Wegwijs in het routerjargon door 9 tips

© PXimport

Wegwijs in het routerjargon door 9 tips

Geplaatst: 18 oktober 2014 - 05:29

Aangepast: 24 november 2022 - 11:06

Richard Veenstra

Je internetverbinding werkt meestal naar behoren, maar als het eens een keer niet werkt of tergend langzaam is, sta je al gauw met je mond vol tanden. In dit artikel maken we je een beetje wijzer en geven we je advies waar je op moet letten als je een nieuwe router wilt kopen.

Tip 01: Verbinding

Voordat je naar de keuze van je router gaat kijken, moet je eerst weten op welke manier je verbinding maakt met het internet. Hier is je Internet Service Provider (ISP) voor verantwoordelijk. Je kunt via een kabelaansluiting op het internet zijn aangesloten, bijvoorbeeld via Ziggo of UPC. Een voordeel van kabelinternet is dat de beloofde snelheden vaker waargemaakt kunnen worden dan wanneer je een internetaansluiting via ADSL hebt. ADSL, ook wel DSL genoemd, werkt via je telefoonlijn en wordt bijvoorbeeld aangeboden door Tele2, KPN en XS4ALL (om er maar een paar uit vele te noemen).

ADSL staat voor Asymmetric Digital Subscriber Line, de toevoeging asymmetrisch slaat op het feit dat de upload- en downloadsnelheden niet gelijk zijn. Het voordeel van ADSL-internet is dat de abonnementen vaak iets goedkoper zijn. Een derde optie is internet via glasvezel, dit is echter nog niet voor iedereen beschikbaar omdat de leidingen lang niet overal zijn aangesloten.

 

© PXimport

Tip 01 Glasvezelinternet is nog niet overal verkrijgbaar.

Tip 02: Router en modem

Als je weet wat voor aansluiting je hebt, kun je gaan nadenken over hoe je je toekomstige router gaat verbinden met de aansluiting van je ISP, hiervoor is het belangrijk te weten dat er een verschil is tussen een router en een modem. Een router is het centrale aansluitpunt van al je apparaten die verbinding willen maken met het internet. Dit kan een vaste verbinding zijn door middel van een ethernetkabel of een draadloze verbinding via wifi. Een modem is het apparaat wat ervoor zorgt dat het signaal van je ISP wordt ontvangen. Hoe het modem in huis wordt aangesloten, heeft te maken met je internetabonnement.

Een kabelmodem wordt via een coaxkabel aangesloten op de contactdoos in de wand, een DSL-modem wordt via een telefoonstekker op de contactdoos aangesloten. In de meeste gevallen moet je tussen de contactdoos en het DSL-modem nog een splitter aansluiten. Het ene signaal van je splitter gaat naar je vaste telefoon, het andere signaal gaat naar het modem. In de meeste gevallen levert je ISP een modem met ingebouwde router. In sommige oude situaties zou het kunnen zijn dat er alleen een kaal modem staat. Als je zelf een router wilt aanschaffen, dan sluit je deze aan op het modem of de modemrouter van je provider. Je kunt ook zelf een nieuwe modemrouter-combinatie aanschaffen, maar het zelf aansluiten en configureren hiervan is dermate ingewikkeld dat we dit niet aanraden. Voor een glasvezelaansluiting krijg je van je provider een aparte glasvezelmodem.

 

© PXimport

Tip 02 In het midden zie je de coax-aansluiting, zo weet je dat het om een router met ingebouwd kabelmodem gaat.

Tip 03: LAN, WAN en WLAN

Je apparaten kunnen op twee manieren verbinding maken met de router. De snelste manier is via een kabel, maar dit kan alleen als het apparaat een ethernetaansluiting heeft. Als je desktop pc niet te ver van de router verwijderd staat, is het aan te bevelen om deze via een ethernetkabel op de router aan te sluiten. Afhankelijk van je situatie heb je een aantal bekabelde aansluitingen nodig op je router. Deze worden aangeduid met LAN, een afkorting van Local Area Network. Als een router slechts één LAN-aansluiting heeft, kun je er dus ook maar één desktop pc op aansluiten.

Soms zie je op een router een ethernetaansluiting met de naam WAN staan. Dit staat voor Wide Area Network en gebruik je in de meeste gevallen om een zelf gekochte router met de modemrouter aan te sluiten die je van de ISP hebt gekregen. Wil je laptops, tablets en smartphones met je router kunnen verbinden, dan heb je een router nodig met WLAN-functionaliteit (wifi dus). Ga er niet vanuit dat elke router dit heeft, vooral goedkope en oudere modellen hebben geen WLAN aan boord en hiermee kun je dus niet draadloos het internet op.

 

© PXimport

Tip 03 Het verschil tussen de LAN- en WAN-aansluitingen zijn meestal altijd duidelijk weergegeven.

 

© PXimport

Tip 03 Deze router heeft slechts één LAN-aansluiting en is dus niet geschikt om twee desktop-pc's op aan te sluiten.

Tip 04: Frequentiebanden

Een draadloze verbinding wordt via radiogolven tot stand gebracht. Radiogolven worden voor verschillende toepassingen gebruikt en al deze toepassingen hebben hun eigen frequenties. Wifi gebruikt de frequentieband 2,4 GHz, dit is een frequentie die vrij druk is omdat andere huishoudelijke apparaten zoals magnetrons op dezelfde frequentie actief zijn. Hierdoor kan storing ontstaan. Sinds 2009 kan een wifi-signaal ook via een tweede frequentieband tot stand gebracht worden, de 5GHz-band. Het voordeel van communicatie via deze band is dat er minder kans op storing is en daardoor dus voor een betere wifi-ontvangst kan zorgen. Je router en het ontvangende apparaat moeten dan wel via deze 5GHz-band kunnen communiceren. Als een router wordt aangeduid als dual-band betekent dit dat het zowel op 2,4 GHz als op 5 GHz kan communiceren. Een modern apparaat als de iPhone 5S kan ook op deze 5GHz-frequentie communiceren, een oudere iPhone 3GS bijvoorbeeld niet.

Een andere manier om te weten te komen op welke frequentie je apparaat communiceert, is om te kijken naar de IEEE 802.11-standaard. Ondersteunt een apparaat de 802.11b- of 802.11g-standaard, dan is deze alleen geschikt voor de 2,4GHz-band. Een apparaat met de 802.11n-standaard is geschikt voor de beide banden. De nieuwste standaard 802.11ac is alleen nog geschikt voor de 5GHz-band. Voor de toekomst is het dus handig een router aan te schaffen die 802.11n of 802.11ac ondersteunt. Denk er wel aan als je een 802.11ac-router koopt en deze alleen de 5GHz-band ondersteunt, je oude smartphone (of andere oude apparatuur) misschien geen verbinding kan maken met de router.

 

© PXimport

Tip 04 Let erop welke IEEE 802.11-standaard je router ondersteunt.

Tip 05: Bereik

De 802.11-standaarden zeggen niet alleen iets over de frequentieband, ook het bereik van het draadloze signaal wordt met elke update van de standaard verbeterd. Met het oude 802.11b kon je binnenshuis een afstand van zo'n 20 meter bereiken, buitenshuis was dit maximaal 100 meter. De 802.11n-standaard ondersteunt tot 70 meter binnenshuis en zo'n 250 meter buitenshuis.

Dit is een enorm verschil en zal zeker de keuze van je router beïnvloeden. Hierbij gaat het overigens wel om theoretische waarden, de sterkte van een draadloos signaal is sterk afhankelijk van interferentie van andere apparaten en tussenkomst van wanden en objecten. Een glazen deur zorgt voor een mindere blokkade dan een stenen muur, een gewapend betonnen vloer zorgt voor nog minder bereik. Een router met externe antennes kan zorgen voor een beter bereik van het wifi-signaal.

 

© PXimport

Tip 05 Deze router heeft drie externe antennes om het wifi-signaal zo ver mogelijk uit te stralen.

Tip 06: Snelheid

De snelheden die fabrikanten van routers op hun verpakkingen zetten, moet je altijd met een korreltje zout nemen. Het gaat hier altijd om theoretische doorvoersnelheden in optimale omstandigheden. Een huis is nooit een optimale omstandigheid vanwege allerlei muren, vloeren en andere apparaten. Toch kan een router met snellere specificaties wel degelijk verschil maken. Een router met de specificatie 300 Mbps betekent dat de router 300 megabit (geen megabyte!) per seconde kan versturen. Bedenk ook dat sommige getallen een optelsom zijn van de twee banden. De claim van een 802.11ac-router met een snelheid van 1900 Mbps betekent dat het op de 2,4GHz-band maximaal 600 Mbps verstuurt en op de 5GHz-Band maximaal 1300 Mbps.

Een inhoudsloze marketingkreet dus. Kortom, de ondersteunde IEEE 802.11-standaard is van veel groter belang dan de snelheid waarmee de fabrikant adverteert. Vaak zie je bij LAN het woord Gigabit staan, dit betekent dat de doorvoersnelheid van de LAN-poorten 1000 Mbps bedraagt, oftewel 1000 megabit per seconde. Dit geldt alleen voor een bekabelde LAN-verbinding en heeft dus niks met je draadloze verbinding te maken. Ook is het belangrijk om te weten dat je internetverbinding hier niet sneller van wordt, het heeft alleen betrekking op de snelheid waarmee je bestanden kunt verplaatsen tussen computers onderling die op de router zijn aangesloten.

 

© PXimport

Tip 06 Snelheidsclaims moet je altijd met een korreltje zout nemen, het gaat hier om maximale doorvoersnelheden, de daadwerkelijke snelheid van je internetverbinding hangt van veel factoren af.

Tip 07: Beveiliging

Je draadloze netwerk wil je natuurlijk goed beveiligen. Daarom moet je ervoor zorgen dat je router met de laatste beveiligingsstandaard is uitgerust. Vooral een router die je standaard bij je ISP-abonnement krijgt, kan soms vreselijk verouderd zijn. De eerste beveiligingsstandaard was WEP en staat voor Wired Equivalent Privacy. Deze vorm van beveiliging kan gemakkelijk gekraakt worden en is echt niet meer van deze tijd. De opvolger WPA (Wi-Fi Protected Access) is iets veiliger (maar ook alweer achterhaald) en werd opgevolgd door WPA2. Je router moet deze laatste standaard ondersteunen om je de garantie te bieden dat het je draadloos netwerk goed kan beveiligen.

Sommige routers hebben ook nog een aantal extra beveiligingen aan boord. Zo kan Live Parental Controls van fabrikant Netgear bijvoorbeeld op routerniveau bepaalde websites blokkeren voor alle aangesloten apparaten. Hierbij maakt het niet uit of dit een pc is die via een ethernetverbinding is aangesloten of een smartphone die via de wifi-verbinding is aangesloten. Met de software kun je je router zo configureren dat elke gebruiker zijn eigen beperkingen heeft.

 

© PXimport

Tip 07 Met de software van Netgear stel je beperkingen in per gebruiker.

Tip 08: Aansluitingen

Naast alle specificaties is het ook belangrijk om te letten op eventuele extra aansluitingen. Een simpele router heeft waarschijnlijk alleen een paar LAN-poorten, maar sommige duurdere routers bieden je ook één of meerdere usb-aansluitingen. Dit is handig als je bijvoorbeeld een externe schijf op je router wilt aansluiten. Zo'n schijf wordt op die manier een eenvoudige netwerkschijf die je bijvoorbeeld kunt gebruiken om je muziek- en filmbibliotheek toegankelijk te maken voor alle computers die met de router zijn verbonden.

De usb-poort kan ook dienst doen als toegang voor een printer, maar kijk altijd even na of je printer als netwerkprinter ingezet kan worden. En verifieer waar de usb-poort op de router voor bedoeld is, sommige routers kunnen de poort alleen gebruiken om bepaalde configuratie-instellingen van een usb-stick te lezen.

 

© PXimport

Tip 08 Gebruik de usb-poort om een printer of harde schijf aan te sluiten.

Tip 09: Geavanceerd

Voor de veeleisende gebruiker is het aan te raden de specificaties van de router eens goed te bekijken. Maak je bijvoorbeeld vaak gebruik van een VPN-verbinding voor je werk, verifieer dan of de router de VPN-standaarden IPSec, PPTP en L2TP ondersteunt. Een punt wat bij oudere routers van belang is, is de ondersteuning van IPv6. Elk apparaat dat zich op een netwerk wil aanmelden, heeft een IP-adres. De IP-adressen raken zo langzamerhand op en daarom moet er op termijn worden overgestapt van IPv4- naar IPv6-adressen. Alle nieuwe apparaten bieden automatisch ondersteuning voor deze standaard. Als gebruiker merk je hier niks van, maar je router moet wel weten dat je nieuwe apparaat zichzelf als IPv6-apparaat wil aanmelden.

Ondersteunt de router geen IPv6, dan zal het je apparaat in de toekomst niet op het netwerk kunnen aanmelden. Deze overschakeling kan nog een paar jaar duren, maar het gaat een keer komen. Wil je zelf een ftp-server draaien, let er dan bovendien op dat je router de ftp-standaard ondersteunt. Er bestaan ook 3G-routers, deze maken verbinding met internet door middel van een dataverbinding met een mobiele provider. Je stopt een simkaart in de router en maakt via een kabel of draadloos verbinding met de router. Handig als je geen internetaansluiting op je vaste adres hebt of als je de router mee wilt nemen op reis.

 

© PXimport

Tip 09 Wanneer je geen vaste internetverbinding hebt, kun je deze 3G-router inzetten.

Kooptips

Als je alle tips in het artikel hebt gelezen, kun je een goede keuze maken bij de aanschaf van je volgende router. Wij hebben alvast drie kandidaten voor je geselecteerd.

TP-Link TD-W8980B

Straatprijs: € 69,90

Eén van de goedkopere routers, die toch een heleboel functies bevat, is de router van TP-Link. De DSL-modem ondersteunt gigabit-ethernet en heeft twee usb-poorten aan boord om een printer en een externe schijf aan te sluiten. Ook biedt de fabrikant je software om beperkingen te configureren voor gebruikers. Wat je voor deze prijs moet missen, is de nieuwste standaard 802.11ac: de TD-W8980B ondersteunt tot en met 802.11n. Het kleine broertje TD-W8970B is nog twee tientjes goedkoper, maar deze biedt geen ondersteuning voor de 5GHz-band.

 

© PXimport

Netgear Nighthawk R7000

Straatprijs: € 159,-

De Nighthawk is één van de snelste routers die je op dit moment kunt kopen en vrijwel alles is op het apparaat in te stellen. De router ondersteunt de laatste 802.11ac-standaard en ook de oudere standaarden worden ondersteund. De Nighthawk is gericht op gebruikers die alle processen zelf willen kunnen optimaliseren.

Met een functie als Advanced QoS herkent de router automatisch of je een film aan het streamen bent en geeft dit prioriteit boven andere zaken. Beamforming+ zorgt ervoor dat je wifi-apparaten een betere toegang hebben tot de router. Extra meegeleverde software is Netgear GENIE om de router te configureren en Live Parental Controls om beperkingen in te stellen voor bepaalde gebruikers. De router biedt eveneens ondersteuning voor de Apple-standaard AirPrint, zodat je vanaf een Mac de netwerkprinter kunt aanspreken.

 

© PXimport

Apple AirPort Extreme

Straatprijs: € 179,-

Heb je in huis vrijwel alleen Apple-producten, dan kun je kiezen voor de AirPort Extreme. Het voordeel is dat de AirPort Extreme eenvoudig is te configureren vanuit OS X of via de app AirPort voor je iPhone of iPad. De nieuwste generatie ondersteunt naast 802.11ac ook de oudere standaarden 802.11b, 802.11g en 802.11n, dus alle apparaten kunnen moeiteloos met de router communiceren. Uiteraard biedt de prijzige router gigabit-ethernet en werkt het op zowel de 2,4GHz- als de 5GHz-band.

Een ander voordeel is dat de router van Apple alle Apple-standaarden ondersteunt en je dus minder kans hebt op problemen. Een pc, smartphone of tablet van een ander merk kun je trouwens prima met de AirPort Extreme verbinden. Omdat deze router gebruiksgemak vooropstelt, vind je hier niet zoveel configuratiemogelijkheden als bij bijvoorbeeld de Netgear-router.

 

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000