Alles wat je moet weten over je bekabelde netwerk

© PXimport

Alles wat je moet weten over je bekabelde netwerk

Geplaatst: 24 december 2015 - 09:09

Aangepast: 14 december 2022 - 15:04

Jeroen Boer

Een thuisnetwerk staat steeds vaker synoniem voor het wifi-netwerk. Toch zijn kabels belangrijker dan ooit. Een kabel is sneller en betrouwbaarder dan wifi. Kabels vormen daarom naar onze mening nog altijd de basis van een thuisnetwerk. Wat moet je weten over het bekabelde deel van je netwerk?

Een bedraad netwerk vormt de backbone van je netwerk. Het is de beste manier om je netwerk op een snelle manier naar meerdere kamers in je huis te krijgen. Op een netwerkaansluiting kun je immers niet alleen bedrade apparatuur aansluiten: met behulp van een accesspoint zet je een netwerkaansluiting weer om in een wifi-netwerk. Daarnaast kun je een netwerkaansluiting gebruiken om je draadloze netwerk te ontlasten. Wifi maakt gebruik van een beperkte frequentieruimte en ieder apparaat dat hier geen beroep op hoeft te doen, zorgt voor een lagere belasting en zo een sneller en stabieler wifi-netwerk. Gebruik voor vaste apparaten die een netwerkaansluiting hebben daarom altijd kabels. Lees ook: 10 tips om je kabels weg te werken.

De basis van ethernet vindt zijn oorsprong bij het beroemde Xerox PARC (dat ook de grafische userinterface uitvond) in 1973. In 1980 leidde dat tot de eerste standaard die in 1982 werd opgevolgd door de tweede standaard met een snelheid van 10 Mbit/s. In de beginjaren maakte ethernet nog geen gebruik van de kabels die we vandaag de dag gebruiken. Ethernet was toen gebaseerd op coaxiale kabels (vergelijkbaar met televisiekabels) waarbij alle apparaten met doorlussen als het ware op dezelfde kabel waren aangesloten. Apparaten moesten hierdoor op elkaar wachten om uit te zenden en al het verkeer werd door alle apparaten ontvangen. Halverwege de jaren tachtig werd de netwerkkabel zoals we die nu kennen uitgevonden, waarbij het netwerk als het ware een ster vormt met een hub in het midden. In 1995 volgde Fast Ethernet met een snelheid van 100 Mbit, gigabit volgde in 1999 maar brak pas echt door rond 2010.

Gigabitkabels

Al een aantal jaar is een gigabitnetwerk (1000 Mbit/s) de standaard voor thuisgebruik. Naast gigabitapparatuur heb je hiervoor ook geschikte bekabeling nodig. Netwerkkabels zijn te koop in verschillende snelheidsklassen die worden aangeduid met Cat gevolgd door een cijfer. Voor een gigabit-netwerk heb je minimaal Cat 5e-kabels nodig. Ook de betere standaarden Cat 6 en Cat 6a zijn uiteraard geschikt. Wij raden je voor thuisgebruik aan om te kiezen voor Cat 5e-bekabeling of voor Cat6a-kbels. Cat 5e is goedkoper dan Cat 6 of Cat 6a en is door het ontbreken van een extra binnenkern bovendien flexibeler waardoor hij eenvoudiger te verwerken is. Het is met Cat 5e-bekabeling bijvoorbeeld geen enkel probleem om twee kabels door één krap pvc-pijpje in de muur te trekken zoals we doorgaans in huizen tegenkomen.

Cat 6- en 6a-kabels hebben een kunststof kern tussen de kabels zitten, waardoor de kabel een stuk minder soepel is en dus lastiger te verwerken is. Voor een thuisnetwerk heeft Cat 6 in onze ogen weinig meerwaarde omdat gigabit-snelheid in de praktijk ook prima met Cat 5e-bekabeling haalbaar is. Cat 6a heeft voor toekomstig gebruik wel meerwaarde, want deze kabels zijn gecertificeerd voor een snelheid tot 10 Gbit/s. Als het lastig is om netwerkkabels aan te leggen, dan kan het dus verstandig zijn om nu al voor Cat6a te kiezen met het oog op de toekomst.

 

© PXimport

Patchkabels om apparaten aan te sluiten kun je kant en klaar kopen in diverse lengtes.

Vaste of soepele kern

Netwerkkabels zijn behalve in snelheidscategorieën zoals Cat 5e of Cat 6a ook onder te verdelen in kabels met een vaste kern of soepele kern. Kabels met een vaste kern worden vaak aangeduid met de Engelse term 'solid' terwijl we bij kabels met een soepele kern spreken over 'stranded'. Op zich is het eenvoudig om te weten welke soort kabel je voor welk doel nodig hebt. Kabels met een vaste kern gebruik je voor vaste bekabeling in de muur of op plekken waar je het één keer aanlegt, vastzet en nooit meer aankomt. Dergelijke kabels werk je netjes af met een wandcontactdoosje. Kabels met een soepele kern gebruik je op plekken waar kabels niet vast liggen. Je sluit hiermee je apparatuur op elkaar aan. Denk dan bijvoorbeeld aan een kabel om een computer aan te sluiten op een switch of wandcontactdoos. Deze zogenaamde patchkabels kun je zelf maken door stekkertjes te knijpen op een soepele kabel. Dat raden wij af, het is veel eenvoudiger en betrouwbaarder om patchkabels kant en klaar te kopen.

 

© PXimport

Kabels die je vast verwerkt in de muur kun je kopen op een rol van bijvoorbeeld honderd meter.

Switch: spin in het web

Een modern ethernetnetwerk kent een stervorige opbouw met een middelpunt waar diverse kabels samenkomen. Zo'n middelpunt noemen we een switch. Met een switch sluit je netwerkkabels (en dus je netwerkapparatuur) op elkaar aan. Je router of modemrouter heeft vrijwel altijd een ingebouwde switch met vier netwerkaansluitingen. Heb je een wat oudere (modem)router, dan kan het zijn dat deze poorten slechts 100 Mbit/s ondersteunen. Voor een internetverbinding tot 100 Mbit maakt dat voor de internetsnelheid niet uit.

Om de rest van het netwerk wel op gigabitsnelheid te krijgen, kun je een gigabitswitch achter je modemrouter hangen, waarop je al je kabels uit je netwerk aansluit. Heb je wel gigabitaansluitingen in je router, maar wil je meer dan vier apparaten aansluiten? Dan breid je het aantal poorten uit met een switch. Het is het beste om met zo min mogelijk switches te werken, dus hoe meer kabels je in één switch kunt stoppen hoe beter. We raden je daarom aan een switch met minstens acht poorten te kopen. Je verliest altijd één poort op een switch: je moet de switch immers ook aansluiten op de rest van je netwerk. Switches komen niet alleen van pas op het centrale punt in je netwerk, ook op de uiteinden in bijvoorbeeld je televisiemeubel is een switch handig. Zo kun je meerdere apparaten op één netwerkaansluiting aansluiten en hoef je minder kabels te trekken.

 

© PXimport

Een switch zorgt ervoor dat al je apparatuur op elkaar wordt aangesloten.

Bedraad netwerk aanleggen

We gaan in dit artikel niet in op hoe je een bedraad netwerk tot in de puntjes zelf aanlegt. Wil je daar meer over lezen, dan vind je op onze website hoe je een netwerk aanlegt.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten