15 tips voor je draadloze netwerk

© PXimport

15 tips voor je draadloze netwerk

Geplaatst: 16 april 2014 - 06:38

Aangepast: 16 november 2022 - 09:56

Ignace de Groot

Geen kabels meer, comfortabel internetten in de tuin of op vakantie. Je wilt vast nooit meer zonder wifi. Toch zijn er een paar zaken waar je beter rekening mee houdt om een optimaal signaal te krijgen, pottenkijkers buiten de deur houden of je netwerk monitoren. Wij geven je vijftien tips en tools.

01 Site survey

Heb je een grote woning en wil je een draadloos netwerk opzetten of optimaliseren, dan voer je best een zogenoemde 'site survey' uit. Gewapend met een Windows-laptop en (de gratis versie van) het programma Ekahau Heatmapper kun je aan de slag. Het is de bedoeling dat je met deze laptop overal rondwandelt waar je een draadloze verbinding wil.

Heatmapper pikt automatisch de wifi-signalen op, registreert je toegangspunten en brengt het draadloze signaal in beeld door middel van ingekleurde vlakken. Als het even kan, gebruik je als achtergrond de plattegrond van je woning, zodat je meteen een duidelijk beeld krijgt van de signaalsterktes op elke locatie. Er bestaan ook betaalde Heatmapper-versies voor Android.

 

© PXimport

Visuele feedback over de signaalsterkte van je draadloze netwerk.

02 WLAN-detectie

Vind je een complete site survey overdreven, maar wil je wel graag een snapshot van je wifi-omgeving, dan zijn Xirrus WiFi Inspector en inSSIDer uitstekende tools. Xirrus is alleen beschikbaar voor Windows, inSSIDer ook voor Mac en Android, maar de nieuwste versie 4 is niet langer gratis (nu 20 dollar).

Beide tools tonen je de gedetecteerde SSID's, signaalsterkte (in dBm), netwerkmodus en -type, eventuele encryptiemethode, producent van de router of het toegangspunt, MAC-adres (BSSID), kanaal en frequentie. Op deze manier krijg je niet alleen een goed idee van de dekking van je netwerk, je krijgt ook de naburige draadloze netwerken te zien, inclusief de kanalen waarop die opereren (zie ook tip 8).

 

© PXimport

Interessante informatie over de gedetecteerde draadloze netwerken in één oogopslag.

03 Indringers?

Heb je je draadloze netwerk afgeschermd met een wachtwoord, maar ben je er toch niet helemaal gerust op dat onbekenden geen verbinding kunnen maken? Het gratis programma SoftPerfect WiFi Guard (Windows, OS X en Linux) is een handig hulpmiddel om na te gaan welke apparaten een verbinding hebben opgezet met je netwerk.

Na de installatie van de tool geef je aan welke apparaten van jou zijn. Vervolgens blijft Wifi Guard actief op de achtergrond en scant die om de dertig seconden je netwerk. Zodra een onbekend apparaat verbinding maakt, krijg je een melding. Het programma blokkeert helaas geen ongewenste verbindingen, maar geeft informatie over de onbekende bezoekers, zoals het IP- en MAC-adres.

 

© PXimport

WiFi Guard ligt op de loer en waarschuwt je voor indringers.

04 Virtuele router

Je bent onderweg en er is geen hotspot in de buurt. Wel heb je je laptop mee die via de ethernetkabel verbonden is. Dan maak je van je laptop toch gewoon een draadloze hotspot? Dat doe je met Virtual Router en de draadloze netwerkadapter van je laptop. Zo'n virtuele hotspot opzetten kan nauwelijks eenvoudiger.

Je vult een SSID in, evenals een WPA2-wachtwoord en kiest de netwerkadapter die je wil delen. In de meeste gevallen zal dat je bekabelde LAN-verbinding zijn, maar Virtual Router kan ook overweg met een 3G- of 4G-verbinding enz. Zodra je op Start Virtual Router klikt, is je hotspot klaar en kun je je mobiele apparaat verbinden.

 

© PXimport

Je pc of laptop fungeert voortaan ook als wifi-hotspot.

05 VPN

Dankzij openbare hotspots kun je bijna overal op internet met je mobiele apparaten. Handig, maar niet zonder risico, aangezien de meest openbare hotspots je data onversleuteld het netwerk op sturen. Dat maakt dat gevoelige informatie als wachtwoorden of creditcardnummers voor het grijpen liggen.

Je doet er in dat geval goed aan een versleutelde verbinding op te zetten. Dat kan met het gratis Hotspot Shield VPN, dat je data via een VPN-server (virtual private network) laat lopen. Een bijkomend voordeel van deze dienst is dat je (tot op zekere hoogte) anoniem kunt surfen en dat ook vaak sites met regioblokkades bereikbaar worden. Hotspot Shield is beschikbaar voor Windows, Android en iOS.

 

© PXimport

Een versleutelde VPN-verbinding beschermt je tegen pottenkijkers.

06 Wachtwoord vergeten!

Het kan voorkomen dat je het wachtwoord van je draadloze netwerk vergeet. Dat (WPA-)wachtwoord kun je weer leesbaar maken via (de webinterface van) je draadloze router of via een Windows-pc die draadloos is verbonden met je netwerk. Druk op de toetscombinatie Windows-toets+R, typ hier het commando ncpa.cpl in en klik op OK.

Klik met de rechtermuisknop op je draadloze netwerkverbinding en kies Status / Eigenschappen van draadloos netwerk. Open het tabblad Beveiliging en plaats een vinkje bij Tekens weergeven. Het is nog makkelijker met WirelessKeyView. Dit programma geeft je in één oogopslag alle WEP/WPA-wachtwoorden die op je pc zijn opgeslagen.

 

© PXimport

Sleutel vergeten? Het tooltje WirelessKeyView diept die wel voor je op!

07 QR-code

Je hebt je draadloze netwerk beveiligd met een sterk WPA2-wachtwoord. Verstandig, maar niet zo handig als je geregeld kennissen over de vloer krijgt die je toegang tot het netwerk wil verschaffen. Een oplossing is je SSID en het wachtwoord om te zetten in een QR-code.

Dat kan met de online QR Code Generator van Zxing, waarbij je in het bovenste uitklapmenu kiest voor Wifi network. Je hoeft de gegenereerde code dan maar af te drukken en via de QR-app op de smartphone van je bezoeker te laten inlezen. Die krijgt dan meteen toegang tot je netwerk zonder je wachtwoord te zien.

 

© PXimport

Toegang tot je netwerk via een QR-code.

08 Kanaliseren

In tips 1 en 2 noemden we al enkele tools waarmee je allerlei informatie over je eigen en naburige draadloze netwerken kunt aflezen. Zo kom je onder meer te weten welk kanaal of deel van de beschikbare frequentie die netwerken gebruiken. Binnen de 2,4GHz-band bijvoorbeeld zijn er veertien kanalen beschikbaar.

Kanalen kunnen elkaar echter overlappen en op die manier voor storing zorgen. Daarom doe je er goed aan je toegangspunt of router in te stellen op een kanaal dat zover mogelijk is verwijderd van de kanalen van de naburige netwerken: idealiter blijf je daar minstens vijf kanaalnummers vandaan. Gebruikt je buur bijvoorbeeld kanaal 6, dan stel je kanaal 1 of 11 in.

 

© PXimport

Het is vaak zoeken naar een geschikte plaats in de drukte van de 2,4 GHz-band.

09 Dualband

Draadloze netwerken die binnen de 2,4GHz-band opereren, hebben niet alleen last van overlappende kanalen, ze zijn ook gevoelig voor storingen van andere apparaten die vaak in dezelfde band actief zijn, zoals DECT-telefoons, babyfoons en magnetrons. Beschikt je mobiele apparaat over een 802.11n-netwerkadapter met ondersteuning voor 5 GHz, dan kun je die in de 5GHz-band laten werken, op voorwaarde dat ook je router of accesspoint dit ondersteunt.

Binnen deze band zijn ook 23 niet-overlappende kanalen beschikbaar. Om te vermijden dat je oudere mobiele apparaten buitensluit die bijvoorbeeld op 802.11g werken en alleen 2,4 GHz aankunnen, stel je je toegangspunt bij voorkeur op (simultane) dualband in. De nieuwste standaard 802.11ac ondersteunt uitsluitend nog 5 GHz.

 

© PXimport

Simultane dualband: iedereen tevreden.

10 Router als toegangspunt

Je wil draadloze ontvangst in diverse ruimtes van je woning of bedrijf? Dan zijn er verschillende mogelijkheden. Zo kun je meer dan één toegangspunt (accesspoint) plaatsen, die elk bekabeld met je netwerk zijn verbonden. Nagenoeg alle wifi-routers kun je overigens ook als een gewoon toegangspunt laten fungeren.

In dat geval voorzie je de toegangspunten bij voorkeur allemaal van hetzelfde SSID en wachtwoord, maar geef je elk toegangspunt een (zo) verschillend (mogelijk) kanaal mee. Bij drie toegangspunten in de 2,4GHz-band kun je bijvoorbeeld kanalen 1, 6 en 11 instellen.

 

© PXimport

Roaming over meerdere toegangspunten: zelfde SSID, verschillend kanaal.

11 Extender

Een extender of repeater is een alternatief om het draadloze bereik te vergroten. Deze vangt het draadloze signaal van je router of accespoint op en stuurt het versterkt weer door. In de meeste gevallen stelt de configuratie niets voor: je stopt de extender in het stopcontact en je vult het wachtwoord voor je draadloze netwerk in. Omdat je slechts een stopcontact nodig hebt, kun je de extender op veel plekken plaatsen, zolang die het signaal van je router of toegangspunt oppikt.

Houd er rekening mee dat door de werking van zo'n toestel de snelheid van het wifi-signaal (op de plaats van de extender) doorgaans wordt gehalveerd.

 

© PXimport

Extenders (ook repeaters genoemd) zijn makkelijk geïnstalleerd, maar hebben een negatieve impact op de snelheid.

12 Netwerkadapter

Blijkt je draadloos signaal ontoereikend, ga dan na of het zendvermogen van je toegangspunt wel op 100% staat ingesteld. Dat geldt ook voor de netwerkadapter van je pc. Dat kun je voor sommige adapters controleren door in Windows Apparaatbeheer (Configuratiescherm / Systeem en beveiliging / Systeem / Apparaatbeheer) het eigenschappenvenster en vervolgens het tabblad Geavanceerd te openen.

Het is ook mogelijk dat het zendvermogen lager wordt ingesteld zodra je laptop in energiebesparende modus komt. In Windows 7/8 druk je Windows-toets+R in en voer je powercfg.cpl uit. Klik op De schema-instellingen wijzigen en kies Geavanceerde energie-instellingen wijzigen. Open Instellingen voor de adapter voor draadloos netwerk en stel die in op Maximale prestaties.

 

© PXimport

Zorg dat je netwerkadapter niet mee in slaap valt.

13 Tethering

Je bent onderweg met je familie en je hebt wel een mobiele verbinding (via 3G of 4G) maar een wifi-hotspot valt nergens te bespeuren. Dan kun je je smartphone eventueel als een hotspot laten fungeren. De meeste moderne smartphones (vanaf Android 2.2 en iOS 3.1.3) hebben namelijk tethering-functionaliteit, waarbij je je smartphone als wifi-hotspot inricht en op deze manier zijn mobiele verbinding deelt met andere apparaten die je verbindt.

In Android 4.x bijvoorbeeld vind je deze functie via Instellingen / Draadloos en netwerken / Meer / Tethering en draagbare hotspot. Je kunt echter ook een losse persoonlijke hotspot (mifi genaamd) aanschaffen, dat een vergelijkbare functionaliteit biedt.

 

© PXimport

Desnoods stel je je smartphone als een draagbare hotspot in.

14 Traffic shaping

Wanneer het gehele gezin tegelijk internet op gaat, krijgt een router het vaak zwaar te verduren. Een (draadloze) router die 'traffic shaping' ondersteunt kan dan een oplossing bieden. Die geeft standaard prioriteit aan verkeer dat zich niet teveel haperingen of vertraging kan veroorloven, zoals gamen, HD-video's en internettelefonie.

In de meeste gevallen kun je echter zelf de prioriteiten voor elk type verkeer vastleggen. Afhankelijk van de producent luistert deze technologie naar verschillende namen. Bij Belkin bijvoorbeeld heet dat Bit Boost, bij Sitecom heet het StreamEngine.

 

© PXimport

Traffic shaping prioriteert datapakketjes op basis van type voor een optimale bandbreedte.

15 Firmware-update

Beschik je over een wat oudere router of toegangspunt, dan kun je met een firmware-update vaak betere prestaties of een uitgebreidere functionaliteit krijgen. Bijvoorbeeld ondersteuning van VPN of een nieuwere wifi-standaard (zoals 802.11ac), maar soms ook een wat hoger zendvermogen. Je doet er in elk geval goed aan af en toe de site van de producent in de gaten te houden.

Volg hoe dan ook nauwgezet de instructies voor zo'n update en onderbreek die in geen geval. Wie niet bang is om te experimenteren kan ook een kijkje nemen op deze website. Hier vind je alternatieve firmware voor heel wat (oudere) draadloze routers.

 

© PXimport

Een firmware-update kan nieuw leven in je draadloze router blazen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000