13 handige tips voor je gastnetwerk

© PXimport

13 handige tips voor je gastnetwerk

Geplaatst: 25 juli 2016 - 10:14

Aangepast: 24 november 2022 - 12:04

Jeroen Boer

We zijn zo gewend aan het altijd toegang hebben tot internet, dat we het vrijwel nooit meer kunnen missen. Gelukkig is er overal wel internettoegang en uiteraard wil je je internetverbinding best delen, maar tegelijkertijd wel je netwerk afschermen. Dankzij het gastnetwerk is dat prima mogelijk.

01 Bescherm je netwerk

Je kunt gasten natuurlijk het wachtwoord van je eigen wifi-netwerk geven, maar dit is niet heel veilig. Waarschijnlijk heb je binnen je netwerk onbeveiligde gedeelde bronnen, zoals mappen op pc's of een NAS. Handig, maar dergelijke bronnen zijn ook probleemloos bereikbaar voor gasten die op jouw wifi-netwerk surfen. Lees ook: Zo ga je veilig online op een openbaar wifi-netwerk.

Misschien hebben je gasten niet direct snode plannen, waarschijnlijk zijn je vrienden en bekenden geen kwaadaardige hackers. Maar door het afgeven van het wachtwoord van je wifi-netwerk verlies je wel de controle over dit wachtwoord. De kans wordt groter dat het wachtwoord in handen valt van iemand die wel minder goede bedoelingen heeft. Het is voor de veiligheid van je netwerk dus geen goed idee om het wachtwoord van je eigen draadloze netwerk met andere mensen te delen.

© PXimport

01 Je wilt uiteraard niet dat gasten toegang krijgen de bestanden op bijvoorbeeld je NAS.

02 Gastnetwerk

Het is tegenwoordig bijna ongastvrij om gasten geen wifi-toegang te geven. Gelukkig heeft vrijwel iedere moderne router de mogelijkheid van een gastnetwerk. Voor je gasten werkt het gastnetwerk hetzelfde als een gewoon wifi-netwerk: ze krijgen toegang tot internet. Doorgaans is het gastnetwerk verder gescheiden van de rest van je netwerk. Gasten hebben dan dus geen toegang tot je pc, NAS of andere netwerkapparaten. Vaak is dit automatisch geregeld en is dit door de fabrikant van je router bepaald.

Sommige fabrikanten bieden gastgebruikers wel de mogelijkheid om toegang te krijgen tot het normale netwerk, dan moet je er zelf op letten dat je de juiste instellingen kiest. Beveilig overigens ook je gastnetwerk met een sterk wachtwoord. Het gastnetwerk maakt immers nog steeds gebruik van jouw internetverbinding waar jij verantwoordelijk voor bent. We hebben voor een aantal merken routers uitgezocht hoe je het gastnetwerk inschakelt. Mogelijk werkt het op jouw router net even anders, ondanks dat je één van de genoemde merken hebt. Soms gebruiken routerfabrikanten namelijk verschillende webinterfaces. Staat jouw merk router er niet bij of is de webinterface anders van opbouw? Zoek in de webinterface dan naar Guest Network, gastnetwerk of een soortgelijke term. Doorgaans vind je de optie apart in de interface of onder de draadloze instellingen.

03 Kies de 2,4GHz-band

Bij een gastnetwerk speelt de optimale snelheid wat ons betreft een ondergeschikte rol. Het gastnetwerk is bedoeld om je gasten toegang te geven tot internet zodat ze even wat dingen kunnen opzoeken of contact kunnen houden via bijvoorbeeld sociale media. Supersnel downloaden lijkt ons geen prioriteit. Wel moet het bereik goed zijn zodat je geen klachten krijgt over helemaal geen toegang. Afgaande op deze uitgangspunten is de 2,4GHz-band wat ons betreft de ideale kandidaat voor een gastnetwerk. Deze band biedt een groter bereik dan de 5GHz-band en is bovendien compatibel met vrijwel ieder apparaat. Daar staat tegenover dat de maximaal haalbare snelheid lager is dan via de 5GHz-band, maar dat vinden we voor gasten niet heel belangrijk. Je kunt er doorgaans trouwens ook voor kiezen om op zowel de 2,4- als de 5GHz-band een gastnetwerk aan te bieden.

Pas op: router achter router

Misschien gebruik je een eigen router met gastfunctionaliteit achter een andere router. Let er dan op dat de scheiding tussen het gastnetwerk en je normale netwerk niet altijd goed functioneert. Er zijn twee scenario's mogelijk. Gebruik je een eigen router achter de router van je internetprovider, maar is de rest van je netwerkapparatuur enkel verbonden met deze eigen router? Dus maak je gebruik van de DHCP-server van je eigen router en is ook alle bedrade apparatuur hierop aangesloten? Dan werkt de gastfunctionaliteit zoals gewenst en wordt gastverkeer netjes gescheiden.

Gebruik je echter een eigen router als aanvulling op je netwerk als draadloos accesspoint, dan werkt de scheiding tussen het normale en het gastnetwerk niet. Het maakt hierbij niet uit of je de gebruikte router zelf geconfigureerd hebt als accesspoint door bijvoorbeeld de DHCP-server uit te schakelen of dat de router een speciale accesspoint-modus heeft. Bij sommige merken routers werkt de gastfunctionaliteit helemaal niet als de router achter een andere router hangt. Bij andere routers kun je het nog wel instellen, maar werkt de geclaimde scheiding niet. Ook bij routers die je officieel kunt instellen als accesspoint werkt de scheiding tussen je normale netwerk en het gastnetwerk niet meer. Bij bijvoorbeeld een Netgear-router die je officieel kunt instellen als accesspoint, kun je wel een gastnetwerk instellen, maar is de optie dat gastgebruikers toegang hebben tot heel het netwerk altijd aangevinkt. Kortom: wees je bewust van deze beperkingen en activeer de gastfunctionaliteit alleen op de router die je als primair knooppunt in je netwerk gebruikt.

04 Activeren gastnetwerk ASUS-router

Log in op de webinterface en klik in de linkerkolom op Guest Network. Heb je nog geen gastnetwerk ingesteld, dan heb je maar liefst zes netwerken die je kunt instellen. Je krijgt drie netwerken op de 2,4GHz-band en drie netwerken op de 5GHz-band. Kies een van de opties en klik op Enable. Verander de Network Name (SSID) in een zelfgekozen naam. Kies bij Authentication Method voor WPA2-Personal en vul in het veld WPA Pre-Shared Key een veilig wachtwoord in. Eventueel kun je bij Accesstime nog een tijdslimiet instellen. Let erop dat de optie Access Intranet op Disable staat, zo voorkom je dat gasten toegang hebben tot jouw thuisnetwerk. Klik op Apply om het gastnetwerk actief te maken.

© PXimport

04 Voor een gastnetwerk vul je een netwerknaam en wachtwoord in en kun je soms aangeven of gastgebruikers toegang hebben tot je eigen netwerk.

05 Activeren Gastnetwerk D-Link-router

Log in op de webinterface van je router en klik op Settings / Wireless. Klik op Guest Zone waarna je het gastnetwerk kunt activeren. Je kunt een gastnetwerk activeren op de 2,4GHz-band en de 5GHz-band. Kies de gewenste band en zet Status op Enabled. Verander de Wi-Fi Name (SSID) in een zelfgekozen naam en vul in het veld Password het wachtwoord in. Controleer vervolgens of de optie Internet Access Only op Enabled staat, zo heeft een gastgebruiker alleen toegang tot internet. Klik op Save om het gastnetwerk te activeren.

06 Activeren Gastnetwerk Fritzbox-router

Log in op de FRITZ!Box en klik in het menu op WLAN. Klik vervolgens op Guest Access. Vink Guest access enabled aan en vul een eigen netwerknaam in. Standaard staat de encryptie op WPA + WPA2, zet deze eventueel op WPA2 (CCMP) voor extra veiligheid. Tik een veilig wachtwoord in het veld Network key. Op de FRITZ!Box kunnen ook gebruikers van het gastnetwerk elkaar niet zien, je kunt de optie The device connected with the guest access can communicate with each other aanvinken om ervoor te zorgen dat dit wel het geval is.

Standaard kunnen gebruikers alleen surfen en e-mailen, vink Restrict Internet applications: Only surfing and mail allowed uit om ook andere zaken toe te staan. Standaard wordt de verbinding van een gebruiker na dertig minuten verbroken, vink Disconnect automatically after uit om dit te voorkomen of kies een langere duur. Handig is dat de FRITZ!Box een QR-code in inloginformatie genereert. Klik op Print Info Sheet om deze code af te drukken. Op de FRITZ!Box is het verder mogelijk om filters te maken voor gebruikers op het netwerk. Klik in het menu op Internet / Filters. Onder Guest Network kun je door op het knopje Edit te klikken tijdslimieten en websitefilters instellen voor alle gebruikers op het gastnetwerk. Zo kun je het gastnetwerk ook 'misbruiken' als een speciaal netwerk voor bijvoorbeeld je kinderen.

© PXimport

06 Via de FRITZ!Box kun je de inloggegevens inclusief QR-code voor mobiele gebruikers afdrukken.

07 Activeren Gastnetwerk TP-Link-router

Log in op de webinterface en klik in de linkerkolom op Guest Network. Zorg dat de optie Allow guests to access my loal network uit staat. Vul in het veld Wireless Network Name (SSID) eventueel een eigen netwerknaam in en selecteer WPA/WPA2 Personal naast de optie Security. Selecteer WPA2-PSK als Version en vul een wachtwoord in het veld password in. Vink de optie Enable aan en klik vervolgens op Save.

08 Gastnetwerk Netgear

Log in op de webinterface en klik in het linkermenu op Gastnetwerk. Je kunt ook op de tegel Gastnetwerk klikken. De instellingen zijn verdeeld over de twee frequentiebanden. Klik bij de gewenste frequentieband op Gastnetwerk inschakelen. Zorg dat je de instelling Gasten toestaan om elkaar te zien en toegang geven tot mijn lokale netwerk uitgeschakeld blijft. Kies onder Beveiligingsopties voor WPA2-PSK [AES] en vul een wachtwoord in. Klik vervolgens op Toepassen om het gastnetwerk in te schakelen.

09 Activeren Gastnetwerk Linksys-router

Meld je aan op je Linksys-router en klik in de rechterkolom op Gasttoegang. Zet de optie Gasttoegang toestaan aan en klik op Wijzigen. Kies bij de gewenste frequentie de gewenste SSID en vul in het veld Wachtwoord gastnetwerk een wachtwoord in. Vink Ingeschakeld aan en klik op OK. Linksys gebruikt een andere methode voor gasttoegang dan de andere merken. Bij Linksys maak je als gastgebruiker geen verbinding met een beveiligd netwerk. Het gaat hier om de methode die wij aanduiden als 'hoteltoegang'. Gasten maken verbinding met een open wifi-netwerk zonder beveiliging en dienen vervolgens in de browser een pagina te openen waarop ze een gebruikersnaam en wachtwoord kunnen intikken. We zijn niet heel erg fan van deze methode. Buiten dat de inlogpagina niet versleuteld is via https, blijft ook daarna al het netwerkverkeer onversleuteld en dus eenvoudiger om te onderscheppen voor buitenstaanders.

© PXimport

09 Linksys maakt gebruik van een onversleuteld netwerk waarop je inlogt via een webpagina.

10 Activeren Gastnetwerk Sitecom-router

In de webinterface van Sitecom vind je de instellingen voor een gastnetwerk onder de instellingen van de betreffende wifi-band. Klik dus op 2.4GHZ WiFi of 5GHz WiFi. Open vervolgens het tabblad Basic en kies bij de optie Guest Network voor Enable. Er verschijnen nu meer opties. In het veld GUEST SSID kun je de naam van je gastnetwerk aanpassen. Klik op Apply om de wijzigingen door te voeren. Open vervolgens het tabblad Security en selecteer bij de optie SSID Selection de naam van je gastnetwerk. Kies vervolgens bij de optie Encryption voor WPA pre-shared key en kies WPA2(AES) als WPA Type. De optie Pre-shared Key Type moet op Passphrase staan. Tik nu in het veld Pre-sharedKey het gewenste wachtwoord in en klik op Apply. Het gastnetwerk is nu ingesteld.

Inschakelen met apps

Je gastnetwerk kun je het beste uitschakelen als er geen gasten zijn. Zo weet je zeker dat er geen internettoegang is zonder dat jij het weet. Het signaal van je draadloze netwerk houdt immers niet binnen je huis op. Als er gasten komen, wil je het gastnetwerk natuurlijk wel eenvoudig kunnen inschakelen. Gelukkig bieden steeds meer routerfabrikanten apps voor iOS en Android en soms Windows Phone. Deze apps stellen je in staat om je router snel te beheren via de app. Belangrijker is dat je snel het gastnetwerk kunt in- en uitschakelen. Let overigens goed op wat je doet, soms moet je iedere keer opnieuw kiezen dat je een beveiligd gastnetwerk wilt opzetten. Dat zouden we zeker aanraden, een open netwerk dat jouw internetverbinding gebruikt is eigenlijk nooit een goed idee.

© PXimport

Veel routerfabrikanten bieden apps waarmee je onder andere de gasttoegang kunt inschakelen.

11 Snelkoppeling naar instellingen

Bij sommige routers kun je het gastnetwerk snel inschakelen via een app (zie kader). Maar wat als je een pc wilt gebruiken om het gastnetwerk te activeren? Dat kan uiteraard door in te loggen op de webinterface waarna je de juiste pagina moet openen voor het instellen van je gastnetwerk. Een trucje hiervoor is het aanmaken van een snelkoppeling naar de instellingen voor het gastnetwerk. Zo ben je in één klik op de juiste pagina. We gaan er in dit voorbeeld vanuit dat je Chrome gebruikt als standaardbrowser, dezelfde truc is op een vergelijkbare manier ook mogelijk met andere browsers. Overigens werkt dit trucje niet in combinatie met alle routers. Het werkt alleen als de instelpagina voor het gastnetwerk een eigen url heeft. Zie je geen aparte url, dan kun proberen om met rechts op de link naar de instelpagina te klikken en te kiezen voor Link openen in nieuw tabblad. Soms verschijnt er dan wel een aparte url voor de instelpagina voor het gastnetwerk.

Zorg ervoor dat op je pc de inloggegevens voor de webinterface automatisch ingevuld worden. Heb je dit nog nooit ingesteld, dan zal Chrome je na het inloggen vragen of het wachtwoord mag worden opgeslagen. Krijg je deze vraag niet en kent Chrome de inloggegevens niet, dan heb je er in het verleden waarschijnlijk voor gekozen om de inloggegevens nooit op te slaan. Klik in dat geval in het menu van Chrome op Instellingen en klik op Geavanceerde instellingen weergeven. Klik onder het onderdeel Wachtwoorden en formulieren op Wachtwoorden beheren. Scrol naar het onderdeel Nooit opgeslagen en zoek het IP-adres of de url van de webinterface van je router. Houd de muiscursor boven het IP-adres of de url en klik op het kruisje. Wanneer je nu opnieuw inlogt op de webinterface van je router, zal gevraagd worden om de inloggegevens op te slaan.

Navigeer in de webinterface naar het gedeelte waar je het gastnetwerk kunt instellen en kopieer de url. Klik met rechts op je bureaublad en kies Nieuw / Snelkoppeling. Plak de url naar de pagina met de instellingen voor het gastnetwerk in het locatieveld en klik op Volgende. Geef de snelkoppeling een naam en klik op Voltooien. Je kunt nu via de snelkoppeling direct de instellingen voor je gastnetwerk openen. Je zult eerst wel op inloggen moeten klikken, waarna de inloggegevens automatisch worden ingevuld. Vaak wordt je nu direct naar de juiste pagina geleid. Is dat niet het geval klik dan nogmaals op de snelkoppeling. Omdat je nu wel bent ingelogd, opent de juiste pagina wel.

© PXimport

11 Je kunt bij sommige routers een directe snelkoppeling maken naar de instellingen voor je gastnetwerk.

12 Snelkoppeling op iOS

Hoewel veel routerfabrikanten tegenwoordig een app hebben, is dat lang niet altijd het geval. Je kunt dan hetzelfde trucje gebruiken als op de pc. Net als op de pc werkt dit alleen goed als de instellingen voor het gastnetwerk zijn eigen url heeft. Op een iPhone of iPad surf je in Safari naar de webinterface van je router. Log in en tik op Bewaar wachtwoord. Safari onthoudt nu het wachtwoord van de webinterface.

Verschijnt deze melding niet en kent Safari het wachtwoord niet, dan heb je in het verleden waarschijnlijk gekozen dat je wilt dat het wachtwoord niet wordt onthouden. Kopieer dan de volledige url van de inlogpagina van je browser (bijvoorbeeld http://192.168.1.1/Main_Login.asp). Tik in het hoofdscherm van de iPhone dan op Instellingen / Safari. Kies onder Algemeen voor Wachtwoorden. Tik in het scherm dat opent op Voeg wachtwoord toe en plak in het veld website de volledige url die je eerder gekopieerd hebt. Tik vervolgens de gebruikersnaam en het wachtwoord in en tik op Gereed.

Wanneer je nu naar de webinterface van je router surft, tik je op het invulveld voor je gebruikersnaam en selecteer je Vul wachtwoord automatisch in. Navigeer vervolgens naar de instellingen voor het gastnetwerk. Hier kun je een favoriet van maken, maar handiger is waarschijnlijk een snelkoppeling op het thuisscherm van je iOS-apparaat. Kies hiervoor het deelpictogram (vierkantje met pijltje omhoog) en selecteer Zet in beginscherm. Verander eventueel de naam en klik op Voeg toe. Wanneer je hierop drukt, moet je mogelijk eerst het wachtwoord invullen en kom je soms op een verkeerde pagina. Druk dan nogmaals op de snelkoppeling om de juiste pagina te openen.

13 Snelkoppeling op Android

Ook op Android kun je proberen om een snelkoppeling te maken naar de instellingen voor het gastnetwerk. Dit werkt wederom alleen goed als de instellingen voor je gastnetwerk een eigen url in de adresbalk krijgt. Surf naar de inlogpagina van je router en vul de gebruikersnaam en het wachtwoord in. Heb je nog nooit een keuze gemaakt voor het opslaan van het wachtwoord, tik dan op Opslaan.

Verschijnt deze vraag niet en kent Chrome het wachtwoord niet, dan heb je er vermoedelijk ooit voor gekozen om het wachtwoord nooit te onthouden. Tik op het menupictogram en kies Instellingen. Kies voor Wachtwoorden opslaan en kijk of het IP-adres of de url van je router onder Nooit opgeslagen staat. Tik er dan op en kies Verwijderen. Wanneer je nu naar de inlogpagina van je router surft, zul je na het invullen van de gegevens de vraag krijgen of de gegevens opgeslagen moeten worden. Surf na het inloggen naar de pagina met instellingen voor het gastnetwerk, druk op het menupictogram van Chrome en kies Toevoegen aan startscherm. Verander eventueel de naam voor de snelkoppeling en kies Toevoegen. Wanneer je deze snelkoppeling gebruikt, worden de gebruikersnaam en het wachtwoord automatisch ingevuld. Druk op inloggen en je wordt naar de juiste pagina geleid. Kom je op een algemene pagina, druk dan nogmaals op de snelkoppeling.

Maak een QR-code

Net als je normale netwerk, dien je je gastnetwerk te beveiligen met een wachtwoord. Maak het je gasten eenvoudig door een documentje uit te printen met de netwerknaam en het wachtwoord. Voeg in het document daarnaast een QR-code toe waarmee gebruikers verbinding kunnen maken. Surf hiernaartoe en kies in het veld Contents voor Wifi network. Vul de netwerknaam en het wachtwoord in en kies bij Network Type voor WPA/WPA2. Klik vervolgens op Generate. Android-gebruikers kunnen deze QR-code bijvoorbeeld scannen met de app Barcode Scanner, waarna ze direct verbinding hebben met het netwerk. iPhone-gebruikers kunnen gebruik maken van bijvoorbeeld QR Reader for iPhone. Verbinden gaat op iOS niet automatisch, maar kunt vanuit de QR-app wel het wachtwoord kopiëren zodat je het alleen nog maar hoeft te plakken in het invoerveld als je verbinding maakt met het netwerk.

© PXimport

Maak een QR-code waarmee gebruikers eenvoudiger verbinding kunnen maken.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten