Allerlei toetsenbordproblemen oplossen

| 17 november 2010, 17:17

How To
pagina 1 Dit artikel bestaat uit twee pagina’s, 1. Opeens andere tekens, Toetsenbordindeling, 2. Speciale leestekens en ‘dode toetsen’, Sneltoetsen
pagina 2 3. Shift-toets blijft actief na eenmaal indrukken, 4. Multimediatoetsen functioneren niet, 5. Toetsenbord (en muis) reageert niet na aansluiten, 6. Ontbrekende letters, Draadloze lastpost

Herkent u dit? Tijdens het typen komen er andere tekens op het scherm, dan u ingetikt hebt. Wat te doen als het toetsenbord ineens vreemd functioneert en zelfs een ander toetsenbord het probleem niet verhelpt? Naast de muis is het toetsenbord het belangrijkste besturingselement van uw computer, dus als daar iets niet lekker loopt, merkt u het onmiddellijk, en dat gaat snel irriteren. We hebben een paar problemen en oplossingen op een rij gezet.

Dit artikel bestaat uit twee pagina’s

Pagina 1: Opeens andere tekens; Toetsenbordindeling; Speciale leestekens en ‘dode toetsen’;
Pagina 2: Shift-toets blijft actief na eenmaal indrukken; Multimediatoetsen functioneren niet; Toetsenbord (en muis) reageert niet na aansluiten; Ontbrekende letters; Draadloze lastpost.
 
Tip: In dit artikel staan van die handigheidjes die u incidenteel nodig hebt en alweer bent vergeten als het zover is. Bookmark dit artikel (Ctrl+D)!

1. Opeens andere tekens

Wellicht is het u weleens overkomen dat u aan het typen bent en uw toetsen plotseling een andere functie lijken te hebben. Het vraagteken gedraagt zich als een ‘=’ en een backslash is veranderd in een ‘<’. De oorzaak is zeer eenvoudig: het toetsenbord is overgeschakeld naar een andere taalversie. Dit gebeurt vaak per ongeluk omdat de toetsencombinatie hiervoor zich bevindt op de plek waar u vaak met uw handen op het toetsenbord rust. De combinatie Ctrl+Shift zorgt ervoor dat er een andere taalversie voor het toetsenbord wordt gekozen. De oplossing is dan ook net zo eenvoudig: door te drukken op Ctrl+Shift functioneert het toetsenbord weer normaal. U kunt dit probleem helemaal voorkomen, door slechts één taal en één toetsenbordindeling te behouden. De combinatie Nederlands als taal en Verenigde Staten (internationaal) voor de toetsenbordindeling is het meest gangbaar (zie ook kader Toetsenbordindeling).

U doet dit in Windows XP door te klikken op Start / Configuratiescherm / Datum, tijd, taal en landinstellingen / Landinstellingen / tabblad Talen / Details. Klik op de te verwijderen talen en vervolgens op Verwijderen.

Binnen Vista en Windows 7 komt u op deze pagina terecht via Start / Configuratiescherm / Land en taal / tabblad Toetsenbord en talen en de knop Toetsenborden wijzigen. Klik hier op Nederlands onder Toetsenbord en vervolgens op Verwijderen. Het toetsenbord kan nu niet meer overschakelen naar een andere indeling.

Als het toetsenbord omschakelt naar een andere taal, werken toetsen plotseling heel anders.

Toetsenbordindeling

Toetsenborden hebben onder Windows twee kenmerken: een invoertaal en een toetsenbordindeling. Helemaal logisch is dit niet: de invoertaal heeft weinig met het toetsenbord zelf te maken, maar vooral met functionaliteit. Zo herkent Word bepaalde talen en past daar zijn automatische correctiefuncties op aan. Vervelend neveneffect is dat u daardoor soms ook plotseling met een andere toetsenbordindeling komt te zitten: als u in het Engels tikt, selecteert Word ook een Engels toetsenbord, en als daar een andere toetsenbordindeling aan gekoppeld is, gebeuren er plots vreemde dingen.
 
Als u uw instellingen op orde hebt, dan maakt de geselecteerde invoertaal verder niet uit. Waar het om gaat is die toetsenbordindeling: past die niet bij het toetsenbord dat u wilt gebruiken, dan doen de toetsen niet wat u ervan verwacht. Zo heeft een Belgisch toetsenbord een AZERTY-indeling en heeft een echte Nederlandse toetsindeling de het plusteken (+) naast de L-toets zitten. Verwarrend genoeg gebruikt vrijwel iedereen in Nederland tegenwoordig een toetsenbord met de toetsindeling die uit de Verenigde Staten komt (QWERTY met de puntkomma naast de L-toets). Daar zijn alleen meerdere versies van.

2. Speciale leestekens en ‘dode toetsen’

Speciale leestekens als trema’s en accenten (de zogenoemde diakritische tekens) kunt u over het algemeen invoeren door dubbele of enkele aanhalingstekens te typen, gevolgd door een klinker. Na het leesteken houdt het toetsenbord even in (de zogenaamde ‘dode toets’), om afhankelijk van de daaropvolgende toetsaanslag te besluiten wat er moet gebeuren. Niet iedereen vindt dat prettig. Wie veel teksten met aanhalingstekens typt, moet zich bijvoorbeeld altijd bewust zijn van wat de computer er, afhankelijk van de toets die volgt, van zal maken: een leesteken of een accent. Je denkt een aanhalingsteken en een e te typen (‘e) en krijgt een é. Sommige mensen gebruiken daarom nog steeds Alt-toetscombinaties om speciale tekens op te roepen (zoals Alt+130 voor é).

Het ‘geheim’ van de dode toets zit in de toetsenbordindeling (zie ook kader Toetsenbordindeling):

  • Het toetsenbord zónder dode toets krijgt u met de indeling: Verenigde Staten
  • Het toetsenbord mét dode toets krijgt u met de indeling: Verenigde Staten (Internationaal)

Deze taal- en landinstellingen kunt u wijzigen via het Configuratiescherm, of als volgt: ga naar Start / Uitvoeren en tik: control intl.cpl,,2 gevolgd door Enter.

Onder Windows XP gaat u nu naar het tabblad Talen en drukt u onder Tekstservices en invoertalen op de knop Details. Ga naar het tabblad Instellingen.
Onder Windows Vista en 7 gaat u naar het tabblad Toetsenborden en talen en drukt u op de knop Toetsenborden wijzigen. Ga naar het tabblad Algemeen.

Onder Geïnstalleerde services ziet u nu welke toetsenbordinstellingen u reeds ter beschikking hebt. Voeg toe wat u eventueel mist – en verwijder vooral wat u niet nodig hebt!

Controleer of onder Standaard invoertaal de taal/indeling-combinatie geselecteerd is die u wilt gebruiken en klik op Toepassen / OK.

Sneltoetsen

Soms kan het handig zijn meerdere services geïnstalleerd te hebben, en soms blijk je er gewoon plots om onverklaarbare reden mee opgescheept. Wil je wisselen tussen verschillende geïnstalleerde ‘standaard invoertalen’, dan hoeft dat gelukkig niet per se via de bovenstaande route – het kan dat ook via sneltoetsen:

  • Wisselen van invoertaal: linkerAlt+Shift
  • Wisselen van toetsenbordindeling: linkerCtrl+Shift

NB: Vaak zijn het juist die sneltoetsen die, ongemerkt ingedrukt, verantwoordelijk zijn voor vreemd toetsenbordgedrag – ook dat kan een reden zijn het aantal geïnstalleerde ‘standaard invoertalen’ te beperken tot één.

Lees verder >>
De reacties worden ingeladen, een moment geduld...