4 tips voor het fotograferen van watervallen

© PXimport

4 tips voor het fotograferen van watervallen

Geplaatst: 11 oktober 2013 - 06:00

Aangepast: 16 november 2022 - 09:21

Redactie ID.nl

Weinig foto's zijn zo adembenemend mooi als die van watervallen. Zelfs kleine watervallen - zoals stroomversnellingen in een beekje - hebben een ongekende schoonheid. Als je de wazige, soepele levendigheid wilt vastleggen, zal je met de geavanceerde instellingen van je camera moeten experimenteren.

Langzame sluitertijd

Je bent ongetwijfeld deze twee soorten watervalfoto's tegengekomen. De eerste soort is eenvoudig te maken: Richt je camera op het water en druk op de sluiterknop. De snelle sluitertijd van de camera bevriest het water en houdt het op zijn plaats, en je krijgt een onopvallende foto van het tafereel. Er is niets mis met een dergelijke foto, maar het kan beter. De tweede soort watervalfoto? Een langzame sluitertijd vervaagt de waterstroom zodat je een indrukwekkende mist van water krijgt. En dat is waar we het hier over zullen hebben.

 

© PXimport

Deze waterval is gefotografeerd met een sluitertijd van iets minder dan een seconde.

Goed nieuws: Er is eigenlijk maar één truc die je moet weten als het gaat om het vastleggen van dergelijke watervalfoto's. Je moet een langzame sluitertijd hebben. Alles wat trager is dan een kwartseconde is prima, maar fotografen gebruiken vaak een aantal verschillende snelheden, tot ongeveer twee seconden, om die mooie vervaging te krijgen.

Hoe krijg je zo'n sluitertijd? De eenvoudigste manier is je camera op S-modus te zetten (of TV-modus bij Canon) en dan de sluitertijd in te stellen. Zorg dat de ISO van de camera zo laag mogelijk is ingesteld (waarschijnlijk 100), zodat je de beste kans hebt op het krijgen van een langere sluitertijd bij daglicht.

Stabiliseer je camera

Uiteraard moet je, als je met een langzame sluitertijd foto's neemt, de camera niet in je handen houden en verwachten dat je een stabiele foto zonder beweging krijgt. Je zult een statief of iets dergelijks nodig hebben, of je moet een stabiele plek vinden om je camera op te laten rusten zodat hij tijdens de belichting niet beweegt. Het is een heel goed idee om de zelfontspanner in te schakelen en de camera helemaal los te laten, zodat je de camera niet per ongeluk beweegt terwijl de sluiter geopend is.

Smartphone succes

Als je alleen maar een smartphone hebt, kun je ook meedoen. Je zult inderdaad geen geavanceerde sluitertijdinstellingen hebben, maar dat geeft niet; daar is een app voor. Op de iPhone, probeer Slow Shutter Cam. Android gebruikers moeten eens kijken naar Camera FV-5. Vergeet niet dat je je camera zo stil mogelijk moet houden voor dergelijke belichtingstijden, dus leg je telefoon ergens neer of laat hem ergens tegenaan rusten. En als je echt serieus bezig bent, vergeet niet dat je ook een statief voor je telefoon kunt kopen.

Pas op voor de zon

Aangezien geweldige watervalfoto's een lange sluitertijd nodig hebben, kun je problemen krijgen wanneer je foto's bij daglicht maakt. Het is gewoon te licht om de sluitertijd zo lang te maken, zodat je camera misschien een sluitertijd kiest die te snel is om het water te laten vervagen.

 

© PXimport

Midden op de dag moet je toch echt de schaduw opzoeken, of een filter gebruiken.

Geen wonder dat de beste watervalfoto's diep in het bos genomen worden, waar de bomen het onderwerp tegen direct zonlicht beschermen. Je kunt ook vroeg in de ochtend of laat in de middag, wanneer de zon laag staat, foto's maken.

Als je een DSLR gebruikt heb je een andere mogelijkheid: Je kunt een grijsfilter kopen en dat voor je lens plaatsen. Grijsfilters zijn er in verschillende sterktes en hebben een standaardnotatie: ND2 vermindert het licht met de helft, terwijl een ND4-filter een kwart van het licht doorlaat. Als je van plan bent om veel foto's met een lange sluitertijd in daglicht te nemen is het handig om zowel een ND2 als een ND4-filter bij je te hebben. Je kunt ze zelfs tegelijk gebruiken om het equivalent van een ND8 te krijgen.

Dit is een vrij vertaald artikel van onze zustersite TechHive.com, geschreven door Dave Johnson (@davejoh). De mening van de auteur komt niet per definitie overeen met die van ComputerTotaal.nl.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten