Sinds kort ben ik met spoed op zoek naar woonruimte in Amsterdam. En dat is nog niet zo eenvoudig, zeker niet aan het begin van het collegejaar. Om de kans zo groot mogelijk te maken, plaatste ik op diverse Nederlands- en Engelstalige websites een oproep. En zo werd ik bijna slachtoffer van een zogegeten 'Advance Fee Fraud'.
In Amsterdam wonen en werken veel 'expats', die vaak hoge prijzen betalen voor woningen in de vrije sector. In de vrije sector geldt: de prijs wordt bepaald door wat 'de gek ervoor geeft'. Uit ervaring weet ik dat als je snel woonruimte nodig hebt, je grote kans maakt om tijdelijk onderdak te vinden bij zo'n expat. Want niemand betaalt graag teveel geld. Dus plaatste ik ook een advertentie op de website van de Engelstalige krant 'Amsterdam Weekly'.
Al snel ontving ik een reactie van Ashley May, een vrouw die sinds kort overgeplaatst zou zijn naar een andere vestiging van het bedrijf waarvoor ze werkt, in Oxford:
Apartment in Amsterdam for 600 euro
If you're interested, i have 2 bedrooms apartment for rent/lease, it is available for long / short term rent, located at quiet, clean and safe area in central Amsterdam, it's fully furnished living room that has broadband Internet, TV,Land line phone, clear bathrooms and toilets with well equipped kitchen that has modern facilities such as microwave, oven, refrigerator,washing machine, dish washer....For more details get back to me
Zo op het eerste gezicht was het een interessant aanbod. Na wat heen en weer gemail, begon ik echter te twijfelen aan de betrouwbaarheid van het aanbod. En om eerlijk te zijn: 600 euro voor een volledig ingericht twee-kamerappartement in hartje Amsterdam, dat was ook te mooi om waar te zijn.
De foto's van het appartement die ze me op een gegeven moment stuurde zouden inderdaad van een woning in Amsterdam kunnen zijn. Maar toen ik ze nog eens goed bekeek en inzoomde op de keuken zag ik iets opvallends: een wandcontactdoor met drie gaten. Die komen niet in Nederland voor. Was ik bijna slachtoffer geworden van een internetoplichter?
Dit model netstekker (met drie gaten) komt in Nederland niet voor.
Om helemaal zeker te zijn, heb ik maar even gegoogled. Op het huisadres, op haar naam en op haar e-mailadres. En toen was het 100 procent zeker: ash.may@gmail.com werd vermeld op diverse websites bij 'Scam Alert', oppassen dus! En blijkbaar had mevrouw niet alleen een appartement in Amsterdam, maar ook in Kopenhagen, Dublin en Parijs. Een klassiek geval van 'Advance Fee Fraud'.
Advance Fee Fraud
In het kort komt deze oplichtingsmethode er op neer dat nietsvermoedende slachtoffers worden gezocht die op zoek zijn naar een woning in Europese grote steden. Direct contact of bezichtiging van het appartement is niet mogelijk, want de eigenaar 'zit al in het buitenland'. Het enige dat u vooraf te zien krijgt is een aantal goede foto's. Uiteindelijk moet er een substantieel bedrag worden overgemaakt via Western Union Money Transfer, waarna de huissleutels worden opgestuurd. Om de betrouwbaarheid te verhogen, worden onder andere uw volledige naam, paspoortnummer en de huidige adresgegevens gevraagd. In mijn geval had ik 2000 euro mogen overboeken, waarna ik uiteraard nooit meer wat zou horen. Dit soort praktijken staat bekend als 'Advance Fee Fraud'. Let dus goed op en maak nooit vantevoren geld over zonder dat u zeker weet dat u met een betrouwbaar persoon te maken hebt!
Tip: al u iets wilt kopen op internet, of net als ik benaderd wordt voor bijvoorbeeld een woning en u vertrouwt het niet? Zoek dan via uw favoriete zoekmachine naar een aantal woorden uit de e-mail of advertentie. Zoek bijvoorbeeld op het e-mailadres, op de naam (tussen aanhalingstekens) of op telefoonnummer. Als uw voorgevoel klopt, dan is de kans groot dat u op de een of andere website of weblog wel iets vindt.
Bent u onverhoopt toch slachtoffer geworden van soortgelijke oplichtingspraktijken? Neemt u dan contact op met het KLPD. Zij hebben een speciaal rechercheteam dat zich bezighoudt met het bestrijden van (internet)oplichting.
Ik zal niet de enige zijn die 'mevrouw Ashley May' probeert op te lichten. En er zullen vast mensen zijn die er nog intrappen ook. Om die mensen die het niet vertrouwen te waarschuwen, plaats ik hieronder integraal onze e-mailwisseling, zodat deze bij een zoekopdracht gevonden kunnen worden. Een gewaarschuwd mens telt voor twee, nietwaar?
SCAM ALERT! DO NOT TRUST ASHLEY MAY (Advance Fee Fraud!)
If you're interested, i have 2 bedrooms apartment for rent/lease, it is available for long / short term rent, located at quiet, clean and safe area in central Amsterdam, it's fully furnished living room that has broadband Internet, TV,Land line phone, clear bathrooms and toilets with well equipped kitchen that has modern facilities such as microwave, oven, refrigerator,washing machine, dish washer....For more details get back to me
Hi Ashley, thanks for your mail! Where is the apartment situated? Which neighborhood/street?
When is it available?
Kind regards,
Onno
hello,
how are you doing?i am Ashley from Amsterdam,i was just posted to Oxford branch so that was why i want to rent out my apartment in here is the address 23 Oudezijds Voorburgwal Amsterdam 1012 .The apartment has 2 bedrooms and each room has it own private bathroom and toilet but shared kitchen and living room.The apartment cost 600euro monthly and security deposit of 800euro but refundable.I wont be around for viewing and that is why i will send you pics to enable you decide if you will be renting it or not.The apartment has just been renovated and fully equipped with modern tools including high speed internet facility.Here are some pics and hope you will like them.Before you can be assured of getting the room,you must make a month rent and deposit payment in advance so that the rooms will be reserved for you.However if you are not satisfy with this condition then it would be better if you do not reply to this as i dont want to waste either of our time.So hope to read from you soon
Hi Ashley,
I am fine, thank you. How are you and how's Oxford? I am still interested in the apartment, but I've got some more questions.
The rent for the apartment, is that for 1 room or 2? Who do I pay the money to and how? You wrote that you included some pictures, but they aren't attached, nor in the email body itself. I understand that you want to be sure to receive the money, but you must understand that I want to be sure that I don't get involved in some scam (sorry, but that happens a lot). So how do I know for sure that you really own the apartment? If everything is allright, I could move in next month (october).
Best,
Onno
Hi,thanks for your answers so find below the answers to your questions
The rent is for 2 rooms
Money would be paid to me
I will send pictures after this email
We shall sign a contract for assurance before payment
Sure you can move in next week
Hi Ashley,
Thanks for your message. The apartment looks very nice! Can you send me the contract and the payment information? Then we can get to business right away! I really look forward to having my 'own' apartment again and it's a really cool street to live!
For how long do you think I can rent it? Can I contact you by phone by the way? That talks easier than via email 
Thanks!
Onno
Hi,thanks for your quick response.It gives me impression that you are really serious about renting the place. Should you decide to take it,then we will need to enter an agreement signing and after that payment of 2 months rent and deposit
will have to be made to me by western union.So here are the details i will need to prepare the contract. (1).Your name (2).Your move in and move out date (3).Your home address and mailing address (4).Your passport ID number or a scanned copy(not necessary anyway. (5).Your postal address where i can post you keys after payment So i will wait to read from you
My number is +447031899713....Call by 7pm as i would be in office until then.