Netgear ReadyNAS RN202 - Scherp geprijsde krachtpatser

© PXimport

Netgear ReadyNAS RN202 - Scherp geprijsde krachtpatser

Geplaatst: 2 augustus 2015 - 06:40

Aangepast: 14 december 2022 - 12:23

Edmond Varwijk

NAS-apparaten lijken qua behuizing vaak veel op hun voorgangers en dat is ook bij Netgears nieuwe RN202 het geval. De hardware heeft Netgear wel flink vernieuwd en de NAS zou een stuk krachtiger moeten zijn dan zijn voorganger.

Van buiten is de Netgear ReadyNAS RN202 niet veranderd ten opzichte van zijn voorganger. De RN202 is de verbeterde versie van de sympathieke RN201 waarmee het bedrijf enkele jaren geleden een hernieuwde en succesvolle poging deed op de NAS-markt. Lees ook: Wat kun je met een NAS?

 

© PXimport

De NAS heeft twee netwerkaansluitingen.

Uitstekende specificaties

De RN202 baseert op de nog onbekende 1,4 GHz dualcore ARM-processor van Annapurna Labs, een processorfabrikant uit Israël. De prestaties die de processor neerzet zijn in ieder geval prima, het is de een na snelste in de test. De RN202 beschikt over twee netwerkpoorten, wat handig is als je thuis meerdere netwerken hebt. Twee jaar geleden was dit nog opvallend geweest, inmiddels is het echt standaard aan het worden, bijna alle andere geteste NAS-apparaten hebben het al. De poorten zijn in dien je een switch hebt die dit ook ondersteunt te koppelen tot één verbinding van twee gigabit voor nog betere prestaties. De zeer ruime 2GB geheugen biedt voldoende ruimte om de NAS flink aan het werk te zetten.

 

© PXimport

ReadyCloud biedt veilige toegang tot elke Netgear NAS waar ook ter wereld jij bent.

Eindelijk apps

Die ruime hoeveelheid werkgeheugen is gelukkig niet voor niets, want het langjarige tekort aan apps in vergelijking met de concurrentie is grotendeels ingelopen. Er is een ruim aanbod aan uitbreidingsmogelijkheden zoals Plex, Transmission, SABnzbd en Sick Beard voor downloaden. Het eigen ReadyNAS Photos II voor het online presenteren van foto's en ook zakelijke toepassingen als PHP, een wiki of een CRM-pakket. Bij de dataopslag neemt Netgear tijd een unieke plek in dankzij de vijf lagen bescherming die het biedt: RAID tegen hardwarefalen, snapshots voor bestandsherstel, realtime antivirus tegen malware, bitrot-bescherming tegen verval van mediabestanden en gratis cloud backup. Netgear gebruikt hiervoor het BTRFS-bestandssysteem dat oneindige snapshots toestaat.

Mobiele apps

Een verbeterpunt zijn de mobiele apps. Er zijn er veel van Netgear maar niet duidelijk is altijd welke is bedoeld voor de ReadyNAS-serie. Men zou eens moeten opruimen ook. Daarbij zijn de apps niet zo mooi en uitgebreid als bijvoorbeeld die van Synology en QNAP.

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

Snelle hardware

Uitgebreide databescherming

Ruimaanboed mogelijkheden

Minpunten

Onduidelijkheid apps

Conclusie

Netgear RN202 ------------- **Prijs** € 289,71 **Aantal schijven** 2 **Processor** Annapurna Labs AL212 (1,4 GHz, dualcore) **RAM** 2 GB **RAID** JBOD, 0, 1 **Aansluitingen** 2x gigabit LAN, usb 2.0, 2x usb 3.0, eSATA **Downloaden** http, ftp, bittorrent **Netwerkservices** UPnP, ftp-server, Time Machine, iSCSI, DLNA, iTunes, audio **Aantal packages** 66 **Mobiele apps** 5x iOS, 5x Android **Gemiddelde prestatiescore** 80,51 Mbyte/s **RAID1 – Lezen** 87,75 MByte/s **RAID1 – Schrijven** 76,86 MByte/s...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten