Onder de radar - Word een spook op internet

© PXimport

Onder de radar - Word een spook op internet

Geplaatst: 23 juli 2015 - 10:02

Aangepast: 14 december 2022 - 15:22

Dirk Schoofs

Bekruipt je weleens het onbehaaglijke gevoel dat het internet je stiekem achtervolgt? Schrik je van de informatie die je met de jaren bewust en onbewust over jezelf hebt prijsgegeven? Word onzichtbaar terwijl je zelf wel blijft gebruikmaken van alle online diensten.

Tip 01: Pak de Big Four aan

Laten we beginnen met een ontnuchterende boodschap. Volledig verdwijnen van het internet is erg lastig en eigenlijk bijna onmogelijk. Hoe langer en hoe meer je op internet actief bent geweest, hoe moeilijker het wordt om al je sporen te wissen. Dat is het slechte nieuws.

Het goede nieuws is dat je toch ontzettend veel informatie kunt weghalen, vooral als je deze taak met het nodige doorzettingsvermogen aanpakt. Het is geen klusje dat je in een uur klaart, het gaat meer om je instelling als internetter, een instelling die je vervolgens moet volhouden. Ga bovendien planmatig te werk. Concentreer je eerst op de 'Big Four' en pak daarna de kleintjes aan. De Big Four zijn de vier belangrijkste sociale-mediasites op deze planeet: Facebook, Twitter, Google+ en LinkedIn. Gelukkig voor jou beschikken ze alle vier over duidelijke procedures om je account met bijbehorende informatie te wissen. Het meeste valt te vertellen over Facebook.

 

© PXimport

Tip 01 Pak eerst de vier belangrijkste sociale-mediasites aan.

Facebook

Tip 02: Kopieer je Facebook

Verwijder niet botweg je Facebook-account, tenzij je er absoluut zeker van bent dat je meteen een streep wilt trekken onder de massa diensten waarop je via deze sociale-mediasite bent ingeschreven. Bovendien staan er na al die jaren wellicht een heleboel herinneringen op, die je niet zomaar wilt wissen. Daarom geeft Facebook zijn gebruikers de mogelijkheid een volledige back-up te downloaden van hun profielen. Het maken van zo'n kopie neemt wat tijd in beslag, want alle foto's, publicaties, chats, video's en berichten worden netjes verpakt in één zip-bestand. Hiervoor ga je naar Instellingen en dan naar Een kopie downloaden van je Facebookgegevens. Je ontvangt een e-mailbericht wanneer de kopie klaar is. Omwille van de veiligheid is de downloadlink die je ontvangt slechts enkele dagen beschikbaar. Het resultaat is een archiefbestand met daarin alle webpagina's, gegevens en foto's. Door met de webbrowser het index.htm-bestand te openen kun je door je content heen 'droogsurfen'.

Give me my data

Een andere manier om al je Facebook-gegevens te verzamelen is de online applicatie GiveMeMyData.com. Klik op de knop Go to Application en vervolgens selecteer je wat je precies wilt binnenhalen: je foto's, je fotoalbums, je contacten... Daarna selecteer je in welk bestandsformaat je deze gegevens wilt hebben: platte tekst, CSV, XML ... Het online programma zal voorstellen welk bestandsformaat je daarvoor het beste kunt selecteren. Tot slot klik je op de knop Give me my data. De gegevens die je ontvangt, kun je kopiëren en plakken in een tekstverwerker (Google Docs, Teksteditor, Notepad). Dat gaat bijvoorbeeld om de namen van je contacten of een lijst van foto's die je met een gratis XML-viewer kunt bekijken.

Tip 03: Verbonden apps

Daarnaast is de kans groot dat je op een aantal diensten bent ingelogd met je Facebook-account. Wanneer je dit account verwijdert, verlies je tegelijkertijd de sleutel tot deze apps. Bekijk dus eerst bij Instellingen deze toepassingen en verwijder de apps die weg mogen met behulp van de X-knop. Je kunt ook apps en diensten verwijderen. Wij waren verrast te zien hoeveel diensten gebruikmaken van onze Facebook-gegevens. Noteer de apps die je wilt behouden. Wanneer je straks Facebook uitschakelt, moet je bij deze apps overschakelen naar de traditionele manier van inloggen via een gebruikersnaam en wachtwoord.

 

© PXimport

Tip 04 Bij Spotify hoef je niet per se in te loggen via Facebook.

Tip 04: Spotify

Besteed zeker aandacht aan Spotify, de muziekdienst die ook gebruikmaakt van je Facebook-profiel. Gelukkig kun je bij Spotify ook op de ouderwetse manier inloggen zonder Facebook. Daarvoor gebruik je in Spotify het menu Bewerken, Voorkeuren en dan selecteer je de opdracht Verbinding verbreken met Facebook. Helaas is deze optie alleen beschikbaar wanneer je ooit een Spotify-account hebt aangemaakt via een gewoon e-mailadres. Ben je van meet af aan op de muziekdienst gegaan via Facebook, dan zit er niets anders op dan een nieuw account met je mailadres aan te maken.

Playlists overdragen

Wanneer je een nieuw Spotify-account aanmaakt, kun je wel vooraf je playlists exporteren om die daarna in je nieuwe account te importeren. Op die manier ben je de afspeellijsten niet kwijt. Daartoe sleep je de Spotify-playlists naar een map in de Windows Verkenner of in Mac OS Finder. Vervolgens log je in met je nieuwe account en sleep je de lijsten terug naar Spotify. Kopieer de inhoud van de lijsten of knip en plak de nummers in een nieuwe lijst. Heb je een Premium-account, dan zal de klantenservice je helpen bij de overstap naar een niet-Facebook-account.

 

© PXimport

Je kunt de playlists gewoon in een lege map slepen en dan opnieuw overbrengen op Spotify.

Tip 05: Deactiveren

Er zijn twee manieren om Facebook adieu te zeggen: tijdelijk en definitief. Wanneer je het account tijdelijk uitschakelt, heb je steeds de mogelijkheid terug te keren. Je contacten, posts en foto's zullen er opnieuw staan als je terugkeert. Om je account te deactiveren selecteer je Instellingen, dan klik je op Beveiliging in de linkerkolom en volg je de stappen onder Je account deactiveren. Je profiel is dan niet langer zichtbaar voor andere Facebook-gebruikers. Bovendien ben je vanaf dat moment onzichtbaar in zoekresultaten. Ook je tijdlijn verdwijnt van Facebook en al je informatie wordt onvindbaar, maar je account wordt niet verwijderd. Berichten die je hebt verstuurd naar anderen, zullen bij hen wel zichtbaar blijven. Achteraf kun je het account opnieuw activeren door je met je mailadres en wachtwoord aan te melden.

Tip 06: Definitief wissen

Wil je Facebook voor eens en voor altijd verwijderen, dan gebruik je deze pagina. Hier klik je op Mijn account verwijderen. Later kun je dan met een schone lei beginnen. Je account is nu uitgeschakeld, maar Facebook laat de deur toch nog even op een kier. Binnen de veertien dagen kun je nog steeds inloggen met je verwijderde login en zodoende de verwijderingsprocedure ongedaan maken. Na twee weken is er geen weg meer terug. Wil je dan terugkeren naar het sociale netwerk, dan moet je een nieuw account aanmaken.

 

© PXimport

Tip 06 Je hebt veertien dagen om op je schreden terug te keren.

Twitter

Tip 07: Archiveren

Ook voordat je Twitter deactiveert, kun je het volledige archief downloaden, zodat je zelfs je allereerste tweet nog kunt herlezen. Klik op de knop met het witte ei in de rechter bovenhoek, dan selecteer je Instellingen en ga je naar onderen waar je Je archief opvragen ziet staan. Ook van Twitter ontvang je per mail een link om het archief te downloaden.

Bij de Instellingen staat bovendien de knop Mijn account deactiveren. Twitter maakt geen onderscheid tussen deactiveren en verwijderen. Weg is weg. De sociale-netwerksite zal jouw gegevens nog dertig dagen bewaren. Tijdens die periode kun je de deactivering stoppen door gewoon weer in te loggen. Bovendien is het mogelijk dat bepaalde inhoud nog enkele dagen op Twitter.com zichtbaar is.

 

© PXimport

Tip 07 Ook bij Twitter kun je al je gegevens opvragen, vanaf je allereerste tweet, voordat je deze dienst deactiveert.

Streisand-effect

Wanneer je van de ene dag op de andere de stekker uit Facebook, Twitter, LinkedIn enzovoort trekt, moet je rekening houden met het Streisand-effect. Je gaat misschien juist extra aandacht trekken en nieuwsgierigheid opwekken bij vrienden en kennissen. De term verwijst naar de Amerikaanse zangeres Barbra Streisand, die in 2003 een proces aanspande om een luchtfoto van haar huis in Malibu te laten verwijderen. Streisand vond dat hiermee haar privacy was geschonden. De rechtszaak haalde het nieuws, samen met het internetadres van de foto, waardoor deze pas echt veel belangstelling kreeg. Je kunt dus het best geleidelijk aan en heel doordacht je sporen op het internet wissen.

 

© PXimport

De bewuste foto met het Streisand Estate.

LinkedIn

Tip 08: Afscheid LinkedIn

Ook afscheid nemen van LinkedIn is een zacht eitje. Klik op je profielfoto rechtsboven en daarvandaan ga je naar Privacy & instellingen. Vervolgens zie je links onderaan het icoon van een schildje met daarnaast de knop Account. Klik daarop. Hierdoor opent zich een nieuw vak met de knoppen Archief van uw gegevens aanvragen en Uw account sluiten. Kies je de laatste knop, dan vraagt LinkedIn naar de reden voor deze beslissing. Je hoeft geen reden te geven voordat je op de knop Doorgaan klikt. Vervolgens krijg je nog één keer een beknopt overzicht van je account te zien, zodat je kunt verifiëren of je de juiste gegevens wist. Wanneer je tot slot op Account bevestigen klikt, is ook dit profiel uitgeschakeld.

 

© PXimport

Tip 08 Je hoeft geen reden op te geven als je je profiel bij LinkedIn weghaalt.

Google+

Tip 09: Alleen Google+

Veel gebruikers hebben een Google+-account, zelfs zonder dat ze zich dit realiseren. Hierbij komt het erop aan je Google+-informatie te verwijderen zonder dat je bijvoorbeeld je Gmail-account naar de Filistijnen helpt. Surf naar https://plus.google.com en zorg ervoor dat je bent ingelogd. Daarna klik je onder het Google+-logo op Startpagina. Zodoende kun je in het uitklapmenu de Instellingen openen. Helemaal onderaan bij Google+ uitschakelen vind je de blauwe link: Je kunt je gehele Google-profiel hier verwijderen. Klik daarop, zodat je op een overzicht belandt dat uitvoerig opsomt wat er allemaal zal worden verwijderd. Je bent bijvoorbeeld meteen ook je YouTube-profiel en je openbare Google-profiel kwijt. Vink onderaan de optie aan: Ook het volgen stoppen van iedereen die ik volg in andere Google-producten. Vink ook de laatste zin aan, die aangeeft dat je je keuze niet ongedaan kunt maken en klik op Geselecteerde services verwijderen.

Tip 10: Ook Gmail

In de bovenstaande werkwijze blijft je Gmail-account wel intact. Wil je ook dat verwijderen, dan log je in. Daarna scrol je omlaag naar het vak Accountbeheer, waar je klikt op Producten verwijderen. In het volgende venster heb je de keuze uit Gmail definitief verwijderen en Het account sluiten en alle bijbehorende services en gegevens verwijderen. Vervolgens moet je nog eens inloggen en daarna kom je op een pagina die nog een keer alle Google-diensten opsomt die je op die manier weghaalt. Wij stonden versteld van de hoeveelheid aan diensten en gegevens die op die manier verdwijnen: Gmail, YouTube, Drive, Foto's, Contactpersonen, Google Play-apps, AdSense, Chrome Sync en Agenda. Op dezelfde pagina staat nog een link om al deze gegevens te downloaden voordat je ze elimineert. Bevestig nog een keer dat je goed weet wat je doet en klik op de knop Account verwijderen.

Andere diensten

Tip 11: Andere webdiensten

Nadat je de Big Four hebt aangepakt, richt je je op de middelgrote en kleine spelers. Gelukkig krijg je daarbij hulp van AccountKiller. Deze verzamelsite leidt je rechtstreeks naar de juiste pagina's om je te verwijderen van een aantal grote webdiensten zoals Skype, SoundCloud en Dropbox. AccountKiller werkt met drie kleuren: wit, grijs en zwart. Op de witte lijst staan webdiensten waarbij het makkelijk is om jezelf te verwijderen. Bij zwart is het erg ingewikkeld.

Ook is er Just Delete Me, een al even uitvoerige verzamelsite. Het loont de moeite om beide webpagina's door te lopen. Je komt vanzelf uit bij webdiensten waar je met persoonlijke informatie bent aangemeld. Uiteraard kom je voor het dilemma te staan dat je deze dienst wel wilt gebruiken, maar je identiteit niet wilt prijsgeven. De oplossing is eenvoudig: maak een nepidentiteit aan.

 

© PXimport

Tip 11 Doorloop de lijst en je ontdekt ongetwijfeld diensten waarbij je je ooit hebt aangemeld.

Wegwerpmail

Nadat je werk hebt gemaakt van het verwijderen van alle persoonlijke gegevens, stoot je vroeg of laat opnieuw op een interessante webdienst die je vraagt je te registreren via een mailadres. Iedere keer dat je ergens je persoonlijke mailadres achterlaat, loop je alweer het risico een hoop spam te ontvangen. Je kunt met een valse identiteit werken, maar al even vlot werken de wegwerpmailadressen. Het gaat om tijdelijke adressen die een uur, of slechts tien minuten actief blijven. Lang genoeg om te registreren en te reageren op de bevestigingsmail die zo'n webdienst in je virtuele mailbox dropt. GuerrillaMail levert je een uniek mailadres en een inbox die één uur actief blijft. Op Wegwerpmailadres.nl maak je ook een tijdelijk (van 1 tot 24 uur) e-mailadres aan, dat als tussenstation dienstdoet. De mail die hier terechtkomt, verhuist automatisch naar je echte mailadres. Uiteraard moet je hier dan wel je echte mailadres achterlaten, waarmee je alweer even je identiteit prijsgeeft.

Tip 12: Safe house

Als je toch hebt besloten om onder de radar te gaan, kun je beter je huidige account afsluiten en een nieuw account aanmaken onder een schuilnaam. Een uitstekend hulpmiddel is Fake Name Generator. In de geavanceerde opties van deze tool kies je een voor- en achternaam, een geslacht, een land en een leeftijd. Het resultaat is een volledige nieuwe identiteit met bijbehorend adres, vals telefoonnummer, werkend e-mailadres, geboortedatum, bloedgroep, gewicht, QR-code om de info te bekijken enzovoort. In ieder geval voldoende info om op iedere online dienst in te loggen. Bewaar deze alias, zodat je dezelfde gegevens ook op andere diensten kunt gebruiken.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000