© PXimport

LG Optimus G Pro

Geplaatst: 1 oktober 2013 - 08:00

Aangepast: 16 november 2022 - 10:00

Lennart Koster

Smartphones worden groter. Een aantal jaar geleden moest ons mobieltje zo klein mogelijk zijn, tegenwoordig heb je bijna een tablet in je broekzak. Zo ook deze Optimus G Pro van LG. Dit is een zogenoemde 'phablet'; een combinatie tussen smartphone en tablet.

Het design van de Optimus G Pro

LG heeft ons een witte versie van de Optimus G Pro opgestuurd. Een typische LG-smartphone, zo blijkt. Op de voorkant vind je de thuisknop die je ook op andere toestellen van LG ziet terugkomen. Dit is tevens een notificatielampje. Het lampje licht zo fel op dat ik de telefoon 's nachts op zijn kop leg omdat het licht anders dient als ongewenste wake-up light.

 

© PXimport

Het notificatielampje is handig, maar 's nachts een ongewenste wake-up light.

De omlijsting van de telefoon is verrassend dun. Het toestel is niet groter dan hij hoeft te zijn en dat is een hele geruststelling aangezien het scherm met zijn 5,5 inch al reusachtig is. Daarnaast is hij lekker dun en niet te zwaar. Hij is mooi afgewerkt, aan de zijkant loopt rond de hele telefoon een zilverkleurige lijn. Het plastic klepje op de achterkant heeft een blokpatroon wat het toestel een speels maar toch mooi design meegeeft. Kortom, het toestel ziet er prachtig uit.

 

© PXimport

De achterkant bestaat uit een mooi blokpatroon.

Aan de linker zijkant vind je de volumetoetsen en de zogenoemde Quick Button die je als sneltoets voor een applicatie kunt gebruiken. Aan de onderkant de standaard micro-usb-aansluiting. Verder vind je aan de rechterkant de vergrendeltoets en aan de bovenkant van het toestel zit de hoofdtelefoon-aansluiting.

 

© PXimport

Bij de zilveren lijn zit de Quick Button, om snel een gewenste applicatie te openen.

Een indrukwekkend beeldscherm

Ik stond aardig versteld toen ik het toestel voor de eerste keer aanzette. Wat een scherm! Het is de eerste Full HD-smartphone van LG en dat spat er dan ook werkelijk vanaf. Met een resolutie van 1920 x 1080 pixels is alles echt haarscherp. Je kan geen pixel vinden en dit is heel prettig kijken. Ook kan je in direct zonlicht eenvoudig je scherm aflezen. De kijkhoek is prima, je ziet dat het contrast wat verandert maar alles blijft goed zichtbaar zodra je de telefoon kantelt.

Zoals eerder aangegeven, is het scherm 5.5 inch groot. En ja, dit is heel groot. Het is dan ook echt even wennen wanneer je vorige smartphone kleiner was. Ik heb vrij grote handen, maar voor mij was het zelfs moeilijk om met één hand de notificatiebalk - waarin mijn meldingen staan - uit te schuiven of op de terug-toets te drukken. Het voordeel is dat je alles kan zien en lezen wat op je beeldscherm verschijnt: webpagina's, teksten, video's. Geen probleem.

 

© PXimport

Met 5.5 inch is de LG-telefoon lastig met één hand te bedienen.

Prestaties

Het toestel draait op Android 4.1.2. De schil die LG over de standaard versie van Android heeft gelegd, werkt goed. Hij is lekker snel, precies wat je mag verwachten van een toestel in deze prijscategorie. Vloeiend gaat hij door de menu's en je applicaties heen. Ook de wat zwaardere applicaties kan hij vrij gemakkelijk aan.

De door ons geteste Optimus G Pro beschikt over 16 GB opslaggeheugen, waar je netto iets meer dan 10 GB van overhoudt. Vind je dit te weinig, dan kan je het geheugen uitbreiden met een microSD-kaartje.

De smartphone beschikt over LG's Qslide-apps. Dit zijn apps zoals de agenda, internetbrowser en rekenmachine, die in een nieuw venster op je scherm worden geopend. Je kunt ondertussen je andere apps gebruiken terwijl je deze op je scherm hebt staan. Door de transparantie te verlagen, kijk je door de app waardoor je gemakkelijk alles op je scherm kan zien. Dit is een leuke functie, zeker als je een datum moet doorgeven of snel wat moet noteren in een memo.

 

© PXimport

Met de Qslide-apps pak je eenvoudig je agenda erbij zonder je huidige scherm te verlaten.

Verder beschikt de LG Optimus G Pro ook over een afstandsbediening. In korte tijd heb je je apparaten toegevoegd en kan je ze bedienen met je telefoon. Ik vind het ideaal. Ik heb geen drie afstandsbedieningen meer nodig voor mijn surround audio-set, set-top-box en tv, ik pak gewoon de LG erbij. Het toestel beschikt aan de zijkant dus over een Quick Button, deze knop activeert een applicatie naar keuze. In mijn geval is dat de afstandsbediening.

Het toestel heeft een flinke accu aan boord (3140 mAh), maar dat mag ook wel met zulke prestaties en zo'n scherm. Toch moet je hem na een dag van vrij intensief gebruik wel aan het stroom hangen want het scherm slurpt je batterij aardig leeg.

Je maakt foto's met maximaal 13 megapixel. Dat is vrij veel, maar de foto's die eruit komen zijn niet heel spectaculair. Zodra je goed licht hebt zijn de foto's prima en laat hij alle details goed zien. Bij minder licht zie je al snel ruis ontstaan. De foto's zijn zeker niet om over naar huis te schrijven zodra je inzoomt. De foto's worden wazig en pixelig. De camera-app werkt overigens verder prima. De buttons zijn lekker groot, en ook is het eenvoudig om een foto te maken met de volumetoetsen.

Conclusie

Deze gigantische phablet van LG werkt perfect. Het Full HD-scherm is mooi en het toestel is razendsnel wat ervoor zorgt dat het fijn is om ermee te werken. Ik vind het een nadeel dat je hem niet eenvoudig met één hand kan bedienen. Dit haalt het gebruiksgemak toch wat naar beneden. Het toestel ziet er goed uit. Gelukkig maar, want niemand ziet hem over het hoofd wanneer je met dit formaat smartphone in je handen staat. Het notificatielampje is helaas wel erg fel en de accu gaat krap aan een dag mee. Daarnaast is ook de camera niet geweldig en is het toestel met zijn 500 euro wat aan de dure kant.

7,0

Ons oordeel

Pluspunten

Snel

Full HD-scherm

Design

Functionele apps

Minpunten

Twee handen nodig

Prijs

Fel notificatielampje

Camera

Conclusie

LG Optimus G Pro ---------------- **Prijs** € 500,- **Besturingssysteem** Android 4.1.2 **Processor** 1,7GHz (Quad Core) **Geheugen** 2 GB **Opslag** 16/32 GB (uitbreidbaar met microSD) **Geheugenkaart** microSD, microSDHC **Afmetingen** 150 x 76 x 9.4 mm **Gewicht** 172 gram **Accu** 3140 mAh **Scherm** 5.5 inch Full HD 1080p (1920x1080 **Camera voorkant** 2.1 megapixel **Camera achterkant** 13 megapixel...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten