Roku 3 - Spraakgestuurd zoeken is geweldig

© PXimport

Roku 3 - Spraakgestuurd zoeken is geweldig

Geplaatst: 18 juni 2015 - 08:29

Aangepast: 14 december 2022 - 15:28

Redactie ID.nl

Roku hoefde de Roku 3 waarschijnlijk niet te herontwerpen om aan de top van de markt te blijven, maar ik ben blij dat het gebeurd is. Er zijn een paar functies toegevoegd die zeer de moeite waard zijn.

Ik zou het prettig gevonden hebben als het marketingteam van Roku de box een nieuwe naam gegeven had, zodat de klanten niet in de war raken, maar wat weet ik nu van marketing? Als je naar een mediastreamer op zoek bent, is dit het apparaat dat je moet kopen - het heeft een aantal functies die de goedkopere modellen van Roku niet hebben. Lees ook: Roku introduceert Roku 3 - dit kan je ervan verwachten.

De Roku 3 is heel erg klein, slechts 9 bij 9 centimeter. HDMI is de enige audio/video output, dus deze box moet je niet kopen als je met een ouderwetse televisie verbinding wilt maken. De speler geeft video weer in 720p of 1080p en kan 5.1 of 7.1 kanalen aan digitale audio doorvoeren (Dolby Digital Plus of DTS). Je kunt de box aan je wifi-netwerk koppelen (hij heeft een on-board dual-band 802.11b/g/n adapter) en hij heeft een bedrade ethernet-poort voor de gelukkige mensen die een ethernet-aansluiting naast hun televisie hebben. Ik ben dol op draadloze routers en de Roku maakte probleemloos verbinding met mijn Linksys WRT1900AC, ondanks het feit dat de streamer in mijn lastig doordringbare home cinema stond, maar niets is betrouwbaarder dan een bedrade verbinding.

De Roku 3 biedt toegang tot alle belangrijke online diensten, waaronder Netflix, Amazon Instant Video, Hulu Plus, Vudu, HBO Go, Showtime Anytime, Google Play Movies & TV, Fandor, Sling TV en honderden andere kanalen (Roku beweert dat het er meer dan 2000 zijn; ik heb ze niet geteld). Sommige kanalen zijn alleen voor abonnees of pay-per-view, maar veel andere zijn helemaal gratis. Als je op een Roku niets kunt vinden om naar te kijken, houd je gewoon niet van films of televisie.

 

© PXimport

HDMI is de enige audio/video output. De meeste mensen zullen de streamer aan een draadloos netwerk koppelen, maar het is geweldig om de optie van bedraad Ethernet te hebben.

De afstandsbediening van de Roku 3 heeft precies het juiste formaat om alle belangrijkste knoppen met je duim te kunnen indrukken. Een inkeping op de achterzijde voor je wijsvinger zorgt voor een goede grip. De thuisknop brengt je meteen terug naar een slim ingedeelde gebruikersinterface en met de terugknop kun je teruggaan als je te diep gegraven hebt.

Geweldig spraakgestuurd zoeken

De belangrijkste knop is die met het vergrootglas. Druk er eenmalig op en de interface zal het vertrouwde alfanumerieke raster waar zoveel mensen een hekel aan hebben weergeven. Maar als je de knop ingedrukt houdt, wordt de fantastische spraakgestuurde zoekfunctie van de Roku 3 geactiveerd. De afstandsbediening bevat een microfoon waarin je je zoekopdracht kunt inspreken en het apparaat zal snel datgene vinden waarnaar je op zoek bent. Voor mij werkte de spraakherkenning snel, nauwkeurig en uiterst handig - met één uitzondering. Hoe vaak ik ook naar de enge horrorfilm The Babadook probeerde te zoeken, het lukte niet één keer. (Het kon echter wel Bubba Ho-Tep vinden.)

Er zijn vier knoppen voor Netflix, Amazon, Rdio en Hulu waarmee je deze diensten meteen kunt openen (je kunt ook muziek streamen van Pandora en Spotify). De afstandsbediening communiceert met de box door middel van RF, waardoor hij niet in het zicht hoeft te staan, maar de box heeft ook een infrarode ontvanger zodat je als je dat liever wilt ook een universele afstandsbediening kunt gebruiken.

Roku Feed

Er wordt een goedkope oortelefoon meegeleverd die je in de afstandsbediening kunt pluggen om ongestoord te kunnen luisteren (het kan ook handig zijn voor iemand met gehoorproblemen; het is een veel beter alternatief dan de speakers van de televisie knoerthard te zetten). Op de rechterkant van de afstandsbediening zit een wipschakelaar waarmee je het volume van de hoofdtelefoon kunt regelen - om het volume van de rest de kamer te regelen heb je nog altijd de afstandsbediening van je televisie of A/V-receiver nodig.

Lees ook: Draadloze speakers - Wifi, bluetooth of multiroom?

Roku Feed - een nieuwe functie waarmee je films kunt "volgen" die nog steeds in de bioscoop draaien en waarmee je op de hoogte gehouden wordt wanneer ze beschikbaar zullen zijn om te streamen - heeft veel potentieel, maar in zijn huidige vorm is de functie teleurstellend beperkt. Je kunt niet zoeken naar films die je wilt volgen; in plaats daarvan moet je maar hopen dat ze als belangrijk genoeg beschouwd worden om in de Roku Feed lijst te worden opgenomen. Ten tijde van deze review bevatte deze lijst slechts 36 films, waaronder Ex Machina, Far From the Madding Crowd, Hot Pursuit en Furious 7. Opmerkelijk genoeg zat Mad Max: Fury Road er niet tussen.

Installeer het gratis Roku Media Player-kanaal om alle muziek, video's en foto's die je bezit naar je televisie te streamen. Deze bestanden kunnen worden opgeslagen op een usb-drive (de Roku 3 leverde voldoende stroom via de usb-poort om een 500GB My Passport mechanische harde schijf te laten draaien) of op een netwerk. De gebruikersinterface is hier echter veel minder verfijnd en de lijst met ondersteunde bestandsformaten is erg kort: Video moet gecodeerd zijn in H.264 binnen een MP4 of MKV bestand; muziek moet gecodeerd zijn in AAC of MP3 (Apple Lossless wordt ondersteund, maar FLAC niet) en foto's moeten in JPG- of PNG-formaat zijn opgeslagen. De Roku 3 heeft ook een MicroSD kaartsleuf, maar deze wordt alleen gebruikt om de on-board opslag van de streamer voor kanalen en spelletjes aan te vullen.

Conclusie

De Roku 3 is voor de meeste huishoudens de allerbeste mediastreamer. Het is heel eenvoudig in te stellen, ondersteunt vrijwel elke streamingdienst die je kunt bedenken en de gebruikersinterface is erg handig. De functies van de nieuwe afstandsbediening - spraakgestuurd zoeken, hoofdtelefoonaansluiting en RF - rechtvaardigen de prijsstijging van 30 dollar ten opzichte van de Roku 2 helemaal.

Als je uitgebreide bibliotheken van muziek en video hebt met hoge resoluties en exotische codecs, zul je er echter niet blij mee zijn (maar als dat het geval is gebruik je waarschijnlijk toch al iets anders).

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

Spraakgestuurd

Diensten

Draadloos

Minpunten

Roku Feed

Codecs

Conclusie

Roku 3 ------ **Prijs** $ 89,99 **Website** [www.roku.com](https://www.roku.com/products/roku-3)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000