Is een 'slimme' draagbare blaastest je ideale drinkmaatje?

© PXimport

Is een 'slimme' draagbare blaastest je ideale drinkmaatje?

Geplaatst: 26 juli 2014 - 06:00

Aangepast: 24 november 2022 - 11:01

Redactie ID.nl

"Ik kan prima autorijden" is een zin die we te vaak gehoord hebben. Het kan de waarheid zijn, als het gezegd wordt door je nuchtere vriend die de hele avond cola gedronken heeft. Als het met een dubbele tong gezegd wordt door iemand die tequila shots heeft gedronken, is het waarschijnlijk onzin...

Het bepalen van hoe dronken je daadwerkelijk bent is eenvoudiger geworden dan in een rechte lijn kunnen lopen - er zijn vorig jaar drie modellen van smartphone-blaastesten uitgebracht waarmee je je alcoholpromillage kunt opmeten vanaf de barkruk. Hoewel persoonlijke blaastesten al een tijdje bestaan, kun je met deze nieuwe modellen je persoonlijke niveaus opmeten door middel van handige functies van een smartphone app. Maar hoe goed werken ze?

We hebben de drie populairste slimme blaastests genomen - de Alcohoot, de Breathometer en de alcoholpromillagetrack Mobile Breathalyzer - en ze in de praktijk getest. Ik heb ze meegenomen naar verschillende sociale evenementen, happy hours en barbecues, en ik heb ze allemaal een aantal weken terloops gebruikt, en aantekeningen gemaakt over wat wel of niet werkte voordat ik een aantal proefpersonen verzamelde en een aantal uren meer wetenschappelijke testen deed.

The Screwdriver: the Alcohoot

Eenvoudig en simpel, een screwdriver cocktail heeft twee ingrediënten; en met zijn twee solide hoofdfuncties lijkt de Alcohoot daar een beetje op.

 

© PXimport

De Alcohoot past in je zak en kost 100 Amerikaanse dollar. Er zit een usb-oplaadkabel bij, en acht mondstukken. In de linkerbovenhoek zit een blaaspoort, rechtsboven zit een gaatje voor een sleutelhanger, en de slider om de 3.5mm plug voor de hoofdtelefoon te kunnen inpluggen zit onderaan. Alcohoot kan via de ingang voor de hoofdtelefoon verbinding maken met iOS apparaten die versie 6.0 of later draaien, en de meeste Android-telefoons met versie 4.0 of hoger; wanneer de connector wordt ingeplugd krijg je de naam van het merk te zien, en de Alcohoot wordt aangezet.

Smartphone Blaastest Tip #1: Je apparaat zal hoogstwaarschijnlijk niet werken als je een beschermhoesje voor je telefoon gebruikt.

De Alcohoot kon door geen enkel hoesje dat ik had verbinding maken, wat een nadeel is - ik houd er niet van om mijn telefoon onbeschermd mee te nemen, vooral als ik ga drinken en daardoor extra klungelig ben.

 

© PXimport

Wat de software betreft, de app van de Alcohoot is eenvoudig te gebruiken - wanneer je deze opent vertelt een uil dat je met mate moet drinken. Vervolgens moet je op een disclaimer drukken waarin staat dat je dit apparaat niet moet gebruiken om te bepalen of je wel of niet kunt autorijden.

Smartphone Blaastest Tip #2: Alle drie de blaastests bevatten deze disclaimer. Je kunt er niet helemaal op vertrouwen om te bepalen of je veilig kunt autorijden. Niet alleen omdat de data niet in de rechtbank gebruikt kan worden, maar ook omdat de politie mensen kan arresteren voor een alcoholpromillage dat onder de wettelijke limiet ligt.

Wanneer je Ready ziet staan op de hoofdpagina van de app, kun je op de uil drukken op een analyse te starten. De app begint af te tellen, en vraagt je vervolgens om in de blauwe LED-lampen op de blaaspoorten te blazen totdat het apparaat gaat trillen. Het berekent de resultaten en laat je alcoholpromillage, het tijdstip, en het resultaat in een grafiek zien.

 

© PXimport

Een pop-up venster over het alcoholpromillage laat zien wat dit getal betekent; als je op de grafiek drukt kun je een notitie toevoegen. Als je op het wekkericoon drukt wordt er een timer gestart voor 15 minuten die je moet wachten voordat je een alcoholpromillage-analyse kunt uitvoeren.

Smartphone Blaastest Tip #3: Alle blaastests vereisen dat je 15 tot 20 minuten wacht nadat je gedronken, gegeten, of gerookt hebt voordat je een analyse laat doen. De sensoren in de blaastesten berekenen je alcoholpromillage door de hoeveelheid ethanol in je adem te meten - en aangezien ethanol in je mond en keel blijft hangen kan het resultaat veel te hoog zijn als je niet wacht. Maar het kan 30 tot 60 minuten duren voordat je lichaam de alcohol begint te verwerken, dus het kan zijn dat analyses die langer dan 30 minuten nadat je gedronken hebt worden uitgevoerd veel hoger zijn dan analyses na de wachttijd van 15 minuten.

Deze wachttijd van 15 minuten is vervelend als je nuchter bent, maar het is een nog grotere uitdaging na een aantal rondjes wanneer je gemakkelijk zonder na te denken je glas oppakt of iets te eten pakt. Het was niet helemaal onmogelijk om de testgroep onder controle te houden, maar bij het testen van de apparaten in de praktijk kregen we veel duidelijk verkeerde analyses omdat niemand zich aan de wachttijd hield.

Naast een analyse en een grafiek met resultaten, kun je met de app een zogenaamde "Smartline" in de grafiek zetten om je maximaal gewenste alcoholpromillage aan te duiden. Het is leuk om de grafiek te kunnen zien, maar ik zou het nog interessanter vinden om die van mij te kunnen vergelijken met die van mijn vrienden, of een landschapsweergave, of zelfs maar de mogelijkheid om grafieken van meer dan één dag tegelijk te kunnen zien. Het is echter heel goed dat je binnen de app een Uber, Lyft, of taxi kunt bestellen - en een plattegrond laat restaurants op loopafstand zien. Alcohoot zal je zelfs de volgende ochtend een berichtje sturen zodat je kunt bijhouden hoe je je voelt.

De Frozen Daiquiri: de Breathometer

Een frozen daiquiri wordt gemaakt met een heleboel gemalen ijs, de Breathometer wordt gemaakt met gemalen dataresultaten...

 

© PXimport

De Breathometer is de kleinste van de drie apparaten die we getest hebben; net als de Alcohoot werkt hij met een 3.5mm hoofdtelefoonplug die, ondanks het feit dat hij "extra lang" is, niet door de hoesjes voor mijn telefoons (een iPhone 4s en een iPhone 5s) paste. De Breathometer is gemaakt van glad zwart plastic en heeft de blaaspoort in de linkerbovenhoek zitten; net als op de Alcohoot licht de poort blauw op wanneer het apparaat gereed is. Hij weegt minder dan 28 gram en het is de enige blaastest die we getest hebben die geen mondstuk heeft - je houdt gewoon je mond tegen de poort en blaast erin.

Smartphone Blaastest Tip #4: Ze houden raar vast.

Tenminste, de twee die fysiek aan de smartphone gekoppeld worden waren lastig. Het probleem was wat duidelijker merkbaar op de iPhone 4s, die de hoofdtelefooningang op de bovenrand heeft zitten. Om de Breathometer in te pluggen moet je je gezicht over het scherm houden terwijl je blaast (waardoor het lastig is om de timer te zien), het apparaat ondersteboven houden, of het naar achteren draaien. De Alcohoot vereist ook enig draai- en keerwerk - iets dat na elk drankje moelijker wordt - maar ik vond het prettig dat het apparaat ging trillen zodat je wist wanneer je kon ophouden met blazen.

 

© PXimport

De Breathometer is ook de enige blaastest die we hebben uitgeprobeerd die gebruikmaakt van geavanceerde semiconductortechnologie - zowel de Alcohoot als de alcoholpromillagetrack gebruiken fuel-cell sensortechnologie. Semiconductortechnologie wordt vaker geassocieerd met valse positieven na het roken of eten. In onze tests merkten we op dat de Breathometer de meest uiteenlopende alcoholpromillage-niveaus aangaf, en dat de alcoholpromillages van de proefpersonen vaak veel hoger lagen dan bij de andere blaastesten. Zo registreerde het apparaat bij dezelfde proefpersoon tweemaal een niveau van 0.20, een alcoholpromillage dat hoog genoeg is om om te vallen, begripsverlies te lijden, en bewusteloos te raken, terwijl ze geen van deze symptomen vertoonde. De andere apparaten gaven een ander resultaat: een realistischer alcoholpromillage van 0.157 tot 0.16.

De Breathometer heeft een grote Start knop en een kleinere grijze Start for Friend knop, maar alle resultaten worden op dezelfde manier weergegeven op je tijdlijn, onafhankelijk van de gebruiker. Hierdoor is het lastiger om het apparaat te delen en bij te houden welke alcoholpromillage-niveaus de jouwe zijn. Ik vond het ook teleurstellend om te zien dat de app slechts de laatste negen resultaten laat zien.

Met een prijs van 49 dollar is de Breathometer de goedkoopste van de geteste apparaten. Helaas is het ook de minst accurate, het lastigst vast te houden, en heeft het de minst handige functies. De Tell A Friend optie geeft je locatie of alcoholpromillage niet door, en ook geen berichtje - het enige wat het doet is Breathometer aanbevelen aan een vriend.

De Bloody Mary: de alcoholpromillagetrack

De alcoholpromillagetrack heeft Bluetooth en hoeft daarom niet fysiek aan je telefoon te worden gekoppeld om alcoholpromillage-metingen te verwerken. Het profiteert ook van de ervaring van alcoholpromillagetrack - het bedrijf maakt al sinds 2001 persoonlijke blaastesten. De alcoholpromillagetrack Mobile Breathalyzer wordt geleverd met een USB-oplader, drie mondstukken, en een draagtasje.

 

© PXimport

Net als de andere twee gadgets licht de alcoholpromillagetrack Mobile Breathalyzer op met blauwe LED's. Naast een enkele knop en de blaaspoort heeft de alcoholpromillagetrack niet veel extra's, behalve dan de Micro-USB oplaadpoort aan de onderkant. Het apparaat is het gemakkelijkst vast te houden apparaat dat we getest hebben, maar met een prijs van 150 dollar ook het duurste.

Smartphone Blaastest Tip #5: Iedereen in het café/restaurant/club/museum/park zal met je willen praten over je blaastest - als je hem in het openbaar gebruikt trek je de aandacht.(Waarom moeten ze nou oplichten?!) Zorg dat je extra mondstukken meeneemt want iedereen zal zijn of haar alcoholpromillage willen testen.

Als je eenmaal Bluetooth op je apparaat hebt aanstaan is het koppelen slechts een kwestie van de alcoholpromillagetrack aanzetten en op de knop Pair Your alcoholpromillagetrack te drukken in de app. Als je apparaat eenmaal geregistreerd is verandert de knop in Take a Reading. Als je hierop drukt kom je bij een klok terecht die een minuut aftelt waarna je op het scherm acht balken te zien krijgt; als je in de alcoholpromillagetrack blaast worden deze balken opgevuld totdat ze felblauw zijn.

 

© PXimport

Vervolgens berekent de app je alcoholpromillage en laat deze zien met een beschrijving van wat het betekent - bijvoorbeeld, "Het lijkt erop dat je nuchter bent, of bijna nuchter" voor een alcoholpromillage van 0.00. Druk op OK om het volledige resultaat te zien dat je alcoholpromillage als percentage weergeeft met details over wat voor invloed je huidige alcoholpromillage-niveau op je kan hebben, en andere data zoals een knop die vraagt of je je aan de wachttijd van 15 minuten hebt gehouden, een knop om aan te geven of het resultaat van jouzelf is of van een vriend of vriendin, de datum, het tijdstip, en je locatie op een kaart.

En dat is waar alcoholpromillagetrack het voor mij een beetje laat afweten.

De instellingen voor hoe al deze data opgeslagen en gedeeld wordt moet verbeterd worden. Het instellingenmenu heeft twee opties: Store My Data en Share Readings Anoymously. Standaard zijn ze beide uitgeschakeld, wat betekent dat geen van je resultaten worden opgeslagen op de servers van alcoholpromillagetrack, en dat er geen data gedeeld wordt totdat je daarvoor kiest.

Maar ik zag die Share Readings Anonymously optie en dacht, ja ik wil zeker anoniem zijn als ik iets deel. Dus ik schakelde het in, niet wetende dat dit al mijn resultaten zou weergeven op een openbare real-time kaart. Inclusief mijn zescijferige gebruikersnaam (waarmee ik niet geïdentificeerd kan worden omdat het slechts getallen zijn), mijn locatie, mijn alcoholpromillage, het tijdstip van de analyse, en foto's die ik genomen heb of drankjes die ik getagd heb. Ik dacht dat deze instelling mijn resultaten alleen maar anoniem zou maken als ik ervoor zou kiezen om een individueel resultaat te delen. Niet dat het ineens al mijn resultaten zou delen, of ik nu voor elk resultaat op Share had gedrukt of niet.

De enige manier waarop je geotagging van je resultaten kunt uitschakelen, gedeeld of privé, is door de locatiediensten uit te schakelen op iOS. alcoholpromillagetrack maakt het ook erg gemakkelijk om je resultaten op Facebook of Twitter te delen, mocht je graag ontslagen willen worden.

 

© PXimport

Smartphone Blaastest Tip #6: Het kan dom gedrag uitlokken. Als Kenny een alcoholpromillage van 0.08 blaast, drinken Kyle, Stan en Cartman uiteraard nog een shot om hem te verslaan. Niet alleen is het soms lastig om ervoor te zorgen dat blaastesten voor de juiste doeleinden gebruikt worden, het is ook erg lastig om dronken mensen 15 minuten te laten wachten voor een nauwkeurigere meting.

Als je niet in de val van de verwarrende datasharing opties gelopen bent, kun je je ook verheugen op een grafiek die je alcoholpromillage-resultaten op een tijdlijn laat zien. De app heeft bovendien een alcoholpromillage Estimator waarmee je je fysieke informatie, de tijd van je drinksessie en je drankjes kunt invoeren om te berekenen hoe lang het ongeveer zal duren voordat je weer nuchter bent, wat zeker een handige functie is om te hebben - maar de Breathometer doet dit automatisch.

Opmerkingen uit de praktijk

Na enkele weken met de apparaten doorgebracht te hebben, lijkt het erop dat de meeste mensen de draadloze Bluetooth functionaliteit van de alcoholpromillagetrack prefereerden - zorg alleen wel dat Share Readings Anonymously uit blijft staan. Ik werd onaangenaam verrast door mijn incorrecte keuze in dat opzicht, en door de minder nauwkeurige semiconductortechnologie van de Breathometer. Dus de Alcohoot blijft over als een solide standaardkeuze. Proost, maar drink alsjeblieft met mate, en ga nooit maar dan ook nooit met een slok op achter het stuur zitten.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000