Roamingkosten definitief afgeschaft in 2017

© PXimport

Roamingkosten definitief afgeschaft in 2017

Geplaatst: 30 juni 2015 - 05:27

Aangepast: 16 november 2022 - 09:49

Jeroen Kuiper

Vanaf 2017 zijn de roamingkosten verleden tijd. Dat liet Europarlementariër Günther Oettinger vanochtend via Twitter weten. Vanaf volgend jaar gaan we zelfs al minder roamingkosten betalen.

De onderhandelingen over de roamingkosten duurden lang. Eerder zouden ze al eind dit jaar afgeschaft worden, maar het wordt dus twee jaar later. Toch gaan we al wat eerder profiteren van de afspraken want vanaf volgend jaar april gaan we al minder betalen. Het tarief voor bellen wordt verlaagd naar vijf cent per minuut terwijl we voor een sms nog maar twee cent gaan betalen. Vanaf juni 2017 zijn de roamingkosten definitief verleden tijd.

Roamingkosten in het buitenland

Je betaalt roamingkosten als je in het buitenland gebruik maakt van je mobiele telefoon. Daar betaal je dan niet alleen de kosten van je Nederlandse aanbieder, maar ook de kosten voor het gebruik van de aanbieder in het buitenland. De kosten voor de buitenlandse aanbieder zijn de roamingkosten. De buitenlandse aanbieder geeft de kosten door aan je Nederlandse en die brengt die kosten in rekening bij jou. Binnen de EU zijn er duidelijke afspraken gemaakt over de kosten in de Roamingverordening. Daarin zijn maximumtarieven opgenomen voor internetten (per MB), bellen (per minuut) en sms-en (per bericht). Andere tarieven mogen niet in rekening gebracht worden.

De kosten worden vanaf 2017 dus geschrapt. Tot die tijd is het echter nog zeker opletten als je in het buitenland gebruik maakt van je mobiele telefoon. Zorg er, als je naar het buitenland gaat, in ieder geval voor dat je data roaming uit hebt staan. Dat voorkomt een hoop extra kosten.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000