Gratis tv-series streamen - 10 tips!

© PXimport

Gratis tv-series streamen - 10 tips!

Geplaatst: 30 september 2014 - 04:00

Aangepast: 24 november 2022 - 11:05

Redactie ID.nl

Er zijn veel manieren om televisieseries in je eigen tijd (terug) te kijken. Er zijn diensten als Netflix, Videoland Unlimited en NLZiet, maar deze kosten wel geld. Is er dan helemaal niets meer gratis? Natuurlijk wel! In dit artikel passeren allerlei mooie gratis streamingdiensten de revue.

Tip 01: WappZapp

Met WappZapp kijk je naar online televisie op een Android- of iOS-toestel (iPhone of iPad). Verschillende bekende streamingdiensten zijn in deze app geïntegreerd, waaronder Uitzending Gemist, Veronica en YouTube. Ook filmpjes van de nieuwswebsites Nu.nl en De Telegraaf bekijk je via WappZapp. Open de applicatiewinkel van je mobiele apparaat en installeer WappZapp.

Voor het gebruik van de app is het niet per se nodig om een account aan te maken. Toch is het wel nuttig om te doen, want je hebt dan toegang tot alle functies van deze applicatie. Je kunt eventueel ook inloggen met je Facebook-account. Het startvenster bestaat uit een overzicht met uitgelichte filmpjes. Via veegbewegingen bekijk je welke videotips de redactie voor jou in petto heeft. Zodra je iets interessants tegenkomt, druk je op het pijltje om de weergave te starten.

 

© PXimport

Tip 01 Via WappZapp heb je toegang tot meerdere videobronnen.

Tip 02: Video's zoeken

In WappZapp ga je eenvoudig zelf op zoek naar leuk videomateriaal. Open linksboven het menu om een overzicht van alle categorieën op te vragen. Vouw een categorie open door bijvoorbeeld op Lachen, Muziek & Concerten of Series te tikken. Via veegbewegingen blader je door alle beschikbare video's. Bij ieder item zie je linksonder aan het pictogram wat de oorspronkelijke bron van het filmpje is.

Door op dit pictogram te drukken, verschijnt er een overzicht van andere video's die bij deze bron horen. Op deze manier bekijk je vanuit WappZapp rechtstreeks het aanbod bij bekende aanbieders als Uitzending Gemist, Vimeo, YouTube en NOS. Wil je naar een specifieke uitzending kijken? Open dan het menu en gebruik de zoekfunctie om de betreffende video te vinden.

 

© PXimport

Tip 02 Gebruik de categorieën in het menu om filmpjes over favoriete onderwerpen te ontdekken.

Tip 03: Later kijken

Wanneer je even rondsnuffelt in het aanbod van WappZapp, kom je allerlei leuke video's tegen. Wil je op een ander moment naar een uitzending kijken? Voeg het filmpje dan toe aan je favorieten. Je hoeft dan later niet meer op zoek naar deze video. Druk bij een uitzending op het pictogram met het klokje en plusteken. Kies vervolgens voor Voeg toe aan Bekijk 't later. Je vraagt eenvoudig een overzicht op van je favorieten: druk vanuit het startvenster rechtsboven op het pictogram met het poppetje. Je opent op deze manier je persoonlijke profiel bij WappZapp. Kies bij het onderdeel Bekijk 't later de video die je wilt openen. Verder vind je in dit scherm een geschiedenis van alle uitzendingen die je in het verleden hebt bekeken.

 

© PXimport

Tip 03 Voeg leuke uitzendingen toe aan je favorieten, zodat je ze later kunt bekijken.

Tip 04: Tv-series volgen

Als je een bepaald tv-programma leuk vindt, wil je nieuwe uitzendingen natuurlijk zo snel mogelijk bekijken. In WappZapp is het mogelijk om je favoriete tv-programma's te volgen. Zodra er een nieuwe uitzending klaarstaat, ontvang je een melding. Zoek binnen WappZapp je favoriete tv-programma op en open de bijbehorende video. In de linkerkolom zie je welke afleveringen er momenteel beschikbaar zijn. Tik voor de titel van het programma op Volg. Open vanuit het hoofdvenster je persoonlijke profiel om te zien welke items je volgt.

 

© PXimport

Tip 04 In je WappZapp-profiel zie je welke tv-programma's je momenteel volgt.

Tip 05: Hola

In Engeland en de Verenigde Staten hebben de meeste televisiestations ook hun eigen gemist-dienst. Helaas mag je die vanuit Nederland doorgaans niet bezoeken. De diensten zien namelijk aan het IP-adres dat je geen inwoner in het land van herkomst bent, waarna er een melding verschijnt dat je de video's niet kunt bekijken. De reden hiervoor is simpel. Veel buitenlandse tv-uitzendingen worden in een later stadium aan Nederlandse omroepen verkocht. Om een sterke onderhandelingspositie te creëren, hebben productiemaatschappijen liever niet dat veel buitenlandse kijkers de afleveringen al hebben gezien.

Gelukkig is het dankzij het tooltje Hola vrij simpel om regiofilters te omzeilen. Surf naar www.hola.org en klik op Start using Hola, it's free. Voeg de voorgestelde plug-in vervolgens toe aan je browser. Hola is geschikt voor Internet Explorer, Chrome en Firefox. Voor Internet Explorer is het noodzakelijk dat je een extra programma installeert. In Firefox en Chrome klik je rechtsboven op het vlammetje. Kies daarna voor Meer om een overzicht met buitenlandse streamingdiensten te openen.

 

© PXimport

Tip 05 Hola geeft je toegang tot diverse buitenlandse streamingdiensten.

Betaalde streamingdiensten

Hoewel er allerlei gratis alternatieven zijn om leuke films en series te bekijken, kun je ook besluiten om voor enkele euro's per maand in zee te gaan met een betaalde aanbieder. Netflix springt verreweg het meest in het oog. Voor een bedrag van 7,99 euro per maand heb je onbeperkt toegang tot een flinke catalogus met series en films in SD-kwaliteit. Vanaf 8,99 euro per maand kijk je in HD-kwaliteit. De meeste titels zijn al enkele jaren geleden uitgebracht. Series lopen doorgaans zo'n twee seizoenen achter.

Toch is Netflix dankzij de relatief lage abonnementsprijs en het brede aanbod zeer populair. Daarbij is deze streamingdienst voor zeer veel apparaten beschikbaar, zoals pc's, smartphones, tablets, gameconsoles en smart-tv's. Interessant is dat Netflix op basis van je kijkgedrag aanbevelingen doet. Wens je liever recenter filmmateriaal? Neem dan eens een kijkje bij Pathé Thuis of Videoland. Voor respectievelijk 5,99 en 4,99 euro huur je een film die kortgeleden is uitgebracht.

 

© PXimport

Netflix is een gebruiksvriendelijke streamingdienst die zelf ook eigen televisieseries produceert.

Tip 06: Hulu

Zodra je Hola aan je browser hebt toegevoegd, is het de moeite waard om de streamingdienst Hulu te bezoeken. Dit is een samenwerkingsverband tussen verschillende Amerikaanse tv-stations. Allerlei bekende series volg je gratis via deze dienst, zoals 24, Grey's Anatomy, Arrow en Bones. Ook klassiekers als The A-team en Miami Vice zijn beschikbaar. Klik in het overzicht van Hola op Hulu.com. Wanneer je deze website niet in het overzicht ziet staan, surf je naar het juiste webadres. Druk onder het vlammetje van Hola op de Amerikaanse vlag. Hulu denkt nu dat je de website vanuit de Verenigde Staten bezoekt, zodat je probleemloos afleveringen de leukste series bekijkt.

 

© PXimport

Tip 06 Je bezoekt Hulu gemakkelijk via een Amerikaans IP-adres.

Tip 07: Series kijken

Hulu heeft een gebruiksvriendelijke interface waarin je gemakkelijk series kunt vinden. Zodra je een leuke titel aanklikt, schotelt de streamingdienst automatisch de recentste aflevering voor. Onder het videokader zie je welke afleveringen er eerder zijn uitgezonden. Desgewenst kun je die ook afspelen. Hulu is voor een groot deel gratis, daarom komen er wel flink veel reclamespotjes voorbij. Bekijk je series graag in de hoogste kwaliteit? Beweeg met de muisaanwijzer over het videokader en klik op het pictogram met het tandwieltje. Kies bij het onderdeel quality voor high. Via het pictogram met de pijltjes open je de aflevering in volledige schermgrootte. Sommige content is leeftijdsgebonden, zoals uitzendingen van South Park. Dergelijke video's kun je alleen met een (Facebook-)account openen.

Naast een groot aanbod met series biedt deze aanbieder ook kosteloos toegang tot tientallen films. Het gaat hierbij vooral om ietwat gedateerde titels. Klik bovenaan in het menu op MOVIES om het aanbod te bekijken. Er is met Hulu Plus overigens ook een betaalde versie beschikbaar. Je hebt daarmee toegang tot volledige seizoenen van series en er is minder reclame zichtbaar. Een abonnement kost 7,99 dollar per maand.

 

© PXimport

Tip 07 De streamingdienst Hulu biedt prachtige series in uitstekende videokwaliteit aan.

Tip 08: Favorieten opslaan

Wanneer je bij Hulu inlogt met een account, voeg je afleveringen toe aan een favorietenlijstje. Klik rechtsboven op LOG IN. Via Sign up for free creëer je een Hulu-account. Als alternatief kun je het Hulu-account ook koppelen aan je Facebook-profiel. Je hoeft dan alleen nog maar een wachtwoord in te voeren. Maak een keuze en bevestig met Sign Up. Rechtsboven in Hulu verschijnt nu je profielnaam. Kom je een serie tegen die je graag wilt volgen? Je voegt deze gemakkelijk aan je favorieten toe door onder het videokader op favorite te klikken.

Als je deze optie nergens ziet staan, klik je in dat geval eerst op details. Een overzicht van favoriete series vraag je op door achtereenvolgens op je profielnaam en Favorites te klikken. Wanneer je deze functie in Hulu gebruikt, komt de streamingdienst vanzelf met persoonlijke aanbevelingen op de proppen. Kortom, een leuke manier om nieuwe series te ontdekken!

 

© PXimport

Tip 08 Je bewaart favoriete series desgewenst in je Hulu-profiel.

Tip 09: BBC iPlayer

De Britse tegenhanger van Uitzending Gemist is BBC iPlayer. Hier vind je onder meer series, tv-programma's, documentaires en samenvattingen van sportwedstrijden die eerder op de Engelse televisie zijn uitgezonden. Net als Hulu hanteert BBC een regiofilter. Gebruik om die reden de eerder besproken browserextensie Hola om de website www.bbc.co.uk/iplayer te bezoeken. Bovenaan kies je de gewenste zender, bijvoorbeeld BBC 1 of CBBC. Een leuke optie is dat je rechtstreeks naar live-televisie kunt kijken. Klik hiervoor op WATCH LIVE.

Verder kijk je allerlei uitzendingen terug. Kies voor TV Guide om te zien welke afleveringen je gemist hebt en klik op een titel om de weergave te starten. Wanneer je het beeld niet scherp genoeg vindt, kies je voor de optie Watch in HD. De snelle Britse tongval is niet altijd even gemakkelijk te volgen. Zo nodig schakel je om die reden Engelstalige ondertiteling in, zodat je het tv-programma beter begrijpt. Klik binnen het videokader op S om de ondertiteling te activeren. Net als bij veel andere streamingdiensten kun je bij BBC iPlayer vrijblijvend een account aanmaken. Het is hiermee mogelijk om in je profiel favoriete uitzendingen te bewaren. Klik op Sign in / Register wanneer je een account wilt creëren.

 

© PXimport

Tip 09 Via BBC iPlayer is het mogelijk om rechtstreeks naar live-televisie te kijken.

Tip 10: Comedy Central

Een andere leuke website die je dankzij Hola kunt bezoeken, is de Amerikaanse versie van Comedy Central. Hier vind je de nieuwste afleveringen van alles wat met comedy te maken heeft, zoals tv-shows, series en cabaret. Surf naar www.cc.com. Bekijk onder SHOWS en FULL EPISODES welke afleveringen er momenteel beschikbaar zijn. Kies voor Watch the Full Episode om de uitzending te starten.

Houd er rekening mee dat er eerst een reclamefilmpje verschijnt voordat de uitzending van Comedy Central op het scherm opent. De resolutie is niet aan te passen, al is dat gelukkig geen ramp, de videokwaliteit is namelijk van zichzelf al vrij goed. Mocht je de komedianten niet goed kunnen verstaan, dan schakel je optioneel Engelstalige ondertiteling in. Ga in dat geval met de muisaanwijzer op het videokader staan en klik op CC. Selecteer de optie ON en bevestig met OK.

 

© PXimport

Tip 10 De Amerikaanse website van Comedy Central heeft talloze shows die op je lachspieren werken.

[box]

Groot scherm

Streamingdiensten die met een laptop en/of tablet bereikbaar zijn, bekijk je wellicht liever op het grote scherm van je televisie. Met een laptop is dat niet bijster ingewikkeld. Het beste gebruik je hiervoor een HDMI-kabel. Op deze manier stuur je beeld en geluid door naar de televisie. Wanneer je laptop of televisie geen HDMI-aansluiting heeft, kun je wellicht via DVI of VGA verbinding maken. Er is dan wel een aparte kabel vereist wanneer je geluid via je beeldbuis wilt afspelen. Klik met de rechtermuisknop ergens op het bureaublad en kies voor Schermresolutie om de resolutie goed af te stemmen. Druk op Windows-toets+P om aan te geven op welke monitor(en) je beeld wilt weergeven. Je hebt keuze uit de opties Alleen computerscherm, Dupliceren, Uitbreiden en Alleen tweede scherm.

Tablets kun je meestal aan een televisie koppelen via een speciale adapter. Vanaf een iPad of ander merk tablet is het ook mogelijk om via het netwerk draadloos beeld naar een geschikte televisie door te sturen. Het is dan wel een voorwaarde dat de televisie AirPlay (iPad) of DLNA ondersteunt.[/BOX]

 

© PXimport

Gebruik de sneltoets Windows-toets+P om het beeld op de gewenste monitor(en) weer te geven.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten