In 3 stappen een sneller thuisnetwerk

© PXimport

In 3 stappen een sneller thuisnetwerk

Geplaatst: 16 september 2015 - 12:16

Aangepast: 14 december 2022 - 15:16

Robbin Ooijevaar

Ons thuisnetwerk is meestal een combinatie van bedrade en draadloze apparatuur. Heb je enig idee hoe snel je netwerk functioneert? We beschrijven in dit artikel meerdere manieren om je snelheid te meten, interpreteren en verbeteren.

Stap 1: Netwerktest

Binnen je thuisnetwerk kun je verschillende snelheidstests uitvoeren. We beginnen bij centrale opslag, ook wel de NAS genoemd (network attached storage). Met LAN Speed Test Lite kun je de snelheid tussen je computer en je NAS inzichtelijk maken. Download en start het programma. Klik op Folder or server IP en wijs een map aan op je NAS. LAN Speed Test Lite voert een lees- en schrijftest uit, dus zorg dat je voldoende rechten hebt op de map die je kiest.

Klik op Start test en geef de omvang op van het testbestand, bijvoorbeeld 100 MB. Het testbestand wordt alleen gebruikt om de lees- en schrijfsnelheid te testen en na de test weer verwijderd.

Stap 2: Meten en vergelijken

De testresultaten verschijnen in beeld. Dankzij LAN Speed Test Lite kun je snel achterhalen hoe snel (of langzaam) je verbinding is als je je laptop bedraad of draadloos hebt aangesloten. Is je draadloze netwerk langzaam of heb je vaak last van storingen? Dan is het aan te raden om een ander kanaal in te stellen. Dit doe je in de beheeromgeving van je modem of draadloze router. WifiInfoView toont de draadloze netwerken bij jou in de buurt en de kanalen die al in gebruik zijn.

Stap 3: Internetsnelheid

De belangrijkste snelheid in je thuisnetwerk is voor veel mensen de snelheid met internet. Dit kun je eenvoudig testen via www.speedtest.net. Er is ook een app beschikbaar voor je tablet of smartphone. Op deze manier kun je ook nagaan of de snelheid van je internetverbinding in de buurt komt van de beloftes van je internetaanbieder. Als de daadwerkelijke snelheid veel lager uitvalt, kan dit een technische oorzaak hebben. Neem contact op met je internetaanbieder om het probleem op te sporen. Soms is een te trage verbinding niet op te lossen, bijvoorbeeld omdat je te ver woont van de centrale. Een goedkoper abonnement is dan het overwegen waard.

 

© PXimport

Langzaam netwerk of traag netwerk? Controleer het kanaal van je draadloze netwerk.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten