SafeMonk - Een kettingslot om je cloud

© PXimport

SafeMonk - Een kettingslot om je cloud

Geplaatst: 28 januari 2015 - 06:03

Aangepast: 16 november 2022 - 09:21

Ignace de Groot

Gebruik je Dropbox, maar voel je je er ongemakkelijk bij dat je bestanden onversleuteld worden opgeslagen, zodat ook de Amerikaanse geheime dienst er makkelijk bij kan? Dan kun je SafeMonk overwegen. Deze tool versleutelt alle data die je in de SafeMonk-map binnen je Dropbox-account plaatst.

Dropbox versleutelt weliswaar je data wanneer die onderweg zijn tussen je eigen apparaat en de servers in de cloud, maar dan houdt het ook op. SafeMonk gaat een stap verder en zorgt ervoor dat ook de opgeslagen data worden versleuteld. Kort door de bocht zet SafeMonk hiervoor een AES 256-encryptiealgoritme in, maar voor het volledige security-verhaal kun je hier terecht. De ontwikkelaars maken in elk geval duidelijk dat het om een ijzersterke beveiliging gaat.

Installatie

Nadat je een gratis account hebt gecreëerd en een link in een bevestigingsmail hebt aangeklikt, staat niets je nog in de weg om de SafeMonk-client te downloaden, te installeren en je langs die weg aan te melden. De allereerste keer krijg je dan een herstelcode te zien. Noteer die goed. Mocht je ooit je SafeMonk-wachtwoord vergeten, dan is die code de enige manier om weer bij je versleutelde data te komen.

 

© PXimport

SafeMonk geeft je een goed overzicht van (en beperkt beheer over) je shares.

Gebruik

Na een succesvolle installatie zie je een nieuwe submap in je Dropbox-account, met de naam SafeMonk. Alle data die je binnen deze map plaatst, worden automatisch versleuteld, zolang je bij SafeMonk bent aangemeld. Dat valt overigens gemakkelijk uit te testen door via je browser, buiten SafeMonk om, naar je Dropbox te gaan en een bestand in de SafeMonk-map te openen. Ongeveer het enige leesbare hierin blijkt dan "SafeMonk ecnrypted file, www.safemonk.com" te zijn.

 

© PXimport

SafeMonk, vanuit een browser.

Conclusie

Het blijft echter mogelijk data binnen zo'n versleutelde SafeMonk-map met anderen te delen. Die krijgen de data echter pas in leesbare vorm te zien wanneer ze zelf ook SafeMonk draaien. Je krijgt hiervan een notificatie zodra de ontvanger op jouw aanbod is ingegaan en op elk moment kun je de share alsnog blokkeren of verwijderen.

Tot slot vermelden we nog dat je ook vanuit je browser bij je SafeMonk-data kunt (nadat je SafeMonk bij Dropbox hebt geautoriseerd) en dat er ook mobiele versies van SafeMonk bestaan, zowel voor Android als voor iOS.

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

Transparant

Deelfunctionaliteit

Minpunten

Beperkte helpfunctie

Conclusie

SafeMonk -------- **Taal** Engels **OS** Windows XP/Vista/7/8 OS X iOS Android **Website** [www.safemonk.com](http://www.safemonk.com/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000