Social zoektool Facebook komt niet van de grond

© PXimport

Social zoektool Facebook komt niet van de grond

Geplaatst: 24 juli 2014 - 12:00

Aangepast: 16 november 2022 - 09:55

Redactie ID.nl

Ondanks dat Graph Search, de sociale zoekmachine van Facebook, niet van de grond komt, geeft Mark Zuckerberg niet op. Al kan het lang gaan duren, erkent hij nu.

De massale en continue groeiende berg Facebook-data blijft moeilijk te behappen door een zoekmachine. Het in januari 2013 geïntroduceerde en behoorlijk ambitieuze Graph Search, dat gebruikers de mogelijkheid moet geven tot secure zoekopdrachten in alle sociale data van Facebook is inmiddels uitgeroepen tot "een meerjarenplan", aldus CEO Zuckerberg.

Hij blijft geloven in Graph Search. De zoektool moet uiteindelijk specifieke vragen kunnen beantwoorden, zoals informatie over mensen, plaatsen, foto's en interesses en zelfs statusupdates en comments. Maar het met veel bombarie gepresenteerde project is tot dusver een sof en nog lang geen alternatief voor het onverminderd dominante Google.

Onvoldoende rekenkracht

Want hoeveel rekenkracht is er nodig om Graph Search tot een succes te maken? Ruim een jaar geleden schoten de datacenters al te kort. En tot op heden is er niet veel veranderd. Behalve de onophoudelijke stroom aan nieuwe data dan. De nieuwe hardware, met onder meer flashgeheugen in datacenter-servers, en de engine ('Unicorn') van de zoekmachine, zijn nog ontoereikend.

"Er is gewoon nog zoveel meer content die moet worden geïndexeerd", vertelt Zuckerberg bij de presentatie van Facebooks positieve kwartaalcijfers. "Er is een enorm potentieel - een heleboel vragen die alleen Facebook en geen enkele andere dienst voor je kan beantwoorden."

 

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000