ING start rechtzaak tegen AFAS vanwege huishoudboekje

© PXimport

ING start rechtzaak tegen AFAS vanwege huishoudboekje

Geplaatst: 10 juli 2014 - 11:35

Aangepast: 16 november 2022 - 09:55

Redactie ID.nl

AFAS wordt voor de rechter gedaagd door ING Bank. Reden: het huishoudboekje AFAS Personal. Daarin worden de transactiegegevens van een ING-rekening ingelezen en dat vindt ING een veiligheidsrisico. AFAS denkt dat de zaak om iets heel anders gaat.

AFAS Personal biedt momenteel de mogelijkheid om geautomatiseerd transactiegegegevens van bankaccounts binnen te halen. Gebruikers moeten daarvoor via het online huishoudboekje inloggen bij de ING Bank, maar juist dat stuit de bank tegen de borst. De ING start daarom een kort geding, dat woensdag dient.

'Niet tegen huishoudboekjes'

Zij beschouwen dit als een serieus risico. De bank vindt het inloggen van dezelfde ING-beveiligingscodes op andere sites gevaarlijk. "Daar gaat het in essentie om. Wij zijn niet tegen huishoudboekjes. Het gaat erom dat veiligheidscodes van MijnING niet gebruikt worden op andere sites. Klanten willen duidelijkheid en dat is met deze codes alleen inloggen bij de ING", aldus woordvoerder Ronald van Buuren in een reactie aan Webwereld.

Ook AFAS noemt deze koppeling niet optimaal. Het softwarebedrijf wil het liefst een bankkoppelings-API maken zodat het invoeren van de login van het internetbankieren niet nodig is. Echter, zo geeft AFAS aan: de ING werkt doelbewust niet mee.

Algemeen directeur Bas van der Veldt: "Dat komt omdat het commercieel niet aantrekkelijk is voor ING. Dit geven ze in gesprekken ook zelf toe. Dit terwijl ze gewoon API's hebben liggen, voor hun eigen diensten. Hoe moeilijk kan het zijn? Maar ze zeggen ons: jullie staan op de roadmap voor over een paar jaar."

Maatschappelijke discussie

Ondertussen is er ook Europese wetgeving (PSD2) in de maak die het verplicht maakt om een makkelijke koppeling (een API) aan te bieden aan consumenten. AFAS wil zijn gebruikers hier echter niet op laten wachten en volgens Van der Veldt gaat de discussie dan ook verder dan AFAS en ING alleen. "Het is een maatschappelijke discussie. Zijn de transacties van de bank of van de consument? Volgens ons dat laatste. Het is goed dat iemand dit eens aankaart."

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten