Bestuur je huis op afstand met je tablet

© PXimport

Bestuur je huis op afstand met je tablet

Geplaatst: 26 augustus 2014 - 08:30

Aangepast: 24 november 2022 - 11:03

Richard Veenstra

Het wordt tijd dat je je smartphone of tablet niet alleen maar inzet om films te kijken en email te checken. Met een paar handige tips bestuur je je tv, je lampen en computer in een handomdraai!

Tip 01: Tv bedienen

Als je een digitaal televisieabonnement hebt, staat er naast je tv een settopbox of decoder van de aanbieder. Je kunt het apparaat natuurlijk bedienen met de meegeleverde afstandsbediening, maar sommige settopboxen zijn eveneens met je smartphone of tablet te bedienen. Heb je een mediabox van UPC, dan kun je met een speciale app voor iOS of Android bijvoorbeeld opnames programmeren. De Horizon TV App download je in de App Store of Google Play Store en na installatie log je in met je UPC-accountgegevens.

Heb je een iPad of iPhone, dan kun je zelfs de gehele mediabox bedienen. Hiervoor heb je de aparte app Horizon TV Remote nodig. Zowel de mediabox als de iPhone of iPad moeten op hetzelfde wifi-netwerk zijn aangemeld. Naast dat je de mediabox kunt bedienen, kun je ook meteen op je iPad een tv-zender bekijken. Of jouw aanbieder een app aanbiedt om je settopbox of decoder te bedienen, lees je op de site van je televisie-aanbieder.

 

© PXimport

Tip 01 Met de Horizon TV Remote bedien je de mediabox van UPC.

Tip 02: Bedienen met IR

Een normaal huishouden heeft naast een settopbox natuurlijk ook een televisie, een versterker en een dvd- of bluray-speler in de kast staan. Om al deze apparaten te besturen, kun je een universele afstandsbediening kopen, maar die is vaak onoverzichtelijk en bevat een hoop knopjes die je zelden gebruikt. Om je smartphone of tablet in te zetten als universele afstandsbediening, heb je in sommige gevallen wel extra hardware nodig.

De meeste apparaten worden namelijk bediend via infrarood (IR) en veel mobiele apparaten hebben deze technologie jaren geleden verruild voor het modernere bluetooth. Android-gebruikers kunnen geluk hebben, er zijn smartphones en tablets die een zogenoemde IR-blaster aan boord hebben om infrarood-apparatuur mee te bedienen. De Samsung Galaxy S5, de HTC One en de LG G2 hebben bijvoorbeeld zo'n IR-blaster. Apple-gebruikers hebben pech en zullen moeten investeren in een hardware-kastje dat een wifi-signaal converteert naar een IR- of RF-signaal. De Tablet remote van One For All kost 69 euro, voor die prijs krijg je een klein zwart kastje en kun je de gratis Nevo-app van het bedrijf downloaden. Configureer al je apparaten vanuit de app en bestuur in de toekomst je apparaten met het grote scherm van je Android-tablet of iPad.

 

© PXimport

Tip 02 De Samsung Galaxy S5 heeft een IR-blaster aan boord zodat je infrarood-apparatuur kunt bedienen.

IR of RF

De begrippen IR en RF worden vaak doorelkaar gehaald, beide protocollen vind je vaak in universele afstandsbedieningen. IF staat voor infrarood en kun je vergelijken met het licht van een zaklamp, je moet de afstandsbediening op het te besturen apparaat richten om het te bedienen.

RF staat voor radiofrequentie en werkt zoals een walkie talkie. Ook al staat het ontvangende apparaat in een andere ruimte, je kunt het met een RF-afstandsbediening nog steeds besturen. Let dus goed op wat voor kastje je koopt als je met je smartphone of tablet je entertainmentapparatuur wilt besturen.

 

© PXimport

De One For All Tablet remote zet een wifi-signaal om naar een IR-signaal.

Tip 03: Muziek streamen

De volgende stap in huis is je audioapparatuur. Strikt genomen bedien je in dit geval niet je audioapparatuur, maar stuur je muziek van je smartphone of tablet naar je hifi-set of luidsprekers. Het systeem van Sonos is prijzig maar biedt je de mogelijkheid om via de Sonos Controller App (ook voor Android) verschillende muzieknummers naar luidsprekers in verschillende ruimtes te streamen. Je kunt desgewenst luidsprekers met elkaar combineren en vanuit de app de muziek naar meerdere luidsprekers streamen. Zo kun je in de woon- en eetkamer Adele luisteren, terwijl je in de keuken Armin van Buuren opzet.

Heb je een iPhone of iPad, dan kun je ook kiezen voor een goedkopere AirPlay-optie. Een AirPort Express-station kost je 99 euro en wordt op je wifi-netwerk aangemeld. Op je iPad of iPhone veeg je naar boven om het bedieningspaneel te openen. Tik op AirPlay en selecteer de naam van je AirPort Express. Je moet nu alleen nog even een kabel tussen de AirPort Express en je versterker of luidspreker aansluiten om de muziek van bijvoorbeeld de muziek-app of Spotify naar de luidsprekers te streamen. Losse luidsprekers die het AirPlay-protocol ondersteunen zijn ook verkrijgbaar.

 

© PXimport

Tip 03 Stream je muziek van je iPhone naar AirPlay-luidsprekers of een AirPort Express.

Tip 04: Domotica

Vrijwel alle zaken in je huis kun je bedienen met afstandsbedieningen of met een smartphone of tablet, het sleutelwoord is domotica. Uiteraard kun je een lamp, gordijn of garagedeur niet zonder tussenkomst van speciale hardware bedienen met je mobiele apparaat. Hiervoor zijn talloze systemen beschikbaar. Een bekend concept is KlikAanKlikUit, een systeem dat je wellicht al eens in de bouwmarkt hebt gezien. De producten, zoals lampfittingen, stekkerdozen en bewegingsmelders, zijn schappelijk geprijsd en te bedienen met een afstandsbediening van KlikAanKlikUit.

Wil je je smartphone of tablet gebruiken als afstandsbediening, dan heb je het basisstation ICS-1000 nodig. Dit apparaat sluit je aan op je thuisnetwerk en kun je benaderen met je smartphone of tablet met behulp van de app van KlikAanKlikUit (ook voor Android). Gek genoeg is de app alleen voor smartphones verkrijgbaar, er is geen aparte tablet-versie. Android-gebruikers moeten even opletten, er zijn namelijk twee versies van de app in de Play Store te vinden, je moet de app Klik Aan van het bedrijf COCO International BV hebben.

 

© PXimport

Tip 04 Het systeem van KlikAanKlikUit vind je in de bouwmarkt. Voor de besturing met een mobiel apparaat heb je het basisstation ICS-1000 nodig.

Tip 05: Schakelaar

Als je niet per se je hele huis hoeft te bedienen met je smartphone, dan kun je ook voor een minder uitgebreide oplossing kiezen. De markt voor producten die je met je smartphone kunt bedienen wordt steeds groter. De WeMo-producten van Belkin zijn een goed voorbeeld, de WeMo Switch-schakelaar kan handig zijn voor diverse toepassingen. Steek de WeMo Switch in het stopcontact en steek de stekker van een lamp of elektrisch apparaat in de WeMo Switch. Met behulp van je smartphone of tablet kun je de schakelaar bedienen door de WeMo-app te downloaden.

De enige voorwaarde is dat je thuis over een (snel en stabiel) wifi-netwerk beschikt, de WeMo Switch heeft namelijk een geïntegreerde wifi-ontvanger aan boord en zo kun je een verbinding tussen je mobiele apparaat en het WeMo-product creëren. Uiteraard kun je via de app timers instellen voor elke schakelaar, zo kan een aangesloten koffiezetter bijvoorbeeld elke ochtend om zeven uur aan worden gezet.

 

© PXimport

Tip 05 De app scant automatisch naar WeMo-producten die op je wifi-netwerk zijn aangemeld.

Tip 06: Lampen aanzetten

Niet alleen Belkin heeft bestuurbare producten uitgebracht, Philips heeft zich toegelegd op het op afstand besturen van lampen. Hierbij gaat het om de Hue-serie. Op het eerste gezicht zijn dit lampen met een normale fitting. Naast de lampen moet je het basisstation The Bridge aanschaffen, dit kastje zet een wifi-signaal om in een signaal wat de lampen bedient. Via de gratis app bepaal je of je de lamp aan- of uit wilt zetten, The Bridge geeft dit door aan de lamp. De lampen van Hue kunnen allemaal een andere tint aannemen, deze kleurvariaties bepaal je met de app.

Je kunt automatisch een kleurenschema laten uitkiezen voor een bepaald moment of handmatig een paar lampen een bepaalde kleur meegeven. Goedkoop is het niet, het basispakket met drie lampen en The Bridge kost je zo'n 200 euro. Concurrent LG is met een zelfde soort principe bezig en noemt zijn product de Smart Bulb. De Smart Bulb is vooralsnog alleen in Zuid-Korea beschikbaar, het is nog niet duidelijk of en wanneer het product naar Europa komt.

 

© PXimport

Tip 06 Het basispakket van Philips Hue kost je zo'n 200 euro.

Tip 07: Pc of laptop

Er zijn talloze toepassingen te bedenken waarbij het nuttig is om je desktop-pc of laptop te kunnen bedienen met je smartphone of tablet. Als je je pc op je muziekinstallatie hebt aangesloten en je niet elk halfuur op wilt staan om een ander album te kiezen, kun je beter een verbinding tussen je mobiele apparaat en je computer creëren. Het toverwoord is VNC, dit staat voor Virtual Network Computing. Het principe werkt als volgt: op je computer installeer je een VNC-server, op het apparaat waarmee je de pc wilt bedienen installeer je een VNC-client. Als je een Mac wilt bedienen, heb je geluk: je kunt de optie Schermdeling onder Systeemvoorkeuren / Delen inschakelen.

Klik op Computerinstellingen en selecteer VNC-viewers kunnen het scherm beheren met het volgende wachtwoord. Eronder typ je een wachtwoord. Op een pc installeer je het beste het programma TightVNC. Klik op Installer for Windows waarbij je de juiste versie (32 of 64 bit) kiest. Volg de installatie-instructies. Na installatie start je het programma, klik je op Server en zorg je dat achter Main server port het getal 5900 staat. Vink Require VNC authentication aan en klik zowel onder Primary password als onder View-only password op Set om een wachtwoord in te geven, de wachtwoorden kunnen hetzelfde zijn. Klik op OK om het programma te sluiten.

 

© PXimport

Tip 07 Met TightVNC heb je een prima VNC-server voor Windows in handen.

Tip 08: VNC-client

De volgende stap is om een client op je smartphone of tablet te installeren. Een goede client voor iOS is Remoter: Remote Desktop (VNC) voor 0,89 euro. Na installatie tik je op het plusje linksboven en je computer verschijnt in de lijst. Tik op de naam en vervolgens op Start. Als de app om een wachtwoord vraagt, vul je dit in achter Password. Bij Login hoef je niks in te vullen.

Als er geen verbinding kan worden gemaakt, tik je op de naam van de computer en kies je Add. Zorg dat er bij Server Type de optie VNC/ScreenSharing is geselecteerd en je achter VNC Password het juiste wachtwoord invult. Vervolgens kun je met je mobiele apparaat je pc bedienen. De vensters die actief zijn op je computer, zie je direct op je iPhone of iPad. Door te vegen over het scherm van je iPhone of iPad navigeer je over het virtuele beeldscherm van je pc en als je een tekst wilt typen, tik je op het toetsenbord. Voor Android kun je de gratis app Remote Ripple - Desktop Viewer downloaden. Deze app werkt op een zelfde manier, installatie-instructies vind je hier.

 

© PXimport

Tip 08 Je Windows-bureaublad bedienen vanaf je iPad? Het kan met een VNC-oplossing.

Tip 09: Tablet als hulp

Naast dat je je complete pc kunt besturen met je mobiele apparaat, zijn er ook speciale apps te vinden om alleen bepaalde programma's of onderdelen van je besturingssysteem te besturen. Een geweldige app is Actions, helaas is de app wel alleen voor de iPad te downloaden. De app werkt samen met zowel een Mac als een pc. Na installatie vertelt de app dat je de Actions Server op je computer moet installeren, je krijgt de download-koppeling na enkele minuten via email toegestuurd. Ontvang je de mail niet, ga dan naar www.getactionsapp.com, tik op Get your free Actions Server. Hierna tik je in de app op het Mac-logo als je een Mac wilt bedienen of kies je voor het Windows-logo als je een pc wilt bedienen.

Je iPad en je computer moeten op hetzelfde wifi-netwerk zijn aangemeld. Op je computer start je het zojuist gedownloade programma, op de iPad tik je linksboven op het grijze computer-icoontje en tik je op de naam van je computer om de twee apparaten met elkaar te verbinden. Na een paar seconden verschijnt er een code in beeld, deze code tik je in het zojuist opengeklapte venster op je computer. Het voordeel van Actions ten opzichte van een VNC-oplossing is dat de app allemaal grote knoppen heeft om bepaalde standaard-commando's voor je te doen. Je kunt vensters minimaliseren, de helderheid van het scherm aanpassen, het geluid uitzetten enzovoort. Het nadeel ten opzichte van een VNC-oplossing is dat je niet je complete pc kunt bedienen, je ziet nooit je bureaublad of documenten. Het is dus meer een soort interactief toetsenbord dan dat het je complete computer op je iPad weergeeft.

 

© PXimport

Tip 09 Actions is alleen voor de iPad beschikbaar en levert je snelkoppelingen naar acties van het besturingssysteem of bepaalde programma's.

Draadloze protocollen

Je smartphone of tablet is uitgerust met een aantal draadloze technieken. Allereerst kun je apparaten besturen via wifi. Heb je een modern apparaat, dan is de kans groot dat je een wifi-module hebt met de recente n-standaard. De ondersteunde protocollen worden weergegeven met het getal 802.11 plus een letter erachter, 802.11n in het geval van de meest recente smartphones en tablets.

Een oude smartphone ondersteunt soms alleen 802.11a, 802.11b of 802.11g, dit betekent dat het bereik van de wifi-verbinding minder groot kan zijn. De verbinding is ook langzamer, maar dat maakt voor het aansturen van apparaten in je huis vaak weinig uit. Een tweede protocol wat in bijna elke moderne smartphone of tablet aanwezig is, is bluetooth. Bluetooth wordt vaak gebruikt om apparaten met elkaar te koppelen, bijvoorbeeld autoradio's of headsets. Ook kun je via dit protocol muziek streamen naar bluetooth-luidsprekers. De laatste standaard is bluetooth 4.0 en wordt door de recentste apparaten ondersteund. Sommige Android-smartphones hebben bovendien een IR-blaster aan boord zodat je ze in kunt zetten als universele afstandsbediening.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000