte nodig

Conclusie

Grand Theft Auto V voor pc -------------------------- **Prijs** € 59,99 **Taal** Engels **OS** Windows 7/8.1 **Website** [steampowered.com](http://store.steampowered.com/app/271590/?l=dutch)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten