ASUSTOR AS5002T - NAS en mediaspeler

© PXimport

ASUSTOR AS5002T - NAS en mediaspeler

Geplaatst: 30 juli 2015 - 04:39

Aangepast: 14 december 2022 - 15:21

Edmond Varwijk

ASUSTOR maakt de laatste jaren grote stappen in de NAS-markt. Wij gingen aan de slag met hun recente dualbay-model: de ASUSTOR AS5002T. Behalve als NAS, kun je hem dankzij een HDMI-uitgang ook inzetten als mediaspeler.

Dat ASUSTOR grote stappen maakt, is niet moeilijk te begrijpen. Dit bedrijf van ex-medewerkers van QNAP kijkt vooral heel goed de kunst af bij zijn directe concurrenten en doet minimaal hetzelfde en als het kan net even meer. De hardware net even mooier, het besturingssysteem net even aantrekkelijker en net even meer packages om de functionaliteit van de NAS mee uit te breiden. Veel van die packages zijn overigens niet van Asustor zelf maar van derde partijen, maar ook met het toelaten van andere ontwikkelaars en bedrijven tot de NAS was ASUSTOR er vroeg bij. Lees ook: Zo luister je naar muziek met je NAS.

 

© PXimport

De ASUSTOR AS5002T biedt een HDMI- en S/PDIF-aansluiting.

Goede hardware

De AS5002T is gebouwd rond een krachtige dualcore Intel Celeron-processor en 1 GB RAM-geheugen. Van alle NAS-apparaten in de test levert de AS5002T de beste prestaties. Een handigheid van ASUSTOR, ook omdat het merk tot nu toe enkel Intel-processoren in zijn NAS-apparaten heeft gebruikt, is dat je de schijven zo kunt overzetten in een andere (grotere) NAS van het merk en direct verder kunt werken. Wil je de NAS direct aansluiten op je audio/videoapparatuur dan kan dat via de HDMI-aansluiting en er is zelfs een optische digitale audio-uitgang (SP/DIF). Het apparaat is hierdoor ook prima inzetbaar als mediaspeler.

 

© PXimport

ASUSTOR biedt heel veel uitbreidingen voor zijn NAS-apparaten.

Veel mogelijkheden

Er is ruim keuze aan standaardapplicatie en functionaliteit, in combinatie met het enorme aanbod aan packages is het in elk geval vele malen teveel om hier op te noemen. Downloaders en mediafanaten hebben keuze genoeg net als iedereen die de NAS vooral zakelijk inzet. Daarnaast zijn er diverse sync- en cloudopties. De HDMI-uitgang kun je gebruiken om de NAS te configureren wanneer je geen netwerkverbinding hebt. Sluit een muis, toetsenbord en monitor aan en je kunt zo uit de verpakking direct de NAS configureren. Een verbeterpunt is aantal en de kwaliteit van de mobiele apps voor smartphone en tablet. Wat ons betreft is het enige echte nadeel de prijs waarmee dit één van de beste NAS-apparaten met twee schijfposities is.

9,0

Ons oordeel

Pluspunten

Krachtig

Veel mogelijkheden

Ook mediaspeler

Minpunten

Prijs

Conclusie

Asustor AS5002T --------------- **Prijs** € 323,00 **Aantal schijven** 2 **Processor** Intel Celeron J1800 (2,41 GHz dualcore) **Geheugen** (MB) 1024 **RAID** JBOD, 0, 1 **Aansluitingen** 2x gigabit LAN, 2x usb 2.0, 2x usb 3.0, eSATA, HDMI, S/PDIF **Downloaden** Http, ftp, bittorrent **Netwerkservices** UPnP, Printerserver, ftp-server, Time Machine, iSCSI, DLNA, iTunes, muziek **Aantal packages** 123 **Mobiele apps** 2x iOS (iPad/iPhone), 8x Android **Gemiddelde prestatiescore** 86,01 Mbyte/s **RAID1 – Lezen** 85,20 MByte/s **RAID1 – Schrijven** 90,15 MByte/s...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000