© PXimport

Review: LG Nexus 4

Geplaatst: 17 mei 2013 - 06:00

Aangepast: 16 november 2022 - 10:04

Redactie ID.nl

Spraakgestuurd zoeken, een persoonlijke assistent die je helpt je dagelijks leven makkelijker te maken, een kraakhelder scherm dat groot genoeg is om comfortabel video's te kijken. Het zijn slechts enkele van de vele mogelijkheden die de Nexus 4 - de nieuwe Google-telefoon van LG - je biedt. Hij is razendsnel, hapert nauwelijks en lijkt op je lijf geschreven. Althans, daar kun je zelf voor zorgen.

Uiterlijk & Design

De Nexus 4 is als smartphone… niet zo heel bijzonder. Eigenlijk lijkt de Nexus 4 zelfs ernstig veel op andere smartphones in het hogere segment. Het scherm is met 4,7 inch enorm te noemen, en met een resolutie van 1280 x 768 pixels komt de Nexus 4 uit op 320 pixels per inch ( de iPhone 5 met Retina-display heeft 326 ppi).

Het scherm is kraakhelder; berichten, afbeeldingen en teksten komen strak door, waarmee pixelachtige toestanden definitief tot het verleden behoren. En zo'n groot scherm biedt ook nog eens veel voordelen: video's kijken wordt er leuker op en ook het bekijken van kaarten, e-mail en berichten op WhatsApp is handiger omdat je gewoon meer ziet.

 

© PXimport

Het grote 4,7 inch-scherm heeft een zeer levendige kleurweergave.

In het dagelijks gebruik levert het grote scherm geen praktische problemen op. In je broekzak zit de Nexus 4 bijvoorbeeld niet in de weg, omdat ze er bij LG goed in geslaagd zijn de dikte te beperken tot 9 millimeter en de smartphone het acceptabele gewicht van 139 gram heeft meegekregen.

De telefoon is verder strak afgewerkt met matrubberen zijkanten, een chromen rand aan de voorkant en een gladde achterkant met verzonken camera en flitser. Wie van strak houdt, zal blij zijn met de keuze van een gladde achterkant. In het dagelijks gebruik vinden wij een achterkant met antislip van matrubber gemakkelijker.

Aan de bovenkant vind je de hoofdtelefoonaansluiting en aan de onderkant de micro-usb-aansluiting om op te laden. Niets bijzonders dus. Wel erg strak, kwalitatief goed gemaakt en handzaam. Het enige wat opvalt, is de verwerking van de speaker op de achterkant van de telefoon, op een centimeter van de onderkant; dat lijkt ons een niet heel logische keuze.

Android Jelly Bean 4.2

Wie er even 'uit' is geweest (mijn laatste Android-ervaring was op de HTC Desire, nu al twee jaar over op Apple) raakt prettig verrast door de vele mogelijkheden die de nieuwste versie van Android - in combinatie met een smartphone voorzien van krachtige processor - je biedt. Apps installeren, instellingen aanpassen, foto’s maken, je route tracken en navigeren, e-mailen, browsen: de Nexus 4 lijkt nergens moeite mee te hebben.

 

© PXimport

De chromen rand die over de voorkant loopt, geeft de Nexus 4 een zeer stijlvol smoelwerk.

In vergelijking met Apple’s iOS, doet deze telefoon met Android 4.2 (Jelly Bean) echt 'modern' aan. In het dagelijks gebruik merkten we géén haperingen wat betreft het uitvoeren van uiteenlopende taken: meerdere apps tegelijk draaien, multitasken, video’s uploaden naar YouTube, gamen, enzovoorts. Het komt allemaal door de krachtige Qualcomm Snapdragon S4 Pro-processor. Trekken we nog heel even kort het vergelijk met Apple’s iOS, dan kunnen we in ieder geval concluderen dat Android niet intuïtiever werkt. Maar dat zal geen geheim zijn.

Het besturingssysteem lijkt op je lijf geschreven en is niet voorzien van andere software die er als een tweede huid overheen ligt. Je hebt dus te maken met een 'schone' versie van Android 4.2, en in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Galaxy S4 of HTC One is er dus geen skin van een andere fabrikant aanwezig. Dat scheelt tijd als er updates komen, je krijgt de Android-updates gewoon als eerste.

Het besturingssysteem is helemaal aan te passen naar je eigen voorkeuren, en dit is in Android 4.2 makkelijker dan ooit. Pas bijvoorbeeld de grootte van de klok op een van je thuisschermen aan door het raster uit te trekken, waarbij het natuurlijk geheel aan jou is of je hier 'digitale analoge' klok wilt of een 'digitale digitale' klok... Daarnaast is ook het openen en sluiten van apps handig gedaan en is de weergavelijst met actieve apps overzichtelijk.

De pontificale integratie van Google Now (de realtime assistent die met je 'meedenkt' op basis van je eerdere gebruik van Google-diensten) is even wennen en hij is niet weg te klikken. Het lijkt erop dat Google er veel aan gelegen is dat gebruikers deze dienst omarmen.

 

© PXimport

De Nexus 4 heeft een opslagcapaciteit van 8 of 16 GB, wat helaas niet is uit te breiden met een microSD-kaartje.

Batterijduur

Over de batterijduur zijn we - voor een smartphone met deze schermgrootte, resolutie en processorkracht - best te spreken. De telefoon houdt het met gemak een dag vol, maar hoe meer je er mee doet (en oei, wat geeft de Nexus 4 je een hoop mogelijkheden voor dagelijkse dingen) hoe eerder hij leeg is. Bijladen gaat gemakkelijk via een micro-usb-kabel.

Toetsen en typen

Typen op de Nexus 4 is even wennen; hoewel het toetsenbord 'zelflerend' is en de woordenlijst meer en meer gepersonaliseerd raakt na veelvuldig gebruik. Ook het 'gesture typing' is nieuw. Dit werkt echter het best in het Engels en is niet voor alle talen geoptimaliseerd. Wij vonden dat de letters toch wel dicht op elkaar zitten. Dit los je op door de telefoon horizontaal te houden, maar dan merk je dat het scherm bijna te groot is om met twee duimen lange e-mails te tikken. Maar goed, daarvoor zijn tablets of

laptops nu eenmaal beter geschikt.

 

© PXimport

Het beeldscherm van de Nexus 4 heeft een prima kijkhoek.

Camera en media

Bij weinig licht zal je merken dat de camera (8 megapixel) niet geweldig is. Bij voldoende licht is er weinig mis mee. Nadeel blijft wel, en dat is vaker het geval met smartphones zonder fysieke ontspanner, dat het maken van een scherpe foto een vaste hand en geduld vergt.

De camera is voorzien van autofocus, die in een fractie van een seconde scherp stelt. Dit helpt je enorm om mooie foto’s te maken met de Nexus 4. Ook bestaat de mogelijkheid om 360 graden panoramafoto’s te maken, leuk als je bovenop een berg staat.

Met de videofunctie schiet je video's in hoge resolutie op 1080p. Ook hier is het zaak om de camera heel goed stil te houden en niet te snel te bewegen als je mooie opnames wilt maken. Je videobrouwsels kun je overigens gelijk bewerken met het voor geïnstalleerde Movie Studio en met één druk op de knop het internet op schieten via YouTube.

Conclusie

De bouwkwaliteit is hoog, de prestaties zijn heel erg goed, het display is groot maar handzaam en de telefoon zit zo volgestopt met handige opties voor dagelijks gebruik dat het een echte aanrader is. De Nexus 4 kan zich meten met het high-end prijssegment, maar is stukken goedkoper: met de prijs kwaliteit verhouding zit het dus helemaal goed.

LG Nexus 4

Prijs €469,-

Afmeting 133.9 x 68.7 x 9.1 millimeter

Gewicht 139 gram

Beeldscherm 4.7 inch (1280 x 768 pixels)

Besturingssysteem Android 4.2.2

Processor 1,5 Ghz Qualcomm Snapdragon S4 Pro

Opslagcapaciteit 8 GB / 16 GB

Werkgeheugen 2 GB

Camera achterkant 8 megapixel

Camera voorkant 1,3 megapixel

Pluspunten

Prijs-kwaliteit verhouding

Razendsnel

Prachtig scherm

Volledig te personaliseren

Google Now is spannend om te ontdekken

Minpunten

Onhandige locatie speaker

Gladde achterkant

Camera niet geweldig

Geheugen niet uit te breiden

SCORE: 8/10

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten