5 mediaspelers om Netflix op te kijken

© PXimport

5 mediaspelers om Netflix op te kijken

Geplaatst: 10 januari 2014 - 09:00

Aangepast: 24 november 2022 - 10:33

Maikel Dijkhuizen

Een groot voordeel van Netflix is dat je niet per se een pc nodig hebt om naar films en series te kijken. Ook met andere apparaten stream je deze in uitstekende kwaliteit naar je HDTV. In deze test zetten we verschillende mediaspelers op een rijtje waarmee je Netflix kunt gebruiken.

Met een Netflix-account van 7,99 euro per maand is de streaming-videodienst tegelijkertijd op twee apparaten te gebruiken. Handig, want je kijkt bijvoorbeeld naar een aflevering van Sons of Anarchy op de PlayStation 3, terwijl een ander gezinslid van een mooie film geniet via een geschikte mediastreamer of tablet. Betaal je 11,99 euro per maand, dan kun je zelfs op vier apparaten tegelijkertijd naar Netflix-films kijken. Om te bepalen welk abonnement je nodig hebt, is het handig om eerst te weten welke apparaten er allemaal geschikt zijn voor Netflix.

Momenteel zijn dat er best al aardig wat, terwijl er in de toekomst waarschijnlijk nog veel meer bijkomen. Verder in het zinvol om na te gaan hoe de kwaliteit van de streaming-videodienst is op compatibele apparaten. In deze test gaan we daar dieper op in. We proberen Netflix (review) uit op diverse mediaspelers. In een ander artikel zullen we Netflix testen op gameconsoles.

In de test keken we onder meer naar de beeld- en audiokwaliteit, terwijl we ook de mogelijkheden van de Netflix-app onder de loep namen. We concentreren ons voor dit artikel puur op Netflix, overige afspeelmogelijkheden kijken we niet uitgebreid naar. De apps voor smartphones en tablets hebben we al eerder getest. Deze test vind je hier.

Smart-tv & Blu-ray-spelers

Op zo'n beetje alle smart-tv's is Netflix beschikbaar. Onder meer geschikte toestellen van Samsung, LG, Panasonic, Philips, Sony en Toshiba zijn compatibel met de online filmdienst. Uiteraard is het wel een voorwaarde dat de HDTV verbonden is met internet. Op smart tv's van Samsung vind je de toepassing bijvoorbeeld onder de aanbevolen apps van de Smart Hub.

De interface van Netflix is vergelijkbaar met die van de meeste mediaspelers. Wel ontbreekt op ons Samsung-toestel het onderdeel Netflix Kids. Verder valt op dat de laadtijd iets langer is vergeleken met de meeste mediaspelers. Daarnaast zijn er van de genoemde fabrikanten Blu-ray-spelers die en interface bieden die vergelijkbaar is met smart-tv's met een Netflix-app.

Apple TV (3e generatie)

De Apple TV is een kleine mediastreamer die je op een HDTV aansluit via een HDMI-kabel. De Netflix-app is direct beschikbaar vanuit het hoofdmenu. Je creëert zo nodig een nieuw account of je vult de gebruikersnaam en het wachtwoord van je bestaande abonnement in. De vormgeving van de app is een lust voor het oog. Aan de rechterkant is het menu zichtbaar, terwijl links filmhoesjes in een ronddraaiend carrousel voorbijkomen. Fijn is dat aanbevelingen en nieuwe releases rechtstreeks vanuit het hoofdmenu bereikbaar zijn.

 

© PXimport

In Netflix Kids zoek je titels bij leuke tekenfilmpersonages, al gaf de app hierbij regelmatig een foutmelding. Als je een genre hebt gekozen in het hoofdmenu, beland je in een overzicht met films die je kunt afspelen. Onhandig is dat je vanaf deze plek niet direct de zoekfunctie kunt openen. Er is ongeveer tien seconden laadtijd nodig om de weergave te starten.

De beeldkwaliteit op de Apple TV is prima. Tijdens de weergave schakel je de Nederlandse ondertiteling optioneel uit. Een minpunt is dat er op de Apple TV gele ondertitels met een lelijk grijs kader zichtbaar zijn. Gelukkig is dat te wijzigen in de instellingen van het apparaat. Iets wat je jammer genoeg niet kunt aanpassen, is dat ondertitels bij sommige films op een onaangename hoogte verschijnen. Het audiospoor stel je bij Netflix-films niet zelf in. Mits beschikbaar, selecteert de mediaspeler automatisch een Dolby Digital-spoor.

 

© PXimport

Apple TV (3e generatie)

Prijs: € 99,-

Info: www.apple.com

Pluspunten

Mooie vormgeving

Soepel navigeren

Minpunten

Foutmelding Netflix Kids

Geen Nederlandse categorie

SCORE: 3,5/5

Philips HMP7100/12

Philips levert met de HMP7100/12 een fraaie mediaspeler af, waarbij de meeste uitgangen aan de achterzijde via een inkeping bereikbaar zijn. Door het kastje via HDMI te verbinden met je televisie heb je toegang tot allerlei online diensten. De Netflix-app is in het menu bereikbaar door naar het onderdeel Smart TV te navigeren. Vervolgens duurt het ruim een halve minuut voordat de streaming-videodienst opent. Dat is vergeleken met de meeste andere apparaten nogal aan de trage kant. Ook het opstarten van een film kost helaas veel tijd.

Gelukkig gaat het afspelen van films wel vlekkeloos, want 1080-beelden verschijnen zonder schokjes en in heldere kleuren op een HDTV. Een groot nadeel is dat de Netflix-app van deze Philips-speler geen Dolby Digital-signaal aan de versterker doorgeeft. Je kunt films dus alleen bekijken met stereogeluid. De ondertiteling zet je eenvoudig aan of uit door tijdens de weergave op de Subtitle-knop van de afstandsbediening te drukken. Hoewel Netflix op de Philips HMP7100/12 op zich goed werkt, hadden de laadtijden en de navigatie binnen de gebruikersinterface wel iets vlotter gemogen. Zeker als je een tijdje met de toepassing in de weer bent, zijn de lange wachttijden nogal vermoeiend.

 

© PXimport

Philips HMP7100/12

Prijs: € 119,-

Info: www.philips.nl

Pluspunten

Fraaie mediaspeler

Minpunten

Lange laadtijden

Geen Dolby Digital

SCORE: 3/5

WD TV Live

Weliswaar gaat de WD TV Live al een tijdje mee, maar sinds de introductie van Netflix staat deze mediaspeler weer aardig in de belangstelling. Logisch, want er zijn momenteel in Nederland niet zo gek veel streamers verkrijgbaar die de online filmdienst ondersteunen. Bovendien is de speler met een straatprijs van 77 euro vrij goedkoop.

Door in het hoofdmenu te navigeren naar Services is de Netflix-app bereikbaar. Het uiterlijk van de app komt overeen met de spelers van Sony en Asus. Een pluspunt is dat je verschillende gebruikersprofielen opent, waardoor ieder gezinslid toegang heeft tot persoonsgerichte aanbevelingen.

 

© PXimport

De navigatie op de WD TV Live is jammer genoeg vrij traag. Daarnaast heeft de mediaspeler vrij lange laadtijden, waardoor informatie relatief langzaam op het beeld verschijnt. De filmweergave is daarentegen dik in orde, want 1080p-materiaal speelt het apparaat zonder morren af op je HDTV. Wel is het verstandig om vooraf het audiospoor in te stellen aangezien dat tijdens de film niet mogelijk is.

De ondertiteling zet je tijdens het kijken van de film aan of uit. Je regelt dat door op de Subtitle-knop te drukken van de afstandsbediening. Net zoals bij andere apparaten die Netflix ondersteunen, is er ook op deze WD-speler een apart gedeelte voor kinderen beschikbaar.

 

© PXimport

WD TV Live

Prijs: € 77,-

Info: www.wdc.com

Pluspunten

Meerdere gebruikersprofielen

Subtitle-knop op afstandsbediening

Goedkoop

Minpunten

Trage interface

SCORE: 4/5

Sony NSZ-GS7

Sony heeft met de NSZ-GS7 een heel interessante mediaspeler in zijn assortiment omdat deze draait op het Google TV-besturingssysteem van zoekgigant Google. Via de Play Store voeg je zelf je favoriete apps toe. Als je de nieuwste firmware op het apparaat installeert, nestelt de Netflix-app zich vanzelf binnen het menu.

Een fikse tegenvaller is dat deze mediaspeler als enige in het testveld de Engelstalige versie van de streaming-videodienst weergeeft. Ondanks het feit dat alle instellingen en filmomschrijvingen dus in het Engels zijn, heeft de interface gelukkig wel een categorie met Nederlandse films in huis. Behalve de taal is de gebruikersomgeving verder exact gelijk aan die van de Asus O!PLAY Mini Plus. Wel is het zo dat de Google TV een stuk soepeler navigeert.

Voor de zoekfunctie komt het QWERTY-toetsenbordje op de afstandsbediening goed van pas. Dit werkt namelijk een stuk lekkerder vergeleken met een basaal onscreen-toetsenbord. De Netflix-app speelt de films in goede kwaliteit af. Hoewel de app Engelstalig is, selecteer je zonder problemen Nederlandse ondertitels. Dat kan overigens uitsluitend voordat je de filmweergave start. De letters van de ondertitels hebben wel een gele kleur.

Houd er rekening mee dat de prijs van de Google TV redelijk aan de hoge kant is voor een mediastreamer zonder interne schijf. Bovendien is het apparaat als normale mediastreamer voor lokale content niet heel erg goed.

 

© PXimport

Sony NSZ-GS7

Prijs: € 159,-

Info www.sony.nl

Pluspunten

QWERTY-toetsenbord

Soepel navigeren

Minpunten

Engelstalig

Gele ondertitels

Dure mediastreamer

SCORE: 3,5/5

ASUS O!PLAY Mini Plus

Als je een betaalbare mediastreamer wenst om Netflix op je televisie weer te geven, is de O!PLAY Mini Plus van ASUS een aantrekkelijke optie. ASUS heeft de afstandsbediening voorzien van een duidelijke Netflix-knop. Je geduld wordt flink op de proef gesteld, want het duurt vrij lang voordat de applicatie opstart. Ook binnen de Netflix-omgeving had de navigatie iets sneller gemogen. De app toont alle suggesties, favorieten en genres onder elkaar, waardoor het voor bepaalde titels nodig is om ver naar beneden te navigeren.

In de rechterkolom verschijnt er een omschrijving van de geselecteerde film of serie. Nederlandstalige films kun je in een aparte categorie terugvinden. Je stelt van tevoren de gewenste ondertiteling en het audiospoor in. Voor het geluid heb je keuze tussen stereo en Dolby Digital Plus. Tijdens de filmweergave is het helaas niet mogelijk om de ondertiteling en audio aan te passen. De ASUS-speler toont Netflix-films in mooie heldere kleuren op je televisie, waarbij 1080p-materiaal keurig zonder schokken wordt weergegeven. De ondertiteling heeft bovendien een prettig formaat.

Netflix Kids is wel voor verbetering vatbaar, want dit onderdeel liep tijdens onze test soms vast. Verder is het merkwaardig dat je in de kinderomgeving niet zelf een audiospoor kunt kiezen.

 

© PXimport

ASUS O!PLAY Mini Plus

Prijs: € 89,-

Info: www.asus.com

Pluspunten

Netflix-knop op afstandsbediening

Prettige ondertitels

Minpunten

Lange laadtijden

Netflix Kids niet stabiel

SCORE: 3,5/5

Conclusie

Wens je een goedkope Netflix-speler? De WD TV Live heeft een prima prijs-kwaliteitsverhouding, zodat je voor weinig geld mooie films kunt streamen. Wel is daar iets meer geduld voor nodig, want de gebruikersomgeving is wat aan de trage kant. Gelukkig presteert deze compacte mediastreamer op het gebied van videoweergave uitstekend.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten