9 slimme tips voor usb-sticks

| 2 maart 2010, 11:55

How To
pagina 1 In dit artikel vind u 9 slimme tips voor uw usb-stick, 1. Van 1 tot 256 GB, 2. ReadyBoost, 3. Bootstick, 4. Usb-stick niet zichtbaar?, 5. Usb is sloooooooom...
pagina 2 6. Veilig verwijderen, 7. Beveiliging, 8. Schijfletter veranderen, 9. Repareren

Usb-sticks zijn ideaal om bestanden van de ene computer op de andere te zetten. Maar ze zijn ook ideaal als back-up, voor beveiligde data, als bootstick of om uw computer te versnellen.

6. Veilig verwijderen

Even snel een usb-stickje insteken, wat knippen en kopiëren en hop er weer uit. Dat is een veel gebruikte werkwijze, maar toch is dit niet helemaal veilig. Het kan namelijk zijn dat er nog data geschreven wordt naar de stick, ook al laat Windows dat niet duidelijk zien. In dat geval kan er een schrijffout ontstaan wanneer u de usb-stick er uit trekt. In het ergste geval is de data dan beschadigd, waardoor opnieuw formatteren noodzakelijk is. In Windows zit een optie om een usb-stick (of –schijf) veilig te verwijderen. Er staat vaak een icoon rechts onderin de systeembalk, maar u kunt ook rechtklikken op de schijfletter en dan kiezen voor de optie Veilig verwijderen. Onder Mac OS X verschijnt er zelfs een foutmelding in beeld wanneer u een schijf er zomaar uittrekt. En dat is dus niet voor niets. Het veilig verwijderen is natuurlijk het meest van belang wanneer er belangrijke data op de stick staan.

Om beschadigde bestanden te voorkomen kunt u het beste een usb-stick ‘veilig verwijderen’

7. Beveiliging

Regelmatig lezen we over verloren usb-sticks met gevoelige informatie. Vreemd, want als de slachtoffers Computer!Totaal zouden lezen, zouden ze weten dat beveiliging niet zo lastig is. Bijvoorbeeld met het gratis pakket Truecrypt. Daarmee wordt een zogenaamde container aangemaakt, waar verschillende bestanden in bewaard worden. U hebt dan een wachtwoord nodig om ze te kunnen zien en openen. Het wachtwoord en de bestanden zijn dan versleuteld met encryptie. Wanneer u het programma op de usb-stick bewaart, kunt u het vanaf iedere pc gebruiken (zie voor meer informatie http://ct.link.ctw.nl/usbslot) Er bestaan ook usb-sticks die zelf al beveiligd zijn. Bijvoorbeeld door een biometrische scanner. Uw vingerafdruk is dan nodig om toegang te krijgen tot de bestanden.

Gevoelige informatie? Beveilig uw gegevens met encryptie of bijvoorbeeld een biometrische scanner (vingerafdruk).

8. Schijfletter veranderen

Als u een bepaalde usb-stick veel gebruikt, kan het handig zijn om deze een vaste schijfletter toe te kennen. Dat is met name handig als u al veel schijfletters in gebruik hebt (door meerdere partities, dvd-spelers en bijvoorbeeld een kaartlezer) en ook andere externe apparatuur gebruikt (zoals bijvoorbeeld een externe harde schijf). Als u wilt dat uw usb-stick steeds bereikbaar is via dezelfde schijfletter, dan kunt u dat instellen onder Schijfbeheer (rechtklikken op Deze Computer en dan op Beheren). De betreffende schijfletter wordt dan gereserveerd voor uw usb-stick. Tip: wilt u een makkelijk te onthouden letter? Kies dan voor bijvoorbeeld: A: of B: (voor diskettestations die toch niet meer gebruikt worden) of X: of Z:. Uw usb-stick staat dan altijd onder- of bovenaan.

Een vaste schijfletter kan handig zijn

9. Repareren

Net zoals bij geheugenkaartjes kan het ook bij usb-sticks voorkomen dat bepaalde bestanden niet meer goed te lezen zijn, of dat u ze per ongeluk hebt verwijderd. In het eerste geval kunt u de stick proberen te repareren via Eigenschappen / Schijfcontrole. Windows kan dan na opnieuw opstarten fouten in het bestandssysteem en in sectoren opsoren en repareren. Is er meer aan de hand, dan is andere diagnostische software noodzakelijk. Hier is een scala aan software voor beschikbaar, bijvoorbeeld het gratis PC Inspector File Recovery.

Bestanden weg? Geen nood, vaak is een (groot) deel nog wel te herstellen.

De reacties worden ingeladen, een moment geduld...