© PXimport

10 tips voor je clouddiensten

Geplaatst: 4 december 2014 - 05:54

Aangepast: 24 november 2022 - 11:09

Richard Veenstra

Eerder kon je lezen wat je nodig hebt om je bestanden online op te slaan en welke clouddiensten je daarvoor het beste kunt gebruiken. Heb je je keuze gemaakt? Tijd om aan de knoppen te draaien, zodat je meer handige toepassingen hebt voor je opslagdienst of net dat beetje meer ruimte kan creëren.

Om de eerdere artikelen nog eens terug te lezen, kun je hier klikken als je je afvraagt welke clouddienst het beste bij jou past, en hier om te lezen waar je op moet letten bij het uitzoeken van een clouddienst.

01 Online schijfruimte samenvoegen

De kans is groot dat je een combinatie van allerlei diensten gebruikt voor online opslag. Met het programma CloudKafé integreer je alle diensten met elkaar. Naast ondersteuning voor vele clouddiensten biedt het programma ondersteuning voor onder andere Facebook, Flickr en YouTube om koppelingen en bestanden te delen. Wees je wel bewust dat het gebruik van CloudKafé of een soortgelijke dienst de veiligheid van je bestanden wel dusdanig kan aantasten. Alternatieven voor CloudKafé zijn bijvoorbeeld Otixo en BusyFlow, deze diensten bieden bovendien veel opties om samen aan documenten te werken.

 

© PXimport

CloudKafé voegt allerlei diensten met elkaar samen.

02 OneDrive-map als standaard documenten-map

Wil je vaak bestanden op je OneDrive opslaan? In Windows klik je met je rechtermuisknop op je documenten-map en kies je voor Eigenschappen. Klik op Toevoegen en navigeer naar je OneDrive-map. Kies voor Map opnemen en sluit af met OK. Als je nu vanuit een programma iets wilt opslaan, zal je OneDrive-map als je standaard opslaglocatie worden getoond. In OS X navigeer je naar je thuismap in Finder en sleep je de OneDrive-map naar de linkernavigatiekolom. Als je nu een programma opent en een bestand wilt opslaan, kun je op de OneDrive-map klikken om het bestand op te slaan.

 

© PXimport

Voeg je OneDrive-map toe aan de standaard opslaglocaties.

03 Verwijderde bestanden terughalen in Dropbox

Heb je toevallig een bestand van je Dropbox-account verwijderd? Geen probleem, de dienst houdt dertig dagen een reservekopie beschikbaar. Je kunt een bestand terughalen door in je browser naar www.dropbox.com te gaan en boven de lijstweergave op het prullenmandje met de tekst Verwijderde bestanden weergeven te klikken. In het grijs verschijnen bestanden die recentelijk zijn verwijderd, je haalt ze terug door met de rechtermuisknop op het bestand te klikken en voor Herstellen te kiezen. Dit geldt ook voor mappen. Als de map voorheen gedeeld was, kies je voor Rejoin shared folder.

 

© PXimport

Je kunt bestanden tot dertig dagen terugzien na verwijdering.

04 Apps in Google Drive

Als je Google Drive vanuit je browser benadert, weet dan dat je veel web-apps direct aan Google Drive kunt koppelen. Hiervoor ga je naar het tandwiel en selecteer je Apps beheren. Hier zie je welke apps al aan Google Drive zijn gekoppeld. Om een nieuwe app te koppelen, kies je voor Meer apps koppelen. Kies bijvoorbeeld de app Floorplanner, een web-app waarmee je makkelijk een nieuwe inrichting voor je huis kunt ontwerpen. Klik op Koppelen, log in met je Floorplanner-account en je kunt vanuit Google Drive meteen een nieuw Floorplanner-document aanmaken en beheren.

 

© PXimport

Kies een app en voeg het toe aan Google Drive.

05 Meer Dropbox-ruimte

Dropbox biedt je weinig ruimte met het gratis abonnement, maar gelukkig is het makkelijk om met een paar trucs vele gigabytes gratis ruimte binnen te halen. Nodig vrienden uit en ontvang 16 gigabyte als 32 mensen zich bij Dropbox aanmelden en installeer de app Mailbox op je smartphone en ontvang een extra gigabyte. Heb je een HTC- of Samsung-smartphone, dan kun je op deze pagina kijken of jouw model wordt ondersteund voor een speciale promotie-actie. Dropbox stunt bovendien vaak met gratis extra ruimte door middel van acties en spelletjes, houd hiervoor https://blog.dropbox.com in de gaten.

 

© PXimport

Dropbox geeft vaak extra gratis ruimte als je aan acties of spelletjes deelneemt.

06 Dropbox-bestanden offline inzien

Als je op je smartphone bestanden in Dropbox offline wilt kunnen inzien, denk je wellicht in eerste instantie dat dit niet mogelijk is. Gelukkig is er een makkelijke truc waarmee dit wel mogelijk is. Markeer het bestand als favoriet door op het sterretje onderaan te tikken. Belangrijk is wel dat je het bestand tenminste één keer opent terwijl je online bent, anders geeft Dropbox bij offline gebruik aan dat het bestand niet geladen kan worden. In Android kun je bovendien op Update all klikken om alle favorieten te updaten naar de laatste versies.

 

© PXimport

Markeer een bestand als favoriet om het offline te kunnen inzien.

07 Diensten laten samenwerken

Met de dienst IFTTT (If This Then That) kun je automatisch scripts maken voor verschillende programma's en online diensten. Maak bijvoorbeeld een script aan om foto's van Facebook waarin je getagt wordt, automatisch naar je Dropbox-account te uploaden. Of sla al je Instagram-foto's in één keer naar OneDrive-account. IFTTT heeft kanalen voor verschillende diensten, niet alleen Dropbox wordt ondersteund, ook Box, Google Drive en OneDrive zijn beschikbaar. Hier vind je informatie over de verschillende kanalen. Meer informatie over de werking van IFTTT kun je nalezen op www.ifttt.com.

 

© PXimport

IFTTT kan veel verschillende diensten met elkaar laten samenwerken.

08 Ruimte vrijmaken op iCloud

Met iCloud kun je op elk apparaat bepalen welke data met iCloud moeten worden gesynchroniseerd. Ga op je iPhone of iPad naar Instellingen / iCloud / Opslag en reservekopie / Beheer opslag en zie welke app het meeste van je iCloud-opslag afsnoept. Onderaan zie je hoeveel ruimte je nog over hebt op iCloud. Wil je data van een bepaalde app verwijderen, tik er dan op en verwijder de gegevens van iCloud. Bovenaan zie je bovendien van welke apparaten nog meer een reservekopie op iCloud staat. Heb je meer opslagruimte nodig, tik dan op Wijzig opslagabonnement.

 

© PXimport

Bepaal per app of je data in iCloud wilt opslaan.

09 Offline encryptie

Als je je online bestanden versleutelt met bijvoorbeeld BoxCryptor of met een clouddienst als SpiderOak, waarom dan ook niet je lokale bestanden versleutelen? Vooral op een laptop kan dit slim zijn. Als je laptop een keer wordt gestolen, kan een dief niet zonder master-wachtwoord toegang tot je bestanden krijgen. In Windows kan dat met DiskCryptor of BitLocker, OS X heeft FileVault. Bij al deze encryptiesoftware is het belangrijk om te weten dat je nooit je wachtwoord kwijt mag raken, bij dit soort diensten kun je je wachtwoord namelijk niet resetten.

 

© PXimport

FileVault vind je terug in OS X.

10 Meer ruimte op Box

Box geeft 50 gigabyte gratis ruimte weg als je met je Sony Xperia inlogt op de app Box for Android tot en met december 2014. Ook voor andere smartphones zijn dit soort acties van tijd tot tijd beschikbaar. Hier vind je alle actuele acties van Box, hier zie je ook dat momenteel gebruikers van LG-smartphones en -tablets 50 gigabyte aan hun account kunnen toevoegen middels een soortgelijke actie. Niet alleen mobiele systemen vinden hier acties, ook gebruikers van Dell-pc's ontvangen tot medio 2015 25 gigabyte extra ruimte.

 

© PXimport

Box stunt af en toe met gratis gigabytes.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000