3 tips om anoniem(er) te mailen

© PXimport

3 tips om anoniem(er) te mailen

Geplaatst: 21 mei 2015 - 03:22

Aangepast: 14 december 2022 - 15:34

Martin Gijzemijter

Rond privacy is een hoop te doen, zeker nadat bekend werd dat inlichtingendiensten meer van ons weten dan we voor mogelijk houden. Dat is beangstigend en we kunnen ons voorstellen dat je er alles aan wilt doen om anoniemer te zijn. Deze tips helpen je dat te bereiken op het gebied van e-mail.

Bewustwording: anoniem bestaat niet

Er zijn wel degelijk stappen die je kunt nemen en diensten die je kunt gebruiken om je anonimiteit op internet beter te waarborgen. Belangrijk is echter dat je jezelf geen illusies maakt: écht anoniem bestaat niet. Of zoals wordt gezegd: overal waar een slot wordt gemaakt, zal er iemand opstaan die het kan openbreken. Honderd procent anonimiteit is dus echt niet te garanderen, simpelweg omdat technologie altijd in ontwikkeling is. Dat gezegd hebbende, is er een verschil tussen mails sturen zonder enige acht te slaan op privacy en e-mails sturen via diensten die het een stuk nauwer nemen met je privacy.

© PXimport

Maak jezelf geen illusies: écht anoniem bestaat niet.

Browsen met Tor

Om anoniem te kunnen mailen, zul je een nieuw e-mailadres moeten aanmaken. Een dienst als Gmail valt daarbij al af, omdat daar om andere gegevens van je worden gevraagd. Maar welke anonieme e-maildienst je ook kiest, het heeft allemaal weinig zin als je het account aanmaakt in een 'gewone' browser zoals Firefox of Internet Explorer, immers, de anonimiteit begint met het aanmaakproces. Om die reden raden we je aan de anonieme browser Tor te downloaden en (als je 'anoniem' wilt blijven, deze ook vanaf nu te blijven gebruiken).

 

© PXimport

Wil je anoniem mailen, dan zul je ook een anonieme browser moeten gebruiken.

Mailen met Hushmail

Nu je anoniem surft, kun je ook anoniem mailen. Surf naar www.hushmail.com en klik op Sign up for Hushmail. Hushmail is een e-mail dienst als Gmail, maar dan met nadruk op anonimiteit en zonder advertenties. Kies een e-mailadres en bepaal een passphrase. Een passphrase is bijna hetzelfde als een wachtwoord, maar dus eigenlijk een wachtzin. Let op: in tegenstelling tot, bijvoorbeeld, Gmail, kun je deze zin niet achterhalen als je hem kwijt bent. Schrik niet, bij de volgende stap lijkt het nu ineens alsof je moet gaan betalen voor Hushmail. Dit is niet zo. Rechtsboven zie je de optie Continue with a free Hushmail account. Je account is nu aangemaakt en je kunt inloggen. Je komt nu terecht in een interface die veel lijkt op die van andere e-maildiensten, maar dan zonder allerlei onnodige rommel, zonder reclame en zonder meeglurende ogen.

 

© PXimport

Hushmail is een dienst die vergelijkbaar is met Gmail, maar dan zonder reclame en met anonimiteit.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten