Keuzehulp smartphones - FAQ

Inhoudsopgave

  1. Zijn smartphones veilig?
  2. Hoe zet ik mijn gegevens over naar mijn nieuwe smartphone?
  3. Welke oplader heb ik nodig?
  4. Hoeveel opslagruimte heb ik nodig?
  5. Is ontgrendeling met je gezicht veilig?
  6. Wat heb je aan dualsim?

Dat de ene smartphone de andere niet is, daar zijn we nu wel over uit. Maar los van de prijs of de specificaties zijn er nog veel meer zaken die kunnen meespelen bij het kopen van een smartphone. Welke oplader heb je bijvoorbeeld nodig? Of hoeveel opslagruimte? En wat is eigenlijk dual-sim? Je vindt de antwoorden in deze FAQ.

Zijn smartphones veilig?

Een smartphone zit bomvol met hoogstpersoonlijke gegevens, van whatsapp-gesprekken tot foto’s en vaak werkmail. Beveiliging van je smartphone is net even anders dan beveiliging van je pc: een antivirus-app gaat je niet helpen. Beveilig je toestel op zijn minst met vergrendeling, dat kan een vingerafdruk, wachtwoord, pincode of zelfs gezichtsontgrendeling zijn. Het voorkomt dat anderen bij diefstal of verlies zomaar bij jouw gegevens komen, maar het voorkomt ook dat de dief je toestel kan resetten om door te verkopen. Iedere smartphone heeft ook ingebouwde bescherming bij diefstal of verlies. Via ‘Zoek mijn iPhone’ of ‘Vind mijn apparaat’ (voor Android-smartphones) kun je je toestel localiseren, een geluid laten maken, of in een extreem geval zelfs de data op het toestel wissen. Een ander veiligheids-aspect waar je rekening mee moet houden is phishing: voer daarom niet overal zomaar je gegevens in.

Hoe zet ik mijn gegevens over naar mijn nieuwe smartphone?

Veel smartphones hebben een ingebouwde app die je stap voor stap helpen met het overzetten van de gegevens. Wanneer je van Android naar Android of van iPhone naar iPhone overstapt, hoef je zelfs alleen maar in te loggen met je Google- of Apple-account. Wel zo makkelijk. Van Android naar iPhone en vice versa is het soms lastig wat applicatie-gegevens over te zetten. Je contactpersonen kun je het makkelijkst online bij accounts.google.com kwijt, zodat je ze met zowel je iPhone als Android synchroniseert. Een handige dienst om je foto’s te back-uppen is de app Google Foto’s, die ook voor zowel Androids als iPhones beschikbaar is. WhatsApp heeft eveneens een ingebouwde back-upfunctie. Helaas kan deze niet gebruikt worden als je van een Android naar iPhone overstapt - of andersom.

Welke oplader heb ik nodig?

Veruit de meeste smartphones van tegenwoordig hebben een usb type-c-aansluiting om het toestel op te laden. Deze poort kan overigens ook gebruikt worden voor externe opslag en andere usb-apparaten. Handig is dat veel smartphones met een usb type-c-lader ook een snellader in de doos hebben. Hiermee laad je binnen een half uur tot zo’n veertig procent op. Sommige budgetsmartphones maken nog gebruik van de verouderde micro-usb-aansluiting. Ook Apple is een uitzondering, die maken nog gebruik van hun eigen Lightning-aansluiting. Steeds meer smartphones kunnen tegenwoordig ook draadloos opladen. Je legt de telefoon op een (aangesloten) plaatje of standaardje en het toestel laadt op, zonder dat je hem in hoeft te pluggen.

Hoeveel opslagruimte heb ik nodig?

Hoeveel opslag je nodig hebt op je smartphone is natuurlijk afhankelijk van je gebruik. Maak je veel foto’s? Sla je veel muziek en afpeellijsten op? Installeer je veel apps en games? Ga ervan uit dat je minimaal 32GB opslagruimte nodig hebt. Veel Androidsmartphones bieden echter ook de mogelijkheid om een geheugenkaartje in het toestel te plaatsen, waardoor je je opslaggeheugen uitbreidt en makkelijk bestanden overzet van bijvoorbeeld je camera of pc. Wanneer je een smartphone op het oog hebt zonder ondersteuning van een geheugenkaart (zoals een iPhone), kun je bij twijfel altijd beter veilig kiezen voor de optie met meer opslagcapaciteit.

Is ontgrendeling met je gezicht veilig?

Veel smartphones bieden tegenwoordig de mogelijkheid aan om het toestel te ontgrendelen. Dat is wel zo makkelijk, anderen kunnen niet zomaar in je toestel en je hoeft zelf geen moeite te doen om je smartphone te ontgrendelen. Maar heel veilig is het niet, je bent immers afhankelijk van de techniek van de smartphonefabrikant. In sommige gevallen is het zelfs mogelijk een smartphone te ontgrendelen met een uitgeprinte foto. De gezichtsontgrendeling van Apple, die de marketingafdeling Face ID noemt is wat veiliger, omdat het naast de frontcamera voor gezichtsherkenning ook een infraroodscanner gebruikt om diepte te meten. Toch is Face ID ook niet de veiligste vergrendeling. Een vingerafdrukscanner is minder foutgevoelig, maar nog altijd ben je afhankelijk van technologie. Plus je moet je er prettig bij voelen biometrische gegevens achter te laten. De veiligste vergrendeling zijn daarom nog altijd een moeilijk te raden pincode of wachtwoord.

Wat heb je aan dualsim?

Er verschijnen steeds meer smartphones met een dualsim-mogelijkheid. Zo kun je twee simkaarten in je smartphone plaatsen. Dat is bijvoorbeeld handig voor wie zijn smartphone zowel zakelijk als privé gebruikt en dus niet met twee toestellen op zak wilt lopen. Voor reizigers kan het ook van meerwaarde zijn. Wanneer je buiten de EU reist lopen de roaming-kosten al gauw op. Een lokaal data-simkaartje is dan wel erg praktisch. Sommige smartphones zoals die van OnePlus en Huawei bieden zelfs de mogelijkheid om apps twee keer te installeren, zo kun je bijvoorbeeld op beide telefoonnummers WhatsApp gebruiken op één smartphone.