Legaal films streamen doe je zonder Popcorn Time

© PXimport

Legaal films streamen doe je zonder Popcorn Time

Geplaatst: 26 januari 2015 - 09:49

Aangepast: 24 november 2022 - 11:12

Maikel Dijkhuizen

In 2014 werd er een downloadverbod ingevoerd, waardoor je geen films en series meer van bittorrent en usenet mag plukken. Gelukkig zijn er genoeg legale alternatieven waarmee je mediabestanden streamt naar je pc.

Tip 01: Netflix-abonnement

Het Amerikaanse Netflix is wereldwijd verreweg de bekendste streamingdienst voor films en series. Het bedrijf heeft zo'n vijftig miljoen abonnees in ongeveer vijftig landen. Het allernieuwste filmaanbod zul je er overigens niet vinden, want de meeste titels zijn al een paar jaar geleden uitgebracht. Ook series lopen meestal twee of drie seizoenen achter, met uitzondering van de afleveringen die Netflix zelf produceert. Waarom is Netflix dan evengoed zo populair? Het antwoord is simpel. Tegen een aantrekkelijk maandtarief heb je onbeperkt toegang tot een enorme catalogus met films en series. Alle genres zijn ruimschoots vertegenwoordigd, dus er is voor ieder wat wils.

Je mag Netflix een maand lang gratis uitproberen, daarna betaal je voor het goedkoopste abonnement 7,99 euro. Geef je een euro per maand meer uit, dan zijn films en series ook in HD beschikbaar. Om het uit te proberen, surf je naar www.netflix.com en klik je op Start je gratis maand. Kies het gewenste abonnement en klik op Continue. Je vult vervolgens je e-mailadres en wachtwoord in, waarna je bevestigt met Registreren. Als alternatief kun je ook inloggen met een Facebook-account. In de volgende stap laat je je betaalgegevens achter. Schrik niet, want Netflix brengt niets in rekening wanneer je tijdig opzegt. Vul de gevraagde gegevens in en bevestig met Lidmaatschap starten / Doorgaan. Zodra Netflix de betaalgegevens goedkeurt, heb je direct toegang tot de online mediabibliotheek.

 

© PXimport

Tip 01 Beslis welk Netflix-abonnement je wilt afsluiten.

Tip 02: Account instellen

Nadat je voor de eerste keer bent ingelogd, wil Netflix graag weten op welke apparaten je de streamingdienst nog wilt gaan gebruiken. Naast je pc, kun je ook films streamen naar een tablet, smartphone en televisie. We leggen verderop in dit artikel uit hoe je hiervoor een smart-tv gebruikt. Maak een keuze en klik op Doorgaan. Geef in de volgende stap aan welke gezinsleden Netflix nog meer gaan gebruiken. Iedereen krijgt daarmee zijn of haar eigen profiel. Deze functie is de moeite waard, want Netflix doet persoonlijke aanbevelingen op het gebied van films en series. Klik door naar de volgende stap. De videodienst wil graag weten welke films je leuk vindt. Op basis van je filmsmaak krijg je later diverse suggesties voorgeschoteld. Zodra je klikt op Doorgaan kom je op je persoonlijke Netflix-pagina terecht.

 

© PXimport

Tip 02 Geef aan Netflix door welke films en series je leuk vindt.

Tip 03: Catalogus Netflix

Wanneer je de gebruikersomgeving van Netflix opent, beland je in een overzicht met allerlei afbeeldingen van mooie films en series. Scrol naar beneden om te zien welke titels Netflix voor jou geselecteerd heeft. Verder sorteert de videodienst het aanbod op genre, bijvoorbeeld Actie, Nederlandse films, Documentaires, Drama en Cabaret. Weet je al welke titel je wilt bekijken? Klik dan rechtsboven op Zoeken en voer de naam in van de film of een acteur. Zodra je met de muis op een afbeelding van een film of serie gaat staan, verschijnt er een korte beschrijving. Klik erop om direct de weergave op je computer te starten. Via de tekstballon rechtsonder wijzig je zo nodig het audiospoor en de ondertiteling. Gebruik verder het pictogram met het vierkant om het beeld op volledig scherm weer te geven.

 

© PXimport

Tip 03 Klik rechtsonder op de tekstballon om Nederlandstalige ondertiteling aan of uit te zetten.

Netflix opzeggen

Heb je na de gratis proefmaand geen zin om voor een Netflix-account te betalen? Zeg dan tijdig je abonnement op, want anders brengt de videodienst alsnog kosten in rekening. Ga naar www.netflix.com en klik rechtsboven op Aanmelden. Je typt je e-mailadres en wachtwoord, waarna je klikt op Aanmelden. Binnen je persoonlijke Netflix-omgeving klik je rechtsboven op je profielnaam. Ga vervolgens naar Mijn account. Onder LIDMAATSCHAP EN FACTURERING klik je daarna op LIDMAATSCHAP OPZEGGEN. Bevestig ten slotte met Opzegging voltooien. Je ontvangt ter bevestiging een e-mail.

 

© PXimport

Je kunt je lidmaatschap bij Netflix zeer gemakkelijk beëindigen.

Tip 04: Favorietenlijst

Als je rondsnuffelt door de uitgebreide catalogus van Netflix, kom je allerlei mooie titels tegen. Deze kun je toevoegen aan een favorietenlijstje, zodat je ze later gemakkelijk kunt terugvinden. Ga met de muisaanwijzer op een afbeelding van een film of serie staan en kies voor Mijn lijst. Netflix laat vervolgens vergelijkbare titels zien die je eveneens aan het favorietenlijstje kunt toevoegen. Boven aan de catalogus bekijk je een overzicht van films en series die je aan je favorietenlijst hebt toegevoegd. Klik op Alles weergeven om het volledige overzicht te bekijken.

 

© PXimport

Leuke titels bewaar je gemakkelijk in Mijn lijst.

Tip 05: Personaliseren

De catalogus van Netflix kun je personaliseren. De videodienst laat dan in eerste instantie vooral titels zien die passen bij je filmsmaak. Klik bovenaan op Personaliseren en dan op Laten we beginnen. Geef aan hoe vaak je naar de voorgestelde genres kijkt. Je hebt hierbij keuze tussen Nooit, Soms en Vaak. Maak een keuze en klik op Doorgaan. Netflix laat nu een aantal titels zien. De bedoeling is dat je een beoordeling toekent aan films die je al hebt gezien. Geef op een schaal van één tot en met vijf sterren je oordeel. Kies onder aan de pagina voor Doorgaan. In de volgende stap komt de videodienst met nog meer titels op de proppen die je kunt beoordelen. Via Doorgaan stelt Netflix een overzicht samen van je persoonlijke voorkeuren.

 

© PXimport

Tip 05 Je personaliseert de Netflix-catalogus door je voorkeuren kenbaar te maken.

Facebook-integratie

Je kunt je Netflix-account eventueel koppelen aan Facebook. Op die manier zie je welke films en series vrienden onlangs hebben gekeken. Daarnaast kunnen vrienden zien welke titels je zelf hebt gezien. Overigens publiceert Netflix namens jou geen statusberichten op Facebook. Scrol in de catalogus een stukje omlaag en kies ergens halverwege voor Verbinding maken met Facebook. Nadat je de juiste inloggegevens hebt ingevuld, bevestig je met Aanmelden. Netflix wil toegang tot je openbare profiel, vriendenlijst en vind-ik-leuks. Via OK geef je hiervoor toestemming. Merk op dat aan de catalogus het onderdeel Favorieten van vrienden is toegevoegd.

 

© PXimport

Via een koppeling met Facebook weet je welke films bij je vrienden populair zijn.

Tip 06: Beeldkwaliteit

Netflix kiest automatisch een beeldresolutie die past bij de snelheid van je internetverbinding. Wil je zeker weten dat je films en series altijd in de beste kwaliteit bekijkt? Klik dan rechtsboven op je profielnaam en ga naar Mijn account. Kies daarna voor Instellingen voor afspelen. Bij het onderdeel Gegevensverbruik per scherm heb je keuze tussen Laag, Medium en Hoog. Wanneer je zeker weet dat je internetverbinding snel genoeg is om HD-beelden te verwerken, selecteer je de optie Hoog. Bewaar tot slot deze wijziging via Opslaan.

 

© PXimport

Tip 06 Je kunt eenvoudig aangeven dat je films en series in de beste videokwaliteit wilt bekijken.

Tip 07: Videoland

Naast Netflix zijn er nog veel meer legale videodiensten beschikbaar. Een mooi voorbeeld is de online verhuurdienst van Videoland. Hier vind je recente titels die niet zo lang geleden op dvd en blu-ray zijn verschenen. Klik rechtsboven op Inloggen. Wanneer je al over een RTL ID beschikt, vul je hiervan de inloggegevens in. Is dat niet het geval, dan zet je een vinkje voor Ik heb nog geen RTL ID. Vul je e-mailadres in en bedenk een wachtwoord. Zodra je op REGISTREREN klikt, ontvang je van Videoland een e-mail. Klik op de bevestigingslink om het account te activeren. De videodienst vraagt in de volgende stap naar aanvullende gegevens, zoals je geslacht en geboortedatum. Vul alle velden in en bevestig met VERDER. Hierna krijg je een uitleg voorgeschoteld hoe de dienst werkt. Neem de stappen door en sluit het venster via het kruisje.

 

© PXimport

Tip 07 Een RTL ID geeft je toegang tot de online verhuurdienst van Videoland.

Tip 08: Films huren

Nadat je een account hebt aangemaakt, kun je bij Videoland eenvoudig films huren. De gebruikersomgeving is min of meer vergelijkbaar met die van Netflix. Ook deze videodienst presenteert het aanbod aan de hand van afbeeldingen. De catalogus rangschik je desgewenst op genre, kijkwijzer en taal. Klik linksboven op FILMS. Via FILTERS / GENRE kun je bijvoorbeeld een overzicht van actiefilms of documentaires weergeven. Klik op een filmafbeelding om meer details weer te geven. Je kunt dan een samenvatting lezen, zien uit welke filmsterren de cast bestaat en wat de kosten zijn om de film te huren. Wanneer je de beste beeldkwaliteit wenst, huur je altijd de HD-versie. Bij recente titels betaal je hiervoor eenmalig 5,99 euro, waarna je twee dagen de tijd hebt om de films te bekijken. Kies voor KIJK FILM en betaal het gevraagde bedrag via iDEAL of creditcard. Na de betaling kun je direct beginnen met kijken. Wil je de film echter niet direct kijken, dan kun je de titel toevoegen aan je favorietenlijst. Klik in dat geval op +WATCHLIST.

 

© PXimport

Tip 08 Videoland is een fraaie filmdienst waarbij je gemakkelijk losse titels kunt huren.

Tip 09: Onbeperkt kijken

Net als Netflix biedt ook Videoland een abonnement aan waarmee je onbeperkt naar films kunt kijken. Voor Videoland Unlimited betaal je tien euro per maand. Houd er wel rekening mee dat het aanbod hiervan beperkter is vergeleken met het aanbod losse verhuurfilms. Videoland geeft met een Unlimited-abonnement hoofdzakelijk toegang tot films die al iets ouder zijn. Klik bovenaan op UNLIMITED en kies tweemaal voor PROBEER NU 1 MAAND GRATIS. Na de gratis proefmaand brengt Videoland pas kosten in rekening. Als je tijdig opzegt, kost het je dus niets. Het is verplicht om een betaalmethode te kiezen. Je hebt hierbij keuze tussen iDEAL en creditcard. Ter verificatie brengt de videodienst één cent in rekening. Nadat de betaling is geverifieerd, krijg je toegang tot Videoland Unlimited. Je start de weergave door met de cursor op een filmafbeelding te gaan staan, waarna je kiest voor KIJK FILM. Wil je Videoland Unlimited opzeggen? Klik rechtsboven op je profielnaam om je accountinstellingen te openen. Via VIDEOLAND UNLIMITED OPZEGGEN / VERDER wordt er geen geld meer van je rekening afgeschreven.

 

© PXimport

Tip 09 Met een Videoland Unlimited-abonnement kijk je voor tien euro per maand onbeperkt naar films en series.

Popcorn Time

Legale streamingdiensten hebben als nadeel dat je ervoor moet betalen. Bovendien zijn de allernieuwste titels niet beschikbaar. Popcorn Time heft beide nadelen op. Dit programma streamt films en series vanaf het bittorrent-netwerk naar je pc. Titels die kortgeleden zijn uitgebracht, kun je met Popcorn Time meteen bekijken. Het gebruik van bittorrent is helaas meestal onrechtmatig, omdat je via dit netwerk auteursrechtelijk beschermde bestanden downloadt en deelt met andere gebruikers. Het gebruik van Popcorn Time is dan ook volledig op eigen risico.

 

© PXimport

Het is verleidelijk om Popcorn Time te gebruiken, aangezien dit programma gratis de nieuwste films voorschotelt.

Tip 10: Pathé Thuis

Pathé is een bekende naam op het gebied van bioscopen, maar het bedrijf heeft ook zijn eigen streamingdienst. Met Pathé Thuis is het alleen mogelijk om losse films te huren, dus je kunt niet kiezen voor een abonnementsvorm. Open de website en klik op Meld je gratis aan. Vul je persoonlijke gegevens in, er wordt gevraagd om je e-mailadres en een wachtwoord. Bevestig daarna met Aanmelden. Open vervolgens je e-mailaccount en klik in de mail van Pathé op de bevestigingslink. Wanneer je geen PayPal-rekening aan het account wilt toevoegen, kies je voor Nee dank je, door naar het filmaanbod. Snuffel door het aanbod en kies een leuke titel uit. Via Films / Nieuw biedt Pathé Thuis verschillende recente titels aan. Het huren van een nieuwe film in HD kost 5,99 euro. Via KIJK DEZE FILM navigeer je naar de betaalpagina. Nadat je middels iDEAL, PayPal of creditcard hebt afgerekend, start je de weergave van de film. Je krijgt 48 uur de tijd om naar de film te kijken.

 

© PXimport

Tip 10 Een voordeel van Pathé Thuis is je er veel recente titels kunt vinden.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000