QNAP TS-451 - Top-NAS met vier schijfposities

© PXimport

QNAP TS-451 - Top-NAS met vier schijfposities

Geplaatst: 15 augustus 2015 - 12:19

Aangepast: 14 december 2022 - 12:22

Edmond Varwijk

QNAP is één van de merken die garant staan voor prima NAS-apparaten. Zet QNAP met de TS-451 weer een topper op de markt? Wij hebben de NAS met vier schijfposities voor je getest om dat te achterhalen.

De basis van de QNAP TS-451 is een snelle Intel Celeron J1800 processor in combinatie met 1GB geheugen. Dat is niet de maximale geheugenhoeveelheid van de NAS-apparaten die we onlangs getest hebben, maar wel voldoende om deze NAS bijna onbeperkt te kunnen inzetten. De enige uitzondering hierop is het gebruik van QNAP Virtualization Station waarmee je op de NAS virtuele machines kunt hosten, daarvoor is 1GB geheugen onvoldoende. Je kunt bij deze NAS het RAM-geheugen echter uitbreiden met DDR3L-geheugenmodules. De vier schijven ondersteunen JBOD, RAID0, 1, 5, 6 en 10. Daarbij biedt QNAP in de nieuwste versie van het QTS-besturingssysteem ook 'storagepools' waarbij verschillende RAID's op de schijven gecombineerd kunnen worden voor nog meer bescherming van de gegevens.

 

© PXimport

Alleen voor Virtualization STation komt de TS-451 tekort.

Veel aansluitingen

De TS-451 beschikt over twee netwerkpoorten, twee usb 2.0-poorten en twee usb 3.0-poorten, maar een eSATA-aansluiting ontbreekt dan weer. Voor QNAP is dit dus duidelijk een beetje een beginnersmodel, maar dankzij de vier schijven en de verder prima uitrusting maakt dat het aanbod alleen maar interessanter. Daarbij beschikt de TS-451 wel over een HDMI-poort zodat de NAS ook rechtstreeks op bijvoorbeeld je televisie kan worden aangesloten en als mediaspeler kan worden ingezet.

 

© PXimport

Vrijwel alle denkbare aansluitingen vind je terug op de NAS.

Veel uitbreidingen

QNAP heeft een enorm uitgebreid aanbod aan functionele uitbreidingen voor de NAS klaar staan. Het merk biedt met 146 stuks bijna de meeste uitbreidingen van alle NAS-apparaten die we onlangs getest hebben. Mediaservers, back-up-oplossingen, cloudoplossingen of zakelijke toepassingen: noem iets op en het is er. Met de MyQNAPCloud kun je de NAS ook via het internet toegankelijk maken zonder dat je hiervoor het hele thuisnetwerk moet aanpassen of inlevert op beveiliging. Met QSync kun je bestanden tussen de NAS en alle pc's, Mac's en mobiele apparaten synchroniseren.

 

© PXimport

De plastic schijftrays zijn één van de kleine nadelen van deze NAS.

Conclusie

De QNAP TS-451 is ondanks de kunststof witte behuizing en de slappe trays waar de harde schijven nog echt ingeschroefd moeten worden, de beste NAS van de NAS-apparaten die we onlangs hebben getest. De software van QNAP en de hele gebruikerservaring met dit apparaat compenseren de minpuntjes van de hardware. Van die minpuntjes zoals de slappe trays heb je maar beperkt last en die mogen niet eens echt minpuntjes worden genoemd. Aanvankelijk lag de prijs van de TS-451 veel hoger, maar dankzij de prijsdaling die dit apparaat heeft meegemaakt is het een prima aanbod.

9,0

Ons oordeel

Pluspunten

Snelle hardware

Ook mediaspeler

Veel mogelijkheden

RAM uitbreidbaar

Minpunten

Kunststof behuizing

Conclusie

QNAP TS-451 ----------- **Prijs** € 479,- **Aantal schijven** 4 **Processor** Intel Celeron J1800 (2,41 GHz, dualcore) **RAM** 1 GB **RAID** JBOD, 0, 1, 5, 6, 10 **Aansluitingen** 2x gigabit LAN, 2x usb 2.0, 2x usb 3.0, HDMI **Downloaden** Http, ftp, bittorrent **Netwerkservices** UPnP, printerserver, ftp-server, Time Machine, iSCSI, DLNA, iTunes, audio **Aantal packages** 146 **Mobiele apps** 7x iOS, 10x Android, 2x Windows Phone **Gemiddelde prestatiescore** 83,53 Mbyte/s **RAID1 – Lezen** 84,98 MByte/s **RAID1 – Schrijven** 87,93 MByte/s...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten